Andrej Plenković zloupotrijebio EU

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić reagovao je na posljednje istupe premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u institucijama Evorpske unije, gdje je, kako kaže, primijetan pokušaj uspostavljanja patronističkog ponašanja prema BiH

Bosna i Hercegovina 19.10.2018 | 11:59
Andrej Plenković zloupotrijebio EU
– Plenković, zloupotrebljavajući članstvo Hrvatske u EU, nastupa kao da je premijer BiH, a ne Hrvatske. To nije u skladu sa dobrosusjedskim odnosima i predstavlja otvoreno i direktno miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH. On na ovaj način pokušava institucionalno uspostaviti netačne, selektivne i konfuzne teorije o ugroženosti samo jednog naroda uBiH – kaže Zvizdić u svom reagovanju.

Ističe da je siguran da premijer Hrvatske zna da su, u skladu sa Ustavom BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati konstitutivni narodi na cijeloj teritoriji BiH. Uz to, navodi, u bilo kojoj instituciji na nivou BiH, Predsjedništvu, Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH, ne može, zbog brojnih mehanizama zaštite, biti donesena nijedna odluka suprotno demokratskoj volji izabranih ili imenovanih predstavnika bilo kojeg naroda.

– Nivo tolerancije, koji posebno pokazuje bošnjački narod, je takav da postoji skoro paritetna zastupljenost u rukovodećim funkcijama na nivou BiH. Tako, naprimjer, hrvatski narod, kojeg je po posljednjem popisu 15,43 odsto, ima duplo više rukovodećih funkcija i to skoro 30 odsto, što u potpunosti demantuje bilo kakvu teoriju o neravnopravnosti – navodi Zvizdić i kaže da su o tome upoznati svi predstavnici stranih država, evropskih i međunarodnih institucija.

– Zbog toga nema nikakve potrebe da premijer Hrvatske Andrej Plenković upoznaje šefove država i vlada članica EU sa stanjem u BiH, jer te zemlje preko svojih ambasada u BiH i u kontaktima sa zvaničnicima BiH, jako dobro poznaju situaciju u našoj zemlji – poručuje Zvizdić i dodaje da su članice EU dobro upućene i u proces izmjena Izbornog zakona u BiH i da su predstavnici HDZ BiH odbili svaki mogući predijelog u vezi izmjena zakona.

– Najviše čudi činjenica da su stavovi koje Plenković zastupa i iznosi u ime samo jednog naroda, odnosno jedne političke stranke, u potpunoj suprotnosti s odlukom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“, kojom se predviđa da svi građani BiH imaju pravo da biraju i budu birani. Zbog toga se ne može govoriti o ravnopravnosti i ugroženosti, a ne zalagati se da se ona, ne selektivno, nego sveobuhvatno i trajno ukloni – poručuje Zvizdić.

On je pozvao Plenkovića da kao premijer susjedne zemlje prestane igrati ulogu premijera BiH i portparola samo jedne političke i etničke opcije, te da BiH počne posmatrati kao suverenu državu ravnopravnih naroda i građana, te kao dobrog i iskrenog susjeda.

Zvizdić kaže da su je slične i pristrasne stavove Hrvatska iznijela i na sastanku ministara inostranih poslova članica EU koji je održan u ponedjeljak u Luksemburgu, te je tražila da se ti stavovi ugrade i u zaključke sa tog sastanka. Navodi da to druge članice EU nisu prihvatile čime su iskazale jasan stav i odbile neprincipijelno miješanje u unutrašnje procese u BiH.

– Pozivam ga i da se u nastavku našeg djelovanja svi ponašamo u skladu sa starom narodnom izrekom: „Poštuj da bi bio poštovan” – zaključuje Zvizdić u svom reagovanju na poslijednje istupe Plenkovića povodom stanja u BiH.

(Srpskainfo)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Čestitam

19.10.2018 10:10

kad svi shvatimo da po ovoj državi vršljaju i sa istoka i sa zapada i Erdogan i slični i Vulini,Rojsevi i kad shvatimo da za to niko ne ferma državu,onda ćemo shvatiti da smo pojedinačno kao narodi nule u očima komšija-susjeda i nije čudo što nam Evropa radi.Konacno je neko stisno m... i rekao.zato čestitam

ODGOVORITE
Name

Ceto4

19.10.2018 10:25

Plenovic je prije izbora bio u Mostaru sa Covicem i mijeso se u izbore u BiH.Glumi nekog b....na,a nezna sta hoce.Treba mu zabranit dolazak u BiH i smatrati ga nepozeljnim.

ODGOVORITE
Name

Smoluca

19.10.2018 11:01

Komsic nek ponisti glasanje bosanskih hrvata u Hrvatskoj ili u BiH.Drzavljanin si zemlje jedne u kojoj glasas.I to je to.

Name

Bl

19.10.2018 10:59

E nek je bar neko udario sakom o sto i pljunuo u lice.Takoje Zvizdicu sad si svima zviznuo kako treba.

ODGOVORITE
Name

Da Da

19.10.2018 11:12

Sav svijet je u haosu Nista sto je bilo logicno je oteto od naroda UNISTENO je. Drzave se raspadaju. Sistematski se unistava sve sto je narodu, porodicama naj bitnije.Sve se zna.Pravda je nasa buducnost.

ODGOVORITE
Name

vezir

19.10.2018 11:15

Bravo Zvizdiću

ODGOVORITE
Name

gradjanin

19.10.2018 12:57

Bravo Zvizdicu!

ODGOVORITE
Name

Zviždač

19.10.2018 13:15

Da je imalo ličnog morala i političke kulture, svako bi gledao svoje poslove i sređivao svoje dvorište. Nama se miješaju sa svih strana, lobiraju za pojedince, prepadaju narod sa bombastičnim izjavama, niko nema odgovornosti ni da se izvini. Nama je dovolja činjenica što imamo državno uređenje takvo kako je natureno, pa se ti narodni predstavnuci uglavnom slabo slažu. Ovi sa strane su upaljena šibica, na davno montiran fitilj...

ODGOVORITE