Накит садржи све више токсичних материјала

Центар за здравље околине у Калифорнији објавио је да су након тестирања дечјег накита, пронашли значајне количине тешких метала, између осталог и кадмијума.

Здравље 15.10.2018 | 13:30
Накит садржи све више токсичних материјала
Кадмијум је метал који се још користи у изради накита. АП први јавља о њиховом истраживању у којем се истиче да су тестирали накит који се продаје у познатим америчким продавницама.

Накит који су испитивали, показало се, садржи 40 до 100 посто кадмијума, а на дечјем накиту дозвољени проценат у Калифорнији, која има најстроже прописе у односу на остатак земље, је 0,03 посто.

Користи се јер је јефтин

Гутање или удисање кадмијума може довести до оштећења бубрега и до остеопорозе, кажу из Центра за контролу болести и превенцију. Одговор на питање зашто се још увек користи је једноставан - зато што је јефтин.

Скупљи накит је начињен од злата, сребра или платине, а јефтиније варијанте садрже никал који може изазвати алергијске реакције, као и олово или кадмијум. Већа употреба кадмијума може бити резултат избегавања олова који је токсичан, па су кинески произвођачи заменили олово још штетнијим кадмијумом.

Керолин Кокс, стручњакиња за олово, каже да се оба метала и даље користе за израду различитог накита. Копче и привесци направљени су од олова, а лакше ствари, као на пример држачи украса и кристали, праве се од кадмијума.

Већи ризик код деце

Кадмијум повећава ризик оштећења бубрега и костију, нарочито код деце јер накит и играчке деца стављају у уста, а то је најлакши начин да метал доспе у организам. Одрасли то раде ређе, али не значи и да код њих нема ризика, јер додирују накит, а после једу неопраним рукама.

Из Центра за здравље околине кажу да нема начина да провере све што се продаје. Мода се трансформише у брзу моду, стилови се брзо мењају. Да би компаније снизиле трошкове одлучују се за јефтине производе и не раде контролу квалитета, истичу стручњаци, а преноси "Вокс" (Воx).

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар