Sramno niske sudske kazne

Opštinska boračka organizacija Rogatice pozdravlja presudu Apelacionog vijeća Suda BiH kojom su četvorica pripadnika tkz. Armije BiH proglašena krivim za napad na civilnu kolonu srpskih izbjeglica 27. avgusta 1992. godine u selu Kukavicama kod Rogatice, ali smatra da su kazne sramno niske i da njima nisu obuhvaćeni svi saučesnici zločina.

Republika Srpska 18.10.2018 | 16:52
Sramno niske sudske kazne
Ukupno 29 godina zatvora za najmanje 21 ubijenog i najmanje 39 ranjenih civila nije ni približno pravedno odmjerena kazna , niti je njenom visinom postignuta svrha kažnjavanja , ni pravda koju su porodice žrtava čekale punih 26 godina.

Sud BiH mnogim Srbima izrekao je višestruko više kazne za neuporedivo blaža djela, ističe se u saopštenju Boračke organizacije Rogatica.

Iz pakla te kolone izvukao se ranjen Veljo Lasica koji je ostao težak invalid .

"Ovo je još jedna sramna presuda, veliko poniženje i nepravda prema žrtvama Srbima i ne samo u Kukavicama", kaže Lasica.

On podsjeća da je kolona u kojoj niko nije bio naoružan iznenada napadnuta u selu Kukavicama sa svih strana.

"Prema nekim procjenama u koloni je bilo oko 1.500 izbjeglica koje su iz rodnog Goražda bježale prema Rogatici. Na nas je odjednom zapucalo iz svog raspoloživog oružja, ljudi, žene i djeca su padali, ubijani još jednim metkom, asvalt je gorio a na njemu ljudska tijela , plamen je gutao automobile i ljude u njima. Čuli su se vapaji za pomoć a zločinci su se veselili i vikali `Ubij Srbina`, sjeća se Lasica.

Vozač autobusa Ranko Ikonić , iako ranjen u obje noge snašao se i vozilo sa mrtvim i ranjenim civilima iz toga pakla na felgama izvukao je do Rogatice.

"U tom trenutku u autobusu je bilo oko 120 putnika od jedne do 88 godina . Bila su u njemu djeca, žene i starci. Kad smo stigli u Rogaticu vidio sam u autobusu 12 poginulih i oko 40 ranjenih. Bio je to užasan prizor , ispričao je Ikonić.

Boračka organizacija Rogatice poziva Sud BiH da preispita visinu izrečenih kazni zločincima, proširi optužnicu na još četiri učesnika masakra i sankcioniše za komandnu odgovornost komandanta bigade tkz. Armije BiH Nedima Alagića Peda.



(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vuk

18.10.2018 15:35

Dokle ovakve presude. Pa vise bi dobili da su ubili 21 pile

ODGOVORITE
Name

Kada

18.10.2018 19:34

Kada Dodik kaže napustimo sve jer ovo je farsa od suda i tužilašva bih ostali cute i cuvaju fotelje! Možda već sutra budu optuženi!!

ODGOVORITE