Звездин најдужи низ побједа у посљедњој деценији!

Може ли Томић да стигне Радоњића? По три рецке у АБА Суперкупу, Јадранској лиги и Еврокупу били су довољан разлог да прочешљамо кошаркашке алманахе и погледамо где се ова генерација Црвене звезде котира у односу на оне из претходних десет година.

Кошарка 19.10.2018 | 22:20
Звездин најдужи низ побједа у посљедњој деценији!
Победа над Андором у трећем колу Еврокупа била је девета Звездина од почетка сезоне у званичним утакмицама. Било је муке, али црвено-бели су на мишиће извојевали нови тријумф и тако продужили одличну серију резултата откако су у Лакташима упаљени мотори.

По три рецке у АБА Суперкупу, Јадранској лиги и Еврокупу били су довољан разлог да прочешљамо кошаркашке алманахе и погледамо где се ова генерација Црвене звезде котира у односу на оне из претходних десет година. Можда ће некоме изгледати чудно - посебно навијачима уљуљканим у најлепша сећања ере Дејана Радоњића -, али Црвена звезда под тренерском палицом Милана Томића гази као никад раније у последњој деценији! Са девет победа у низу ова екипа одавно је прешишала последње две генерације које су досад имале најбоље серије резултата. Као полазну тачку узимали смо тријумфе у низу почев од прве званичне утакмице. И да, треба напоменути да је Црвена звезда у ери, на пример, Дејана Радоњића и прошле године имала противнике из Евролиге, док је неких ранијих година клуб био у најтежој ситуацији откако је основан...

Тако су екипе вођене Светиславом Пешићем у сезони 2008/09 и она историјска генерација са Дејаном Радоњићем на челу из сезоне 2014/15 скупиле по пет победа у свим такмичењима од тренутка када су завесе подигнуте. Дакле, сезону би започели тријумфом и продужили низ до одређене тачке. 

Светислав Пешић је својевремено добио свих пет утакмица у Јадранској лиги, а редом су падали ФМП, Крка, Олимпија, Војводина и Сплит. Машина је стала у Загребу 1. новембра 2008. године, када је боља била Цибона. Дејан Радоњић је ривале добијао у Јадранској лиги (Левски, Цибона, Олимпија, Мега Бемакс), а онда је на колена бацио и Галатасарај, пре него што је Нептунас у оној драматичној завршници славио с тесних 83:81. 

Најбоље деценијске низове победа с почетка сезоне држи Дејан Радоњић у још три два наврата, тачније сезонама 2015/16 и 2016/17, када су прибележене по четири рецке. Поређења ради, Душан Алимпијевић је прошлу сезону отворио с три победе, против Морнара, Меге и Олимпије, пре него што је Жалгирис као домаћин однео два бода у Каунасу после такође неизвесне утакмице (78:76). 

Чак и када бисмо искључили три победе у Суперкупу (мада су и то званичне утакмице), Црвена звезда има успешнији низ од свих виђених од 2008/09. 

Отишли смо и корак даље, па смо прегледали листу најдужих серија победа у свим такмичењима у било ком моменту сезоне, у истом временском периоду. На врху имамо три пута по 13 победа! Навијачима Црвене звезде свакако најдража је она из последње сезоне Дејана Радоњића на клупи, када је у периоду 22. децембра и оне убедљиве победе над Реалом у Београду, па све до тријумфа против Морнара 30. јануара самлела клубове попут Цедевите, ЦСКА, Задра, Жалгириса, Меге, Фенербахчеа, Крке, Макабија, Игокее и Басконије... Био је то, сетиће се многи, онај паклени јануар са највећим скалповима у новијој клупској историји! А онда је Ефес утишао Београд и искористио један лош дан Црвене звезде. Тај пораз је код многих критичара виђен као можда и кључан у испадању из трке за четвртфинале Евролиге. 

У већ поменутој сезони 2008/09 Светислав Пешић је такође нанизао 13 победа. Пет у Еврокупу и осам у Јадранској лиги. Тада су по два пута падали Бамберг, Туров и Шарлроа, а онда у међувремену и Задар, Загреб, Будућност, ФМП, Крка, Олимпија, Војводина и Сплит у периоду од 2. децембра 2008. до 20. јануара 2009. године. Тада је кобна била Цибона, поново! Овог пута у Београду...

Сличним низом победа Дејан Радоњић могао је да се похвали и у сезони 2015/16. Тада је пред сам крај исцрпљујуће такмичарске године скројио серију којом је освојио шампионску титулу у Јадранској лиги и финалној серији против Меге, а онда трасирао пут ка титули у Суперлиги. Победничку демонстрацију силе накратко је прекинуо Партизан. 

За крај, занимљив податак. Рачунајући и крај прошле сезоне и онај пораз од Меге који је кумовао отказуДушана Алимпијевића, Црвена звезда је нанизала 19 победа! Десет у прошлој, када је кормило преузеоМиленко Топић, плус још девет у овој такмичарској години. 

Црвена звезда у наредном колу игра против Игокее у Београду (субота, 21.00), а онда следе гостовање Бреши у Еврокупу (среда, 20.30) и ФМП у Железнику (субота, 18.30). Месец се затвара утакмицом против Галатасараја у петом колу Еврокупа, последњег дана октобра (Београд, 19.00).

НАЈДУЖИ НИЗОВИ ПОБЕДА ТОКОМ СЕЗОНЕ

2016/17, Дејан Радоњић:          13 победа       7 у ЕЛ (Реал, ЦСКА, Жалгирис, Фенербахче, Макаби, Басконија, Панатинаикос)         6 у АБА (Цедевита, Задар, Мега, Крка, Игокеа, Морнар).
2008/09, Светислав Пешић:          13 победа       5 у ЕК (2x Бамберг, 2x Туров, Шарлроа)        8 у АБА (Задар, Загреб, Будућност, ФМП, Крка, Олимпија, Војводина, Сплит).
2015/16, Дејан Радоњић:          13 победа       3 у АБА (3x Мега)    10 у Суперлиги (2x Тамиш, 2x Металац, 2x ФМП, 2x Мега, 2x Партизан).
2012/13, Влада Вукоичић:          11 победа       6 у АБА (МЗТ, Солнок, Партизан, Крка, Цибона, Широки)      5 у ЕК (2x Орлеан, Бетис, 2x Сасари)
2016/17, Дејан Радоњић:          11 победа       3 у АБА (3x Цедевита)          8 у Суперлиги (2x Спартак, Партизан, ФМП, Мега, Вршац, Борац, Динамик).
2014/15, Дејан Радоњић:          10 победа       1 у АБА (Цедевита)   9 у Суперлиги (2x Тамиш, 2x Константин, 2x ФМП, 2x Војводина, Партизан, Мега, Металац).
2017/18, Миленко Топић:          10 победа       10 у Суперлиги (Борац, Златибор, Тамиш, 2x Вршац, 2x Партизан, 3x ФМП).
2016/17, Дејан Радоњић:          10 победа у Суперлиги (4x ФМП, 3x Мега, Вршац, Борац, Динамик).
2018/19, Милан Томић: 9 победа         3 у Суперкупу (Олимпија, Цедевита, Будућност)        3 у АБА (Цибона, Будућност, Крка)       3 у ЕК (Улм, Монако, Андора).
2017/18, Душан Алимпијевић:          6 победа         3 у ЕЛ (Реал, Ефес, Валенсија)            3 у АБА (Игокеа, Цибона, Морнар)

ЛЕГЕНДА: Сезона, тренер, број победа у низу, победе рашчлањене по такмичењима и имена противника.

НИЗОВИ ПОБЕДА С ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ

2018/19, Милан Томић: 9 победа         3 у Суперкупу (Олимпија, Цедевита, Будућност)        3 у АБА (Цибона, Будућност, Крка)       3 у ЕК (Улм, Монако, Андора).
2008/09, Светислав Пешић:          5 победа         5 у АБА (ФМП, Крка, Олимпија, Војводина, Сплит)
2014/15, Дејан Радоњић:          5 победа         4 у АБА (Левски, Цибона, Олимпија, Мега)   1 у ЕЛ (Галатасарај)    низ прекинуо Нептунас.
2015/16, Дејан Радоњић:          4 победе         4 у АБА (Мега, Будућност, Задар, Шентјур)            низ прекинула Цедевита.
2016/17, Дејан Радоњић:          4 победе         4 у АБА (МЗТ, Цедевита, Задар, Мега)       низ прекинула Дарушафака.
2017/18, Душан Алимпијевић:          3 победе         3 у АБА (Морнар, Мега, Олимпија)   низ прекинуо Жалгирис.

ЛЕГЕНДА: Сезона, тренер, број победа у низу, победе рашчлањене по такмичењима и имена противника.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар