Patrijarh stigao u Crnu Goru

Patrijarsi antiohijski Jovan X i SPC Irinej doputovali su u Podgoricu, gde ih je dočekao arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

Region 15.10.2018 | 12:17
Patrijarh stigao u Crnu Goru
Posetiće Cetinjski manastir i Saborni Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Da će poglavar SPC i sve osobe iz njegove pratnje nesmetano ući u Crnu Goru potvrdili su i u tamošnjoj policiji. 

Ipak, crnogoirski list Vijesti saznaje da je u pripremi spisak nepoželjnih osoba iz Srbije za koje će biti urađene bezbednosne i druge procene. 

Podsetimo, najpre su se pojavile spekulacije da patrijarhu SPC neće biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru pa je reagovala tamošnja policija koja je saopštila da "u ovom trenutku ne postoji nijedna smetnja koja bi onemogućila boravak patrijarha u Crnoj Gori. 

Ovo je druga poseta patrijarha srpskog Crnoj Gori u poslednjih nekoliko meseci. 

Do posete dolazi uoči najavljenog definisanja statusa verskih zajednica u Cnoj Gori novim zakonom, te par dana nakon što je Carigradska patrijaršija i pored snažnog protivljenja Ruske crkve, odlučila da prizna nezavisnost Ukrajinske crkve. Priznanje traži i Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), koja konaninski nije priznata. 

Najviši crnogorski zvaničnici i vrh Srpske pravoslavne crkve razmenili su poslednjih meseci oštre poruke. 

Izjava srpskog patrijarha da je "položaj pravoslavne crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija", dok je položaj Srba poredio sa njihovim položajem u vreme NDH (Nezavisne države Hrvatske), saopštena tokom njegove letošnje posete Crnoj Gori, izazvala je oštre osude crnogorskog državnog vrha i dela javnosti.

Pedsednik Crne Gore Milo Đukanović je komentarišući tu izjavu kazao da "niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti", i saopštio da očekuje "da to patrijarh demantuje".

No odmah je usledio odgovor iz Beogradske patrijaršije, odakle je saopšteno da se Irinej neće izviniti Crnoj Gori.

(B92)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Amfilohije

15.10.2018 10:28

Jedini crkveni velikodostojnik koji još ima poštovanje naroda!

ODGOVORITE
Name

Drr mrr

15.10.2018 13:18

Od mene nema ako ti se svidja vodi ga kuci svojoj.

Name

SAMY

15.10.2018 10:29

Sad mi je lakše,a mislio sam ostaćemo bez ov e gromade.

ODGOVORITE
Name

preokret

15.10.2018 10:30

Bože dragi znao sam da lažu političari i ne drže riječ ali koliko znam Patrijarh reče da neće ići u Crnu Goru juče a danas već odlepršao.Da ne pročitah juče danas se ne bi ni čudio.Moj grijeh je valjda što redovno čitam ili je bolje pojedincima ništa ne pričati unapred pre nego nešto urade jer nisu u stanju držati riječ.

ODGOVORITE
Name

Посматрач

15.10.2018 10:32

Овде нико ништа не коментарише. Како је овде мирно? Љепота.

ODGOVORITE