Патријарх стигао у Црну Гору

Патријарси антиохијски Јован X и СПЦ Иринеј допутовали су у Подгорицу, где их је дочекао архиепископ цетињски и митрополит црногорско приморски Амфилохије.

Регион 15.10.2018 | 12:17
Патријарх стигао у Црну Гору
Посетиће Цетињски манастир и Саборни Храм Христовог Васкрсења у Подгорици.

Да ће поглавар СПЦ и све особе из његове пратње несметано ући у Црну Гору потврдили су и у тамошњој полицији. 

Ипак, црногоирски лист Вијести сазнаје да је у припреми списак непожељних особа из Србије за које ће бити урађене безбедносне и друге процене. 

Подсетимо, најпре су се појавиле спекулације да патријарху СПЦ неће бити дозвољен улазак у Црну Гору па је реаговала тамошња полиција која је саопштила да "у овом тренутку не постоји ниједна сметња која би онемогућила боравак патријарха у Црној Гори. 

Ово је друга посета патријарха српског Црној Гори у последњих неколико месеци. 

До посете долази уочи најављеног дефинисања статуса верских заједница у Цној Гори новим законом, те пар дана након што је Цариградска патријаршија и поред снажног противљења Руске цркве, одлучила да призна независност Украјинске цркве. Признање тражи и Црногорска православна црква (ЦПЦ), која конанински није призната. 

Највиши црногорски званичници и врх Српске православне цркве разменили су последњих месеци оштре поруке. 

Изјава српског патријарха да је "положај православне цркве у Црној Гори данас гори него у време окупације Османлија", док је положај Срба поредио са њиховим положајем у време НДХ (Независне државе Хрватске), саопштена током његове летошње посете Црној Гори, изазвала је оштре осуде црногорског државног врха и дела јавности.

Педседник Црне Горе Мило Ђукановић је коментаришући ту изјаву казао да "нико нормалан тако нешто не може помислити, а камоли изговорити", и саопштио да очекује "да то патријарх демантује".

Но одмах је уследио одговор из Београдске патријаршије, одакле је саопштено да се Иринеј неће извинити Црној Гори.

(Б92)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Амфилохије

15.10.2018 10:28

Једини црквени великодостојник који још има поштовање народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрр мрр

15.10.2018 13:18

Од мене нема ако ти се свидја води га куци својој.

Name

САМY

15.10.2018 10:29

Сад ми је лакше,а мислио сам остаћемо без ов е громаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

преокрет

15.10.2018 10:30

Боже драги знао сам да лажу политичари и не држе ријеч али колико знам Патријарх рече да неће ићи у Црну Гору јуче а данас већ одлепршао.Да не прочитах јуче данас се не би ни чудио.Мој гријех је ваљда што редовно читам или је боље појединцима ништа не причати унапред пре него нешто ураде јер нису у стању држати ријеч.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

15.10.2018 10:32

Овде нико ништа не коментарише. Како је овде мирно? Љепота.

ОДГОВОРИТЕ