Bačanović u užem izboru za nagradu

Prvjenac mladog sarajevskog pjesnika Marka Bačanovića, zbirka poezije „Dreka pamtivjeka“ ušla je, odlukom žirija, u uži izbor za književnu nagradu Aleksa Šantić.

Bosna i Hercegovina 18.10.2018 | 15:25
Bačanović u užem izboru za nagradu
Nagrada će se dodijeliti u sklopu Šantićevih večeri poezije, koje se održavaju od 6. do 28. oktobra ove godine, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ – Gradski odbor Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva „Gusle“,

Nagrada se sastoji od Šantićevog šešira i štapa te novčanog dijela, a bit će uručena na "Šantićevim večerima poezije" 2018. godine kada će žiri saopštiti svoju odluku. Od desetina pristiglih prijava,žiri je u uži izbor za nagradu uvrstio tek nekoliko njih, a jedan od finalista je i Sarajlija Bačanović, u pjesničkom smislu za javnost prilično mlad autor, ali ne i za one koji ga poznaju i upućeni su u njegov dugogodišnji rad.



Marko Bačanović rođen je u Sarajevu 1984. godine, gdje provodi ratno djetinjstvo, završava srednju školu i studira na Odsjeku za slavenske jezike i književnosti, gdje će na poslijetku diplomirati i magistrirati. Godine magistarskog i doktorskog studija provodi na Univerzitetu u Varšavi kao dio studentske razmjene izmeću država Evropske zajednice i Zapadnog Balkana. Jedno vrijeme zaposlen je na Odsjeku za slavistiku Filozofkog fakulteta u Sarajevu, kao asistent na svim predmetima vezanim za rusku književnost i kulturu. 2015. godine odlazi da živi i radi u Minhen, odakle se u ljeto 2018. godine vraća u Sarajevo sa gotovom prvom zbirkom poezije „Dreka pamtivijeka“, koja je trenutno u procesu redakture.

(Vijesti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Српкиња

18.10.2018 13:45

Коначно нешто добро да прочитам!

ODGOVORITE