Анализа: Зашто нема Александра Пријовића?

Од 29. јануара, када је Младен Крстајић званично преузео улогу селектора, голгетер ПАОК-а одиграо је само 41 минут!

Фудбал 16.10.2018 | 23:45
Анализа: Зашто нема Александра Пријовића?
Србија није успела да изађе на крај са Румунијом у Букурешту. Неискоришћен пенал, цело друго полувреме са играчем више и потпуна офанзива Србије готово целу утакмицу нису помогли да се исход меча промени. Прилика је било на претек, од оне Гаћиновићеве, преко Тадићевог шута с креча, до неколико добрих Митровићевих удараца. Мањкало је концентрације да се бар једна акција успешно заврши.

Управо због повољне ситуације у којој се Србија нашла изласком Габријела Тамаша после директног црвеног картона због неопрезног старта над Мијатом Гаћиновићем очекивало се да би на терену поново могли да се нађу двојица најбољих српских офанзиваца – Александар Митровић и Александар Пријовић. Баш као и у првом окршају са Румунијом, када су заједно одиграли нешто више од тринаест минута. СелекторМладен Крстајић се ипак одлучио за другачију варијанту. На терен је од 65. минута послао Сергеја Милинковић Савића, потом Немању Р. Милетића уместо Милана Родића, а трећу измену на крају није искористио.

Зашто је није било? Крстајић је индиректним путем дао одговор на то питање...

„Мислим да смо имали контролу игре 90 минута, можда смо могли и трећу измену, али уласком Сергеја имали добар скок и могли да упаримо са Митром. Ово је ипак такмичарска утакмица, на светском смо ризиковали, ставили сте ме на маргине, како немам појма о фудбалу. Не може вам Бог више угодити. Одлука је моја и тако ће бити убудуће“, одговорио је селектор новинарима на конференцији за штампу после утакмице.

То суштински није дало одговор на питање: шта се дешава са Александром Пријовићем? Зашто га нема на терену и како је од статуса хероја Србије и стрелца гола вредног директног одласка на Мундијал стигао до невидљивог играча?

Чињеница је да селектор има максимално поверење у Александра Митровића. Има и разлога за то. Митровићје од почетка године и доласка у Фулам под скуте Славише Јокановића пронашао нови живот у којем ужива и тресе голове на свим фронтовима. Клупским и репрезентативним. Од почетка године дванаест у Чемпионшипу, пет у Премијер лиги и чак десет у репрезентативном дресу. Четири већ у Лиги нација (по два Румунији у Београду и Црној Гори у Подгорици). Први српски шпиц, заслужено и његов статус је неспоран.

Ни Митровић, опет, нема непресушни извор енергије и то се осетило у финишу јучерашње утакмице против Румуније. Најбољи стрелац ове генерације остао је без даха и у неколико тренутака изгледало је да више не може да пружа игре на очекиваном нивоу. Имао је огромну енергетску потрошњу носећи се у дуелима саТамашем, Сапунаруом и касније Неделкеаруом. Само грубим прегледом статистике долазимо до податка да је Митровић током овог окупљања скупио 180 минута игре, где нису урачунати додаци у надокнадама времена.

Александар Пријовић је у сусретима са Црном Гором и Румунијом уписао – нула минута. Откако је Лига нација почела – само поменутих тринаест. А, од 29. јануара, када је Младен Крстајић званично преузео функцију селектора, Пријовић је одиграо тек – 41 минут. Од тога двадесет и седам у пријатељским утакмицама против Марока (7) и Боливије (20), те само један минут против Костарике на Мундијалу у Русији. Није имао учинак. Додуше, (пре)мало времена је и добио да направи нешто више. Седам пута је још погледао мечеве националног тима са клупе (Нигерија, Чиле, Швајцарска, Бразил, Литванија, Црна Гора, Румунија).

Ако се анализира Пријовићев учинак ове сезоне, на четрнаест утакмица противничке мреже затресао је осам пута. Четири гола постигао је у квалификацијама за Лигу шампиона, три у грчкој Суперлиги и један у групној фази Лиге Европе. Дакле, није у питању изостанак форме. Не треба заборавити ни да је Александар Пријовићбио практично једина Митровићева замена у Лиги нација, пошто је Лука Јовић имао обавеза са младом репрезентацијом Србије, са којом је изборио пласман на Европско првенство.

Подсетимо, током селекторског мандата Славољуба Муслина радило се све како би некадашњи млади репрезентативац Швајцарске заиграо за Србију. Кроз пет квалификационих утакмица скупио је 103 минута, а онај гол против Грузије на стадиону Рајко Митић лансирао га је у небо. Када је Муслин смењен, а његов тадашњи помоћник Крстајић постављен за вршиоца дужности био је стартер у ремију са Јужном Корејом (1:1) током пријатељске турнеје по Далеком истоку. Био је тада једини класични нападач, пошто Митровић није био у комбинацији. Одиграо је и пет минута у тријумфу над Кином (2:0).

Али, онда је просто нестао...

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар