Зашто је седам сати сна толико важно?

Према најновијим истраживањима, премало сна може довести до здравствених проблема, али то исто важи и за прекомерно спавање. Тачније, било какве абнормалности везане за спавање могу да утичу на функцију вашег мозга.

Здравље 18.10.2018 | 11:51
Зашто је седам сати сна толико важно?
Студија је обухватила више од 40.000 људи широм света који су испунили онлајн анкету и серију тестова менталних способности као што су образложење, памћење и вербалне вештине.

Они који су спавали од седам до осам сати током ноћи били су бољи од оних који су више или мање спавали, показују прелиминарни резултати студије. Половина учесника је рекла да обично спавају мање од 6,3 сата ноћу, пише "Wеб МД".

Истраживачи су запазили низ изненађујућих налаза. Људи који су спавали четири сата или мање изгледали су девет година старији, а количина сна везана за најбоље резултате теста била је иста за све узрасте.

Размишљање и вербалне способности биле су две менталне вештине које су снажно погођене абнормалностима у вези са спавањем, док је губитак памћења промена на коју количина сна не утиче.

"Открили смо да оптимална количина сна за очување максималних функција вашег мозга износи од седам до осам сати сваке ноћи и то одговара ономе шта ће вам лекари најчешће рећи када је у питању просечно трајање спавања", изјавио је вођа студије Конор Вајлд.

Студија је објављена у медицинском журналу "Слееп".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар