Nakit sadrži sve više toksičnih materijala

Centar za zdravlje okoline u Kaliforniji objavio je da su nakon testiranja dečjeg nakita, pronašli značajne količine teških metala, između ostalog i kadmijuma.

Zdravlje 15.10.2018 | 13:30
Nakit sadrži sve više toksičnih materijala
Kadmijum je metal koji se još koristi u izradi nakita. AP prvi javlja o njihovom istraživanju u kojem se ističe da su testirali nakit koji se prodaje u poznatim američkim prodavnicama.

Nakit koji su ispitivali, pokazalo se, sadrži 40 do 100 posto kadmijuma, a na dečjem nakitu dozvoljeni procenat u Kaliforniji, koja ima najstrože propise u odnosu na ostatak zemlje, je 0,03 posto.

Koristi se jer je jeftin

Gutanje ili udisanje kadmijuma može dovesti do oštećenja bubrega i do osteoporoze, kažu iz Centra za kontrolu bolesti i prevenciju. Odgovor na pitanje zašto se još uvek koristi je jednostavan - zato što je jeftin.

Skuplji nakit je načinjen od zlata, srebra ili platine, a jeftinije varijante sadrže nikal koji može izazvati alergijske reakcije, kao i olovo ili kadmijum. Veća upotreba kadmijuma može biti rezultat izbegavanja olova koji je toksičan, pa su kineski proizvođači zamenili olovo još štetnijim kadmijumom.

Kerolin Koks, stručnjakinja za olovo, kaže da se oba metala i dalje koriste za izradu različitog nakita. Kopče i privesci napravljeni su od olova, a lakše stvari, kao na primer držači ukrasa i kristali, prave se od kadmijuma.

Veći rizik kod dece

Kadmijum povećava rizik oštećenja bubrega i kostiju, naročito kod dece jer nakit i igračke deca stavljaju u usta, a to je najlakši način da metal dospe u organizam. Odrasli to rade ređe, ali ne znači i da kod njih nema rizika, jer dodiruju nakit, a posle jedu neopranim rukama.

Iz Centra za zdravlje okoline kažu da nema načina da provere sve što se prodaje. Moda se transformiše u brzu modu, stilovi se brzo menjaju. Da bi kompanije snizile troškove odlučuju se za jeftine proizvode i ne rade kontrolu kvaliteta, ističu stručnjaci, a prenosi "Voks" (Vox).

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar