Еко-топлане: Почело гријање

На подручју града Бањалука данас је почело гријање у стамбеним и пословним јединицама које су на систему даљинског гријања, саопштено је из предузећа "Еко-топлане".

Република Српска 15.10.2018 | 11:45
Еко-топлане: Почело гријање
У саопштењу се наводи да су се мањи проблеми на дистрибутивној мрежи појавили након пуњења система, али да су све техничке екипе на терену и раде на оспособљавању мреже.

"Топлификациона мреже града стара је више од 45 година и поједини дијелови су у лошем стању, па су кварови уобичајени за почетак сезоне", наводе из "Еко топлана".

Ове године се, осим послова који обухватају редовне ремонте производних постројења на био-масу - новог објекта "Еко-топлана", погона на Старчевици и Кочићевом вијенцу, као и котлова на мазут, радило и на санација дистрибутивне мреже, а сва наведена производна постројења су већ почетком сезоне пуштена у рад.

У саопштењу се подсјећа да је гријање било пуштено и 2. октобра, прије званичног почетка сезоне, али да је, због пораста температуре ваздуха, од 4. октобра привремено обустављено.



Из "Еко-топлана" наводе и да је до сада обезбијеђено око 80 одсто потребног енергента за комплетну сезону гријања, те да је сва количина обезбијеђена на домаћем тржишту.

"У складу са временским приликама и динамиком рада Јавног предузећа `Шуме Српске`, очекује се да ће до краја године бити обезбијеђен дрвни сортимент за комплетну сезону гријања", наводи се у саопштењу.

У овој години планирана је и модернизација дијела топлотних подстаница, а укупна вриједност инвестиције је 1,5 милиона КМ. Од укупно 340, планирана је модернизација 34 подстанице највеће снаге које обухватају 27 одсто укупног протока мрежне воде и постављање новог система управљања.

Ново предузеће на био-масу "Еко-топлане" концепт је јавно-приватног партнерства Града и компаније ИЕЕ Бањалука, чији је циљ квалитетан, одржив и профитабилан систем производње и дистрибуције топлотне енергије, у складу са регулативама ЕУ. 

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ста реци

15.10.2018 11:54

Сваке године иста прица а онда у јануару проблеми.На страну сто стављају префикс "ецо" испред ствари која је у тоталној супротности са "ецо".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

15.10.2018 21:24

КАО У КАМЕНОМ ДОБУ, сви нормални народи стварају иновације само недески народ иде у рикверц.

Name

Дорис

15.10.2018 11:56

Отворите прозоре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А тек да није еко...

15.10.2018 12:35

Тешко нама на Старчевици због те ваше еко топлане. Прошле године кад се подавили нисмо. Дим-катастрофа, какав еко, али што пада ивер или шта је већ неки ситни комади дрвета. Ако је у нечему успјешна, онда је у томе што ће цијели град сад знати ко је из Борика или са Старчевице, зна се по аутима, по том пепелу или дрвном отпаду из ваздуха који пада на аута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.10.2018 17:27

Јос веци проблем је здравље, одоше плуца од тог дима! Мени сестра зиви на старцевици, прозор не смије отворити цијелу зиму, све пуно дима!!!

Name

qвоте

15.10.2018 13:44

Док су Шумарства слала дрва под обавезно, да не би директори летили, у осталим градовим цјена дрвета због несташице скаче. Тако је већина подржала, сретно нам. Пдв иде на 20+, гориво на 2,5 мин, тако већина хоће. Сретно нам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливера Келецевиц

15.10.2018 14:58

ЛАЗ!!! Гријања нема, нити га је било. Ако град не подузме неке радње, имат це градјане за вратом. И овако смо наелектрисани, ово це бити висња на слагу торте. ЛОПОВИ! ЛОПОВИ! ЛОПОВИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немам ријечи

15.10.2018 15:35

Ста ви мислите Топлана, људи цијелу годину плаћају гријање којег нема, најважније је да ви уредно шаљете рачуне а не испоручује те ништа. Докле? Топлије је напољу него у становима, шта је с вама? Кад се сви искључимо с топлане ускоро нећете имати коме слати рачуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дундо Мароје

15.10.2018 16:59

Које црно гријање, можда у вашим главама! Пљачкате нас годинама а народ јадни мора плаћати рачуне! Није вас срамота објавити да сте гријали 2.10. Гдјр, на Марсу можда! Већ ми минимално 5 година немамо гријање, све уредно плаћам а шта имам од тога? Хладан стан, гријем се укључујући рерну и радијаторе! Пљачкате нас! Ево и данас гријања нема, наводно квар!? Кажете цјевовод стар 45 година, ЛАЖЕТЕ, мијењао све прије цца 7 година, зар сте заборавили да је дијете страдало вашом непажњом? Срамите се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана

15.10.2018 17:40

Назалост, грије ме "еко" топлана. Лијепо сто сам процитала да је поцела сезона гријања. Одох да питам радијаторе засто су хладни и засто саботирају топлану!!!! Хладни су били и 2., 3. И 4 октобра!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазу

15.10.2018 20:52

Кочићев вијенац нема гријање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инвертер Клима

15.10.2018 21:24

До априла, а онда ћао, ариведерчи ецо топлана...

ОДГОВОРИТЕ