SRPKINJE U FINALU SVJETSKOG PRVENSTVA!

Srbija u istorijskom prvom finalu Svetskog prvenstva! Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Svetskog prvenstva pošto je sa 3-1 po setovima pobedila Holandiju.  FINALE!!! Pod nogama je i Holandija, Srbija napada svetsku titulu! Tijana Bošković i Brankica Mihajlović izvukle našu reprezentaciju.

Ostali sportovi 19.10.2018 | 09:30
SRPKINJE U FINALU SVJETSKOG PRVENSTVA!
Izabranice Zorana Terzića slavile su rezultatom 25:22, 26:28, 25:19, 25:23.

Srbija će u velikom finalu igrati protiv Italije ili Kine, čiji je meč na programu od 09.10.

U reprizi finala evropskog prvenstva ponovo su slavile naše odbojkašice, a posebno je briljirala Tijana Bošković koja je osvojila čak 29 poena. 

Ovo je prvo, istorijsko, finale za Srbiju na Svetskom prvenstvu! 

Srbija je odlično krenula meč, međutim Holandija se veoma dobro držala. Na drugom tehničkom tajm-autu imali smo tri poena prednosti (16:13) i činilo se da ćemo lakše nego što se očekivalo doći do prvog seta. 

Ipak, da tako ne bude pobrinula se Holandija koja je uspela da smanji zaostatak. Prevagu je donela Tijana Bošković, koja je prvo poentirala za 24:21, a potom je i izblokirala Slutjes za 25:22.

Nošene energijom s kraja prvog seta Srbija je dobro krenula i drugi period igre. Brankica Mihajlović je briljirala, međutim veliki pad koncetracije dosta će nas koštati. Šampioni Evrope imali su 20:16 kada je usledila velika serija Holandije. Vicešampionke Starog Kontinenta napravile su seriju 8:2, čime su došle do tri set lopte. 

Naše su uspele da se vrate, ali su poklekle u finiši i Holandija je uspela da izjednači (26:28). Očekivano naše protivnice su mnogo bolje ušle u treći set, ali tu se pokazalo koliko je ovaj sastav Srbije jak mentalno. 

Do preokreta je došlo sredinom seta, a potpuni zaokret ovog perioda igre desio se u završnici kada je sjajno igrala Tića Bošković. Korektor reprezentacije Srbije pogađao je sve i izabranice Zorana Terzića dobile su set sa 25:19. 

Tokom poslednjeg perioda igre Srbija je dominirala, Holandija je u finišu uspela da se vrati, ali su unele samo malo drame i ništa više. Zasluženo smo se plasirali u veliko finale, koji je na programu u subotu od 12.40. 

Aktuelne evropske šampionke imaju priliku da stave i svetsku krunu! 

Sjajnom partijom srpske odbojkašice savladale su Holandiju 3:1 (25:22, 26:28 25:19, 25:23) i plasirale se u finale Svetskog prvenstva, u kojem će u subotu od 12.20 igrati protiv pobednika duela Kina - Italija.

Dosad najveći uspeh naše ženske odbojkaške reprezentacije na svetskim prvenstvima bila je bronza 2006. Tada je, kao i ove godine, završni turnir igran u Japanu.

Izabranice Zorana Terzića nalaze se u fenomenalnoj formi i bez obzira na ime narednog rivala, imaće odličnu priliku da se okite zlatom. Tijana Bošković, Brankica Mihajlović i ekipa trenutno deluju nezaustavljivo! 

Iako su Holanđanke uspele da se vrate u meč u drugom setu, nadoknadivši četiri poena zaostatka (16:20), a potom su i vodile u trećem, naše odbojkašice nisu klonule već su pronašle energiju za novi nalet, kojim su došle do istorijske pobede. Apsolutno zaslužene!

A, sada po zlato. Bravo devojke!

Šou se nastavlja, Srbija će prvi put u istoriji igrati u finalu svetskog prvenstva za odbojkašice!

Srpska reprezentacija je jutros u Jokohami dobila mali evropski derbi. U reprizi prošlogodišnjeg finala EP je savladala Holandiju u polufinalu mundijalskog takmičenja 3:1 (25:22, 26:28 25:23). Opet su Srpkinje očitale lekciju Holanđankama kada je bilo bitno i kada se odlučivalo o medaljama. Srebro je obezbeđeno, ali imamo razloge da se nadamo i zlatu. Ime protivnika u finalu ćemo saznati posle okršaja Kine i Italije u drugom polufinalu. Meč za svetsku krunu je na programu sutra od 12.20 časova. 

Fantastični tandem Tijana Bošković – Brankica Mihajlović je bacio Holandiju pod noge i napravio razliku u današnjem meču. Ali nije baš sve funkcionisalo dobro u igri Srbije. To što imamo takav napadački potencijal u Tijani i Brankici ne može da zamaskira neke probleme koje će Zoran Terzić morati da reši ako želi to dugo čekano zlato sa nekog svetskog takmičenja. Pre svega prijem u kojem je Bianka Buša danas bila slaba tačka Srbije koju Holanđanke umalo da iskoriste… Jer, u finalu nas čeka prilično jači protivnik od Holandije. 

Bio bi zaista greh da se ovakva reprezentacija Srbije nije palsirala u finale i da je tamo prošla Holandija koja je objektivno slabija ekipa od nas. Bila bi ogromna šteta da devojke poput Tijane, Brankice, SIlvije, Milene i ostalih nisu došle u situaciju da se bore za zlato koje ova generacija zaslužuje za sve što radi i igra poslednjih godina. Ali moraće za klasu bolje od ovog danas. Bez obzira da li u finalu rival bude Kina ili Italija.

Ako bi u finalu igrali kao u današnjem prvom setu, onda bi s punim pravom mogli da se nadamo zlatu. Ako bi kojim slučajem odigrali kao završnicu drugog ili početak trećeg seta, onda nam se ne piše dobro u finalu.

Prvi set danas je bio scenario po kojem bi trebalo da igramo u finalu. Fantastičan prijem je omogućio MajiOgnjenović da se igra odbojke i razigrava sve moguće opcije. Tijana i Brankica su ispaljivale projektile, sjajno je funkcionisao i blok, sve je izgledalo perfektno do malog opuštanja u finišu. Ali nezaustavljiva Tijana je sa osam poena u setu donela vođstvo.

U istom ritmu smo otvorili i drugi set. Ulogu lidera je tada preuzela Brankica Mihajlović i dovela Srbiju do vođstva od 20:16. A onda je usledila “žuta minuta” naših. Holanđanke su serijom 8:1 rasturile prijem Srbije. Buša nije uspevala da se izbori sa servisima Holandije, sve se prometilo u igri Srbije, a Terzić nije uspevao da prekine agoniju. Boškovićeva je spasila tri set lopte koje su imale Holanđanke. Nisu naše protivnice iskoristile ni četvrtu, ali jesu petu. Iako je i Srbija imala set loptu u međuvremenu. Srbija je bila potpuno dezorijentisana u tim momentima i slaba igra se prenela na početak trećeg seta.

Holandija je povela 9:5 na krilima raspoložene Loneke Slutjes i tada je situacija već izgledala alaramantno. Ali u pravom momentu se razgoropadio tandem Mihajlović – Bošković! Uspeli smo da sredimo prijem, da sastavimo jak blok i da iskoristimo naša napadačka oružja. Srbija je preokrenula, a Tijana je u finišu seta odigrala simultanku. Pogađala je iz svih pozicija i vratila Srbiju na pobednički put.

Četvrti set je bio žestoka i izjednačena bitka. Počeo je i umor da savladava najbolje igračice oba tima. Ali u tim trenucima Tijana i Brankica pokazuju klasu i Srbija je uspela da prelomi pitanje pobednika. Izborile su naše devojke zasluženo finale gde će sutra igrati za najveći uspeh u istoriji naše reprezentacije. 

Tijana Bošković je sa 29 osvojenih poena bila najefikasniji pojedinac meča. Imala je nešto lošije procente (25/57) nego u dosadašnjem delu turnira, ali i opterećenje je bilo veće. Brankica je osvojila 23 poena, Milena Rašić 12, a Stefana Veljković sedam poena. Kod Holanđanki je očekivano najefikasnija bila Loneke Slutjes sa 23 poena (20/58 u napadu), a propisno nas je namučila Ana Baus koji je odigrala najbolji meč na turniru i osvojila 15 poena. 

SRBIJA: Buša 5, Živković, Malešević, Mihajlović 23, Ognjenović 5, Veljković 7, Pušić (libero), Bjelica, Aleksić, Stevanović, Rašić 12, Popović (libero), Bošković 29.

HOLANDIJA: Knip (libero), Belien 5, Plak, Balkstajn 8, Lohujs 3, Šot, Slutjes 23, Baus 15, Bongarts, Dajkema 2, Latikjus, Jaspe 1, Polder, Kolhas 7.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar