Zvezdin najduži niz pobjeda u posljednjoj deceniji!

Može li Tomić da stigne Radonjića? Po tri recke u ABA Superkupu, Jadranskoj ligi i Evrokupu bili su dovoljan razlog da pročešljamo košarkaške almanahe i pogledamo gde se ova generacija Crvene zvezde kotira u odnosu na one iz prethodnih deset godina.

Košarka 19.10.2018 | 22:20
Zvezdin najduži niz pobjeda u posljednjoj deceniji!
Pobeda nad Andorom u trećem kolu Evrokupa bila je deveta Zvezdina od početka sezone u zvaničnim utakmicama. Bilo je muke, ali crveno-beli su na mišiće izvojevali novi trijumf i tako produžili odličnu seriju rezultata otkako su u Laktašima upaljeni motori.

Po tri recke u ABA Superkupu, Jadranskoj ligi i Evrokupu bili su dovoljan razlog da pročešljamo košarkaške almanahe i pogledamo gde se ova generacija Crvene zvezde kotira u odnosu na one iz prethodnih deset godina. Možda će nekome izgledati čudno - posebno navijačima uljuljkanim u najlepša sećanja ere Dejana Radonjića -, ali Crvena zvezda pod trenerskom palicom Milana Tomića gazi kao nikad ranije u poslednjoj deceniji! Sa devet pobeda u nizu ova ekipa odavno je prešišala poslednje dve generacije koje su dosad imale najbolje serije rezultata. Kao polaznu tačku uzimali smo trijumfe u nizu počev od prve zvanične utakmice. I da, treba napomenuti da je Crvena zvezda u eri, na primer, Dejana Radonjića i prošle godine imala protivnike iz Evrolige, dok je nekih ranijih godina klub bio u najtežoj situaciji otkako je osnovan...

Tako su ekipe vođene Svetislavom Pešićem u sezoni 2008/09 i ona istorijska generacija sa Dejanom Radonjićem na čelu iz sezone 2014/15 skupile po pet pobeda u svim takmičenjima od trenutka kada su zavese podignute. Dakle, sezonu bi započeli trijumfom i produžili niz do određene tačke. 

Svetislav Pešić je svojevremeno dobio svih pet utakmica u Jadranskoj ligi, a redom su padali FMP, Krka, Olimpija, Vojvodina i Split. Mašina je stala u Zagrebu 1. novembra 2008. godine, kada je bolja bila Cibona. Dejan Radonjić je rivale dobijao u Jadranskoj ligi (Levski, Cibona, Olimpija, Mega Bemaks), a onda je na kolena bacio i Galatasaraj, pre nego što je Neptunas u onoj dramatičnoj završnici slavio s tesnih 83:81. 

Najbolje decenijske nizove pobeda s početka sezone drži Dejan Radonjić u još tri dva navrata, tačnije sezonama 2015/16 i 2016/17, kada su pribeležene po četiri recke. Poređenja radi, Dušan Alimpijević je prošlu sezonu otvorio s tri pobede, protiv Mornara, Mege i Olimpije, pre nego što je Žalgiris kao domaćin odneo dva boda u Kaunasu posle takođe neizvesne utakmice (78:76). 

Čak i kada bismo isključili tri pobede u Superkupu (mada su i to zvanične utakmice), Crvena zvezda ima uspešniji niz od svih viđenih od 2008/09. 

Otišli smo i korak dalje, pa smo pregledali listu najdužih serija pobeda u svim takmičenjima u bilo kom momentu sezone, u istom vremenskom periodu. Na vrhu imamo tri puta po 13 pobeda! Navijačima Crvene zvezde svakako najdraža je ona iz poslednje sezone Dejana Radonjića na klupi, kada je u periodu 22. decembra i one ubedljive pobede nad Realom u Beogradu, pa sve do trijumfa protiv Mornara 30. januara samlela klubove poput Cedevite, CSKA, Zadra, Žalgirisa, Mege, Fenerbahčea, Krke, Makabija, Igokee i Baskonije... Bio je to, setiće se mnogi, onaj pakleni januar sa najvećim skalpovima u novijoj klupskoj istoriji! A onda je Efes utišao Beograd i iskoristio jedan loš dan Crvene zvezde. Taj poraz je kod mnogih kritičara viđen kao možda i ključan u ispadanju iz trke za četvrtfinale Evrolige. 

U već pomenutoj sezoni 2008/09 Svetislav Pešić je takođe nanizao 13 pobeda. Pet u Evrokupu i osam u Jadranskoj ligi. Tada su po dva puta padali Bamberg, Turov i Šarlroa, a onda u međuvremenu i Zadar, Zagreb, Budućnost, FMP, Krka, Olimpija, Vojvodina i Split u periodu od 2. decembra 2008. do 20. januara 2009. godine. Tada je kobna bila Cibona, ponovo! Ovog puta u Beogradu...

Sličnim nizom pobeda Dejan Radonjić mogao je da se pohvali i u sezoni 2015/16. Tada je pred sam kraj iscrpljujuće takmičarske godine skrojio seriju kojom je osvojio šampionsku titulu u Jadranskoj ligi i finalnoj seriji protiv Mege, a onda trasirao put ka tituli u Superligi. Pobedničku demonstraciju sile nakratko je prekinuo Partizan. 

Za kraj, zanimljiv podatak. Računajući i kraj prošle sezone i onaj poraz od Mege koji je kumovao otkazuDušana Alimpijevića, Crvena zvezda je nanizala 19 pobeda! Deset u prošloj, kada je kormilo preuzeoMilenko Topić, plus još devet u ovoj takmičarskoj godini. 

Crvena zvezda u narednom kolu igra protiv Igokee u Beogradu (subota, 21.00), a onda slede gostovanje Breši u Evrokupu (sreda, 20.30) i FMP u Železniku (subota, 18.30). Mesec se zatvara utakmicom protiv Galatasaraja u petom kolu Evrokupa, poslednjeg dana oktobra (Beograd, 19.00).

NAJDUŽI NIZOVI POBEDA TOKOM SEZONE

2016/17, Dejan Radonjić:          13 pobeda       7 u EL (Real, CSKA, Žalgiris, Fenerbahče, Makabi, Baskonija, Panatinaikos)         6 u ABA (Cedevita, Zadar, Mega, Krka, Igokea, Mornar).
2008/09, Svetislav Pešić:          13 pobeda       5 u EK (2x Bamberg, 2x Turov, Šarlroa)        8 u ABA (Zadar, Zagreb, Budućnost, FMP, Krka, Olimpija, Vojvodina, Split).
2015/16, Dejan Radonjić:          13 pobeda       3 u ABA (3x Mega)    10 u Superligi (2x Tamiš, 2x Metalac, 2x FMP, 2x Mega, 2x Partizan).
2012/13, Vlada Vukoičić:          11 pobeda       6 u ABA (MZT, Solnok, Partizan, Krka, Cibona, Široki)      5 u EK (2x Orlean, Betis, 2x Sasari)
2016/17, Dejan Radonjić:          11 pobeda       3 u ABA (3x Cedevita)          8 u Superligi (2x Spartak, Partizan, FMP, Mega, Vršac, Borac, Dinamik).
2014/15, Dejan Radonjić:          10 pobeda       1 u ABA (Cedevita)   9 u Superligi (2x Tamiš, 2x Konstantin, 2x FMP, 2x Vojvodina, Partizan, Mega, Metalac).
2017/18, Milenko Topić:          10 pobeda       10 u Superligi (Borac, Zlatibor, Tamiš, 2x Vršac, 2x Partizan, 3x FMP).
2016/17, Dejan Radonjić:          10 pobeda u Superligi (4x FMP, 3x Mega, Vršac, Borac, Dinamik).
2018/19, Milan Tomić: 9 pobeda         3 u Superkupu (Olimpija, Cedevita, Budućnost)        3 u ABA (Cibona, Budućnost, Krka)       3 u EK (Ulm, Monako, Andora).
2017/18, Dušan Alimpijević:          6 pobeda         3 u EL (Real, Efes, Valensija)            3 u ABA (Igokea, Cibona, Mornar)

LEGENDA: Sezona, trener, broj pobeda u nizu, pobede raščlanjene po takmičenjima i imena protivnika.

NIZOVI POBEDA S POČETKA SEZONE

2018/19, Milan Tomić: 9 pobeda         3 u Superkupu (Olimpija, Cedevita, Budućnost)        3 u ABA (Cibona, Budućnost, Krka)       3 u EK (Ulm, Monako, Andora).
2008/09, Svetislav Pešić:          5 pobeda         5 u ABA (FMP, Krka, Olimpija, Vojvodina, Split)
2014/15, Dejan Radonjić:          5 pobeda         4 u ABA (Levski, Cibona, Olimpija, Mega)   1 u EL (Galatasaraj)    niz prekinuo Neptunas.
2015/16, Dejan Radonjić:          4 pobede         4 u ABA (Mega, Budućnost, Zadar, Šentjur)            niz prekinula Cedevita.
2016/17, Dejan Radonjić:          4 pobede         4 u ABA (MZT, Cedevita, Zadar, Mega)       niz prekinula Darušafaka.
2017/18, Dušan Alimpijević:          3 pobede         3 u ABA (Mornar, Mega, Olimpija)   niz prekinuo Žalgiris.

LEGENDA: Sezona, trener, broj pobeda u nizu, pobede raščlanjene po takmičenjima i imena protivnika.

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar