SAD obustavljaju prodaju oružja?

U Predstavničkom domu SAD predstavljen je nacrt zakona o obustavi pomoći i prodaji oružja Saudijskoj Arabiji zbog slučaja Hašogi".

Svijet 18.10.2018 | 07:17
SAD obustavljaju prodaju oružja?
U Predstavničkom domu SAD-a predstavljen je nacrt zakona o obustavi pomoći i prodaji oružja Saudijskoj Arabiji zbog "slučaja Hašogi", javila je agencija Anadolija.

Nacrt zakona je predložio Džim MakGovern, demokratski zastupnik iz države Masačusets.

Mak Govern je preko Twitter saopštio da je predstavio nacrt zakona o obustavi pomoći i prodaji oružja Saudijskoj Arabiji zbog nestanka saudijskog novinara Džamala Hašogi.

"Predstavničkom domu SAD-a sam uputio nacrt zakona da se Saudijskoj Arabiji obustavi pomoć i prodaja oružja sve dok državni sekretar Pompeo ne utvrdi da Vlada Saudijske Arabije nije izdala naređenja ili uputstva za nestanak ili ubistvo Džamala Kašogija", napisao je Mak Govern.

Nacrt zakona je do sada podržalo šest demokratskih i dva republikanska predstavnika.

Nacrt je predstavljen Odboru za spoljne poslove, a da bi bio i prihvaćen potrebno je da dobije i podršku republikanaca.

Neki republikanski zastupnici i senatori kritikovali su administraciju Trampa zbog slučaja Kašogi i tražili da se ovo pitanje što prije rasvjetli, napominjući da se, ukoliko je potrebno, treba da preduzmu oštre mjere protiv vlasti u Rijadu.

Novinar i kolumnista lista Vašington Post nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije, a podržavao je i list "Vatan", koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista.  

Izvor: Anadolija

Komentari / 0

Ostavite komentar