Eko-toplane: Počelo grijanje

Na području grada Banjaluka danas je počelo grijanje u stambenim i poslovnim jedinicama koje su na sistemu daljinskog grijanja, saopšteno je iz preduzeća "Eko-toplane".

Republika Srpska 15.10.2018 | 11:45
Eko-toplane: Počelo grijanje
U saopštenju se navodi da su se manji problemi na distributivnoj mreži pojavili nakon punjenja sistema, ali da su sve tehničke ekipe na terenu i rade na osposobljavanju mreže.

"Toplifikaciona mreže grada stara je više od 45 godina i pojedini dijelovi su u lošem stanju, pa su kvarovi uobičajeni za početak sezone", navode iz "Eko toplana".

Ove godine se, osim poslova koji obuhvataju redovne remonte proizvodnih postrojenja na bio-masu - novog objekta "Eko-toplana", pogona na Starčevici i Kočićevom vijencu, kao i kotlova na mazut, radilo i na sanacija distributivne mreže, a sva navedena proizvodna postrojenja su već početkom sezone puštena u rad.

U saopštenju se podsjeća da je grijanje bilo pušteno i 2. oktobra, prije zvaničnog početka sezone, ali da je, zbog porasta temperature vazduha, od 4. oktobra privremeno obustavljeno.



Iz "Eko-toplana" navode i da je do sada obezbijeđeno oko 80 odsto potrebnog energenta za kompletnu sezonu grijanja, te da je sva količina obezbijeđena na domaćem tržištu.

"U skladu sa vremenskim prilikama i dinamikom rada Javnog preduzeća `Šume Srpske`, očekuje se da će do kraja godine biti obezbijeđen drvni sortiment za kompletnu sezonu grijanja", navodi se u saopštenju.

U ovoj godini planirana je i modernizacija dijela toplotnih podstanica, a ukupna vrijednost investicije je 1,5 miliona KM. Od ukupno 340, planirana je modernizacija 34 podstanice najveće snage koje obuhvataju 27 odsto ukupnog protoka mrežne vode i postavljanje novog sistema upravljanja.

Novo preduzeće na bio-masu "Eko-toplane" koncept je javno-privatnog partnerstva Grada i kompanije IEE Banjaluka, čiji je cilj kvalitetan, održiv i profitabilan sistem proizvodnje i distribucije toplotne energije, u skladu sa regulativama EU. 

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Sta reci

15.10.2018 11:54

Svake godine ista prica a onda u januaru problemi.Na stranu sto stavljaju prefiks "eco" ispred stvari koja je u totalnoj suprotnosti sa "eco".

ODGOVORITE
Name

Radnik

15.10.2018 21:24

KAO U KAMENOM DOBU, svi normalni narodi stvaraju inovacije samo nedeski narod ide u rikverc.

Name

Doris

15.10.2018 11:56

Otvorite prozore!

ODGOVORITE
Name

A tek da nije eko...

15.10.2018 12:35

Teško nama na Starčevici zbog te vaše eko toplane. Prošle godine kad se podavili nismo. Dim-katastrofa, kakav eko, ali što pada iver ili šta je već neki sitni komadi drveta. Ako je u nečemu uspješna, onda je u tome što će cijeli grad sad znati ko je iz Borika ili sa Starčevice, zna se po autima, po tom pepelu ili drvnom otpadu iz vazduha koji pada na auta.

ODGOVORITE
Name

Re

15.10.2018 17:27

Jos veci problem je zdravlje, odoše pluca od tog dima! Meni sestra zivi na starcevici, prozor ne smije otvoriti cijelu zimu, sve puno dima!!!

Name

qvote

15.10.2018 13:44

Dok su Šumarstva slala drva pod obavezno, da ne bi direktori letili, u ostalim gradovim cjena drveta zbog nestašice skače. Tako je većina podržala, sretno nam. Pdv ide na 20+, gorivo na 2,5 min, tako većina hoće. Sretno nam.

ODGOVORITE
Name

Olivera Kelecevic

15.10.2018 14:58

LAZ!!! Grijanja nema, niti ga je bilo. Ako grad ne poduzme neke radnje, imat ce gradjane za vratom. I ovako smo naelektrisani, ovo ce biti visnja na slagu torte. LOPOVI! LOPOVI! LOPOVI!

ODGOVORITE
Name

Nemam riječi

15.10.2018 15:35

Sta vi mislite Toplana, ljudi cijelu godinu plaćaju grijanje kojeg nema, najvažnije je da vi uredno šaljete račune a ne isporučuje te ništa. Dokle? Toplije je napolju nego u stanovima, šta je s vama? Kad se svi isključimo s toplane uskoro nećete imati kome slati račune

ODGOVORITE
Name

Dundo Maroje

15.10.2018 16:59

Koje crno grijanje, možda u vašim glavama! Pljačkate nas godinama a narod jadni mora plaćati račune! Nije vas sramota objaviti da ste grijali 2.10. Gdjr, na Marsu možda! Već mi minimalno 5 godina nemamo grijanje, sve uredno plaćam a šta imam od toga? Hladan stan, grijem se uključujući rernu i radijatore! Pljačkate nas! Evo i danas grijanja nema, navodno kvar!? Kažete cjevovod star 45 godina, LAŽETE, mijenjao sve prije cca 7 godina, zar ste zaboravili da je dijete stradalo vašom nepažnjom? Sramite se!

ODGOVORITE
Name

Dijana

15.10.2018 17:40

Nazalost, grije me "eko" toplana. Lijepo sto sam procitala da je pocela sezona grijanja. Odoh da pitam radijatore zasto su hladni i zasto sabotiraju toplanu!!!! Hladni su bili i 2., 3. I 4 oktobra!!!

ODGOVORITE
Name

Lazu

15.10.2018 20:52

Kočićev vijenac nema grijanje

ODGOVORITE
Name

Inverter Klima

15.10.2018 21:24

Do aprila, a onda ćao, arivederči eco toplana...

ODGOVORITE