Бачановић у ужем избору за награду

Првјенац младог сарајевског пјесника Марка Бачановића, збирка поезије „Дрека памтивјека“ ушла је, одлуком жирија, у ужи избор за књижевну награду Алекса Шантић.

Босна и Херцеговина 18.10.2018 | 15:25
Бачановић у ужем избору за награду
Награда ће се додијелити у склопу Шантићевих вечери поезије, које се одржавају од 6. до 28. октобра ове године, у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ – Градски одбор Мостар и Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва „Гусле“,

Награда се састоји од Шантићевог шешира и штапа те новчаног дијела, а бит ће уручена на "Шантићевим вечерима поезије" 2018. године када ће жири саопштити своју одлуку. Од десетина пристиглих пријава,жири је у ужи избор за награду уврстио тек неколико њих, а један од финалиста је и Сарајлија Бачановић, у пјесничком смислу за јавност прилично млад аутор, али не и за оне који га познају и упућени су у његов дугогодишњи рад.



Марко Бачановић рођен је у Сарајеву 1984. године, гдје проводи ратно дјетињство, завршава средњу школу и студира на Одсјеку за славенске језике и књижевности, гдје ће на послијетку дипломирати и магистрирати. Године магистарског и докторског студија проводи на Универзитету у Варшави као дио студентске размјене измећу држава Европске заједнице и Западног Балкана. Једно вријеме запослен је на Одсјеку за славистику Филозофког факултета у Сарајеву, као асистент на свим предметима везаним за руску књижевност и културу. 2015. године одлази да живи и ради у Минхен, одакле се у љето 2018. године враћа у Сарајево са готовом првом збирком поезије „Дрека памтивијека“, која је тренутно у процесу редактуре.

(Вијести)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Српкиња

18.10.2018 13:45

Коначно нешто добро да прочитам!

ОДГОВОРИТЕ