Срамно ниске судске казне

Општинска борачка организација Рогатице поздравља пресуду Апелационог вијећа Суда БиХ којом су четворица припадника ткз. Армије БиХ проглашена кривим за напад на цивилну колону српских избјеглица 27. августа 1992. године у селу Кукавицама код Рогатице, али сматра да су казне срамно ниске и да њима нису обухваћени сви саучесници злочина.

Република Српска 18.10.2018 | 16:52
Срамно ниске судске казне
Укупно 29 година затвора за најмање 21 убијеног и најмање 39 рањених цивила није ни приближно праведно одмјерена казна , нити је њеном висином постигнута сврха кажњавања , ни правда коју су породице жртава чекале пуних 26 година.

Суд БиХ многим Србима изрекао је вишеструко више казне за неупоредиво блажа дјела, истиче се у саопштењу Борачке организације Рогатица.

Из пакла те колоне извукао се рањен Вељо Ласица који је остао тежак инвалид .

"Ово је још једна срамна пресуда, велико понижење и неправда према жртвама Србима и не само у Кукавицама", каже Ласица.

Он подсјећа да је колона у којој нико није био наоружан изненада нападнута у селу Кукавицама са свих страна.

"Према неким процјенама у колони је било око 1.500 избјеглица које су из родног Горажда бјежале према Рогатици. На нас је одједном запуцало из свог расположивог оружја, људи, жене и дјеца су падали, убијани још једним метком, асвалт је горио а на њему људска тијела , пламен је гутао аутомобиле и људе у њима. Чули су се вапаји за помоћ а злочинци су се веселили и викали `Убиј Србина`, сјећа се Ласица.

Возач аутобуса Ранко Иконић , иако рањен у обје ноге снашао се и возило са мртвим и рањеним цивилима из тога пакла на фелгама извукао је до Рогатице.

"У том тренутку у аутобусу је било око 120 путника од једне до 88 година . Била су у њему дјеца, жене и старци. Кад смо стигли у Рогатицу видио сам у аутобусу 12 погинулих и око 40 рањених. Био је то ужасан призор , испричао је Иконић.

Борачка организација Рогатице позива Суд БиХ да преиспита висину изречених казни злочинцима, прошири оптужницу на још четири учесника масакра и санкционише за командну одговорност команданта бигаде ткз. Армије БиХ Недима Алагића Педа.



(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вук

18.10.2018 15:35

Докле овакве пресуде. Па висе би добили да су убили 21 пиле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када

18.10.2018 19:34

Када Додик каже напустимо све јер ово је фарса од суда и тужилашва бих остали цуте и цувају фотеље! Можда већ сутра буду оптужени!!

ОДГОВОРИТЕ