Сат времена наргиле као 100 попушених цигарета!

Пушење наргиле последњих година је веома популарно, посебно међу младима и то малолетницима. Иако у наргила баровима пише да је забрањено за млађе од 18 година, они су им најчешћи гости. Без обзира на године, пушење наргила је штетно, а и сама опрема често је расадник разних заразних обољења, упозоравају стручњаци.

Здравље 15.10.2018 | 13:14
Сат времена наргиле као 100 попушених цигарета!
Не само средњошколци већ и основци, неретко после наставе оду да се опусте управо у наргила бару. У нашем главном граду их је све више. Светска здравствена организација каже да је једна шиша једнака као 20 попушених цигарета, што значи да ако деца један сат пуше наргилу, то је као сто и више попушених цигарета.

„Прва последица употребе наргиле је, нажалост, заблуда младих који мисле да је то мање шкодљиво, да је мање штетно него цигарете, из простог разлога што су маскиране разним укусима, али постоје врло опасне последице, исто као и код цигарета – акутне последице где долази до повећања крвног притиска, убрзаног рада срца, тровања угљен-моноксидом“, упозорава Ика Пешић, докторка Клиничког центра Србије.

„И ту је много већа количина угљен-моноксида, преко 15 пута више него код цигарета, јер ту угљен-моноксид произилази из сагоревања дувана и из сагоревања тог угља. Ту су и веома опасне и штетне канцерогене материје, тешки метали, токсичне материје које изазивају озбиљна обољења – карцином плућа, карцином ждрела“, објаснила је др Пешић.

Према њеним речима, додавањем наргиле од једног до другог пушача долази до разних инфекција и преносивих болести, попут туберкулозе, херпеса, грипа, хепатитиса и то је оно што је изузетно опасно јер је тај наставак пластичан и на њему се дуго задржавају и бактерије и вируси и ти наставци се не мењају често било у кућним условима или наргила баровима.

Не постоји контрола наргила барова, ко их посећује нити шта се у њима конзумира, ни инспекције, ни комуналци, ни Министарство трговине.

„Наргила садржаји који се пуше су дувански производи и они подлежу нашим законима који регулишу контролу дувана, то су закон о дувану, закон о изложености становништва дуванском диму, рекламирања, продаје. Поред тих младих људи који конзумирају то, ту су јако угрожени и људи који су запослени у тим баровима.

Постојећи закони треба да се поштују, и да се обавезно, а надам се да ће то бити у скорије време, наргиле као и сви остали надолазећи дувански производи на наше просторе ставе под строгу законску контролу и под посебне законе са свим аспектима њихове употребе.

Комисија за контролу дувана у Министарству здравља је дала своје предлоге за измене и допуне закона и надам се да ће усвојити те наше предлоге, јер смо ми заиста водили рачуна о свим аспектима кад је у питању такав закон, јер је он јако значајан“, закључује докторка Ика Пешић.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар