Валијенте рекао Шпанцима: Хтио сам да одем из Партизана!

Кад је Ђукић добио отказ! Он је био кључ целе приче. Звао ме је, распитивао се каква је ситуација. Након неколико позива успео је да ме убеди. Наравно, било је ту још неколико разлога. . .

Фудбал 16.10.2018 | 22:30
Валијенте рекао Шпанцима: Хтио сам да одем из Партизана!
Марк Валијенте први је Шпанац који је заиграо за београдски Партизан, а у опширном интервјуу угледном мадридском спортском дневнику Ас говорио о томе како и зашто је дошао у Србију, о односу саМирославом Ђукићем, Пепом Гвардиолом, Ђераром Пикеом и многим другим темама.

„Распитивао сам се о клубу и земљи пре него што сам дошао. Сигуран сам да сам први Шпанац који је заиграо за Партизан, вероватно и у лиги. Генерално гледано, до пре неку годину малтене је било немогуће видети Шпанца у иностранству. Шпански фудбал има велики углед и отвара многа врата. Свиђа ми се што играм у иностранству“

Главни „кривац“ за ваш долазак у Београд је сада већ бивши тренер Партизана Мирослав Ђукић.

„Он је био кључ целе приче. Звао ме је, распитивао се каква је ситуација. Након неколико позива успео је да ме убеди. Наравно, било је ту још неколико разлога...“

Да ли вам је жао што је добио отказ?

„Штета. Али, то је фудбал и такве ствари се дешавају. Ми морамо да наставимо. Са друге стране, Ђукић је био најважнији тренер у мојој каријери. Баш код њега у Ваљадолиду сам играо најбољи фудбал. Увек ћу му бити захвалан“.

У том тренутку, да ли је и код вас, макар на тренутак постојала идеја да кренете Ђукићевим стопама и напустите Партизан?

„Постојао је један тренутак у којем ми је то пало на памет. Просто, изгледало је као да ми се цео план руши. Знате како то већ иде... На крају ипак морате да будете професионалци. Имам одличан статус код новог тренера“.

Делује да су вас навијачи у Београду дочекали као неку врсту звезде, због фудбалске биографије и чињенице да сте били капитен младог тима Барселоне.

„Није тако. Током целе каријере трудим се да играм за екипу. Другачије и не знам да се понашам. Тачно је да сам стигао са одређеном репутацијом, али радим свој посао. Стално ме питају у Србији о времену у младом тиму Барселоне и времену проведеном у Примери. Лепо су ме дочекали“.

Још мало о Ваљадолиду...

„Ушли смо у Примеру, радили смо са Ђукићем током две дивне године. Играли смо леп фудбал, имали сјајну групу играча. Стекао сам у Ваљадолиду много пријатеља. Обожавам тај град“

Једно од најчешћих питања Валијентеу које ни у овој прилици није могао да избегне је и оно о Пепу Гвардиоли са којим је радио у Барселони.

„Човек има харизму, начин на који говори. Размишља о многим детаљима који промене играча. Много сам научио од њега. Пеп је веома паметан човек и схватио је да када си познат, мораш да направиш неку врсту зида према спољном свету. И наравно да неће баш све да каже новинарима“.

Имате ли неку занимљиву анегдоту у вези са Гвардиолом?

„Код мене је то прича о томе како сам постао капитен Б тима Барселоне. Када је Пеп дошао, већ сам био на излазним вратима, јер је већина мојих саиграча већ прешла у први тим, а Барселона Б је испала у трећу лигу. А онда сам разговарао са Пепом и покојним Титом Виљановом. И Пеп ми је рекао да је Барса увек Барса, па чак и у Трећој лиги. Дао ми је капитенску траку и потпуно ми променио начин на који сам гледао фудбал“.

Да ли сте и даље у контакту са неким од бивших саирача из Барселоне - Пикеом, Месијем...?

„Са Пикеом јесам. Последњи пут смо се чули када су ми биле потребне карте пролетос за меч Барселоне и Челсија у Лиги шампиона. Мој син је био веома узбуђен, седели смо са Пикеом, он је нормалан момак“, закључио је Валијенте.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар