САД обустављају продају оружја?

У Представничком дому САД представљен је нацрт закона о обустави помоц́и и продаји оружја Саудијској Арабији због случаја Хашоги".

Свијет 18.10.2018 | 07:17
САД обустављају продају оружја?
У Представничком дому САД-а представљен је нацрт закона о обустави помоц́и и продаји оружја Саудијској Арабији због "случаја Хашоги", јавила је агенција Анадолија.

Нацрт закона је предложио Џим МакГоверн, демократски заступник из државе Масачусетс.

Мак Говерн је преко Тwиттер саопштио да је представио нацрт закона о обустави помоц́и и продаји оружја Саудијској Арабији због нестанка саудијског новинара Џамала Хашоги.

"Представничком дому САД-а сам упутио нацрт закона да се Саудијској Арабији обустави помоц́ и продаја оружја све док државни секретар Помпео не утврди да Влада Саудијске Арабије није издала наређења или упутства за нестанак или убиство Џамала Кашогија", написао је Мак Говерн.

Нацрт закона је до сада подржало шест демократских и два републиканска представника.

Нацрт је представљен Одбору за спољне послове, а да би био и прихвац́ен потребно је да добије и подршку републиканаца.

Неки републикански заступници и сенатори критиковали су администрацију Трампа због случаја Кашоги и тражили да се ово питање што прије расвјетли, напомињуц́и да се, уколико је потребно, треба да предузму оштре мјере против власти у Ријаду.

Новинар и колумниста листа Вашингтон Пост нестао је 2. октобра након што је ушао у комплекс конзулата Саудијске Арабије у Истанбулу.

Познат је као критичар политике коју води актуелна власт Саудијске Арабије, а подржавао је и лист "Ватан", који представља главну платформу саудијских реформиста.  

Извор: Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар