СРПКИЊЕ У ФИНАЛУ СВЈЕТСКОГ ПРВЕНСТВА!

Србија у историјском првом финалу Светског првенства! Женска одбојкашка репрезентација Србије пласирала се у финале Светског првенства пошто је са 3-1 по сетовима победила Холандију.  ФИНАЛЕ!!! Под ногама је и Холандија, Србија напада светску титулу! Тијана Бошковић и Бранкица Михајловић извукле нашу репрезентацију.

Остали спортови 19.10.2018 | 09:30
СРПКИЊЕ У ФИНАЛУ СВЈЕТСКОГ ПРВЕНСТВА!
Изабранице Зорана Терзића славиле су резултатом 25:22, 26:28, 25:19, 25:23.

Србија ће у великом финалу играти против Италије или Кине, чији је меч на програму од 09.10.

У репризи финала европског првенства поново су славиле наше одбојкашице, а посебно је бриљирала Тијана Бошковић која је освојила чак 29 поена. 

Ово је прво, историјско, финале за Србију на Светском првенству! 

Србија је одлично кренула меч, међутим Холандија се веома добро држала. На другом техничком тајм-ауту имали смо три поена предности (16:13) и чинило се да ћемо лакше него што се очекивало доћи до првог сета. 

Ипак, да тако не буде побринула се Холандија која је успела да смањи заостатак. Превагу је донела Тијана Бошковић, која је прво поентирала за 24:21, а потом је и изблокирала Слутјес за 25:22.

Ношене енергијом с краја првог сета Србија је добро кренула и други период игре. Бранкица Михајловић је бриљирала, међутим велики пад концетрације доста ће нас коштати. Шампиони Европе имали су 20:16 када је уследила велика серија Холандије. Вицешампионке Старог Континента направиле су серију 8:2, чиме су дошле до три сет лопте. 

Наше су успеле да се врате, али су поклекле у финиши и Холандија је успела да изједначи (26:28). Очекивано наше противнице су много боље ушле у трећи сет, али ту се показало колико је овај састав Србије јак ментално. 

До преокрета је дошло средином сета, а потпуни заокрет овог периода игре десио се у завршници када је сјајно играла Тића Бошковић. Коректор репрезентације Србије погађао је све и изабранице Зорана Терзића добиле су сет са 25:19. 

Током последњег периода игре Србија је доминирала, Холандија је у финишу успела да се врати, али су унеле само мало драме и ништа више. Заслужено смо се пласирали у велико финале, који је на програму у суботу од 12.40. 

Актуелне европске шампионке имају прилику да ставе и светску круну! 

Сјајном партијом српске одбојкашице савладале су Холандију 3:1 (25:22, 26:28 25:19, 25:23) и пласирале се у финале Светског првенства, у којем ће у суботу од 12.20 играти против победника дуела Кина - Италија.

Досад највећи успех наше женске одбојкашке репрезентације на светским првенствима била је бронза 2006. Тада је, као и ове године, завршни турнир игран у Јапану.

Изабранице Зорана Терзића налазе се у феноменалној форми и без обзира на име наредног ривала, имаће одличну прилику да се оките златом. Тијана Бошковић, Бранкица Михајловић и екипа тренутно делују незаустављиво! 

Иако су Холанђанке успеле да се врате у меч у другом сету, надокнадивши четири поена заостатка (16:20), а потом су и водиле у трећем, наше одбојкашице нису клонуле већ су пронашле енергију за нови налет, којим су дошле до историјске победе. Апсолутно заслужене!

А, сада по злато. Браво девојке!

Шоу се наставља, Србија ће први пут у историји играти у финалу светског првенства за одбојкашице!

Српска репрезентација је јутрос у Јокохами добила мали европски дерби. У репризи прошлогодишњег финала ЕП је савладала Холандију у полуфиналу мундијалског такмичења 3:1 (25:22, 26:28 25:23). Опет су Српкиње очитале лекцију Холанђанкама када је било битно и када се одлучивало о медаљама. Сребро је обезбеђено, али имамо разлоге да се надамо и злату. Име противника у финалу ћемо сазнати после окршаја Кине и Италије у другом полуфиналу. Меч за светску круну је на програму сутра од 12.20 часова. 

Фантастични тандем Тијана Бошковић – Бранкица Михајловић је бацио Холандију под ноге и направио разлику у данашњем мечу. Али није баш све функционисало добро у игри Србије. То што имамо такав нападачки потенцијал у Тијани и Бранкици не може да замаскира неке проблеме које ће Зоран Терзић морати да реши ако жели то дуго чекано злато са неког светског такмичења. Пре свега пријем у којем је Бианка Буша данас била слаба тачка Србије коју Холанђанке умало да искористе… Јер, у финалу нас чека прилично јачи противник од Холандије. 

Био би заиста грех да се оваква репрезентација Србије није палсирала у финале и да је тамо прошла Холандија која је објективно слабија екипа од нас. Била би огромна штета да девојке попут Тијане, Бранкице, СИлвије, Милене и осталих нису дошле у ситуацију да се боре за злато које ова генерација заслужује за све што ради и игра последњих година. Али мораће за класу боље од овог данас. Без обзира да ли у финалу ривал буде Кина или Италија.

Ако би у финалу играли као у данашњем првом сету, онда би с пуним правом могли да се надамо злату. Ако би којим случајем одиграли као завршницу другог или почетак трећег сета, онда нам се не пише добро у финалу.

Први сет данас је био сценарио по којем би требало да играмо у финалу. Фантастичан пријем је омогућио МајиОгњеновић да се игра одбојке и разиграва све могуће опције. Тијана и Бранкица су испаљивале пројектиле, сјајно је функционисао и блок, све је изгледало перфектно до малог опуштања у финишу. Али незаустављива Тијана је са осам поена у сету донела вођство.

У истом ритму смо отворили и други сет. Улогу лидера је тада преузела Бранкица Михајловић и довела Србију до вођства од 20:16. А онда је уследила “жута минута” наших. Холанђанке су серијом 8:1 растуриле пријем Србије. Буша није успевала да се избори са сервисима Холандије, све се прометило у игри Србије, а Терзић није успевао да прекине агонију. Бошковићева је спасила три сет лопте које су имале Холанђанке. Нису наше противнице искористиле ни четврту, али јесу пету. Иако је и Србија имала сет лопту у међувремену. Србија је била потпуно дезоријентисана у тим моментима и слаба игра се пренела на почетак трећег сета.

Холандија је повела 9:5 на крилима расположене Лонеке Слутјес и тада је ситуација већ изгледала аларамантно. Али у правом моменту се разгоропадио тандем Михајловић – Бошковић! Успели смо да средимо пријем, да саставимо јак блок и да искористимо наша нападачка оружја. Србија је преокренула, а Тијана је у финишу сета одиграла симултанку. Погађала је из свих позиција и вратила Србију на победнички пут.

Четврти сет је био жестока и изједначена битка. Почео је и умор да савладава најбоље играчице оба тима. Али у тим тренуцима Тијана и Бранкица показују класу и Србија је успела да преломи питање победника. Избориле су наше девојке заслужено финале где ће сутра играти за највећи успех у историји наше репрезентације. 

Тијана Бошковић је са 29 освојених поена била најефикаснији појединац меча. Имала је нешто лошије проценте (25/57) него у досадашњем делу турнира, али и оптерећење је било веће. Бранкица је освојила 23 поена, Милена Рашић 12, а Стефана Вељковић седам поена. Код Холанђанки је очекивано најефикаснија била Лонеке Слутјес са 23 поена (20/58 у нападу), а прописно нас је намучила Ана Баус који је одиграла најбољи меч на турниру и освојила 15 поена. 

СРБИЈА: Буша 5, Живковић, Малешевић, Михајловић 23, Огњеновић 5, Вељковић 7, Пушић (либеро), Бјелица, Алексић, Стевановић, Рашић 12, Поповић (либеро), Бошковић 29.

ХОЛАНДИЈА: Книп (либеро), Белиен 5, Плак, Балкстајн 8, Лохујс 3, Шот, Слутјес 23, Баус 15, Бонгартс, Дајкема 2, Латикјус, Јаспе 1, Полдер, Колхас 7.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар