Valijente rekao Špancima: Htio sam da odem iz Partizana!

Kad je Đukić dobio otkaz! On je bio ključ cele priče. Zvao me je, raspitivao se kakva je situacija. Nakon nekoliko poziva uspeo je da me ubedi. Naravno, bilo je tu još nekoliko razloga. . .

Fudbal 16.10.2018 | 22:30
Valijente rekao Špancima: Htio sam da odem iz Partizana!
Mark Valijente prvi je Španac koji je zaigrao za beogradski Partizan, a u opširnom intervjuu uglednom madridskom sportskom dnevniku As govorio o tome kako i zašto je došao u Srbiju, o odnosu saMiroslavom Đukićem, Pepom Gvardiolom, Đerarom Pikeom i mnogim drugim temama.

„Raspitivao sam se o klubu i zemlji pre nego što sam došao. Siguran sam da sam prvi Španac koji je zaigrao za Partizan, verovatno i u ligi. Generalno gledano, do pre neku godinu maltene je bilo nemoguće videti Španca u inostranstvu. Španski fudbal ima veliki ugled i otvara mnoga vrata. Sviđa mi se što igram u inostranstvu“

Glavni „krivac“ za vaš dolazak u Beograd je sada već bivši trener Partizana Miroslav Đukić.

„On je bio ključ cele priče. Zvao me je, raspitivao se kakva je situacija. Nakon nekoliko poziva uspeo je da me ubedi. Naravno, bilo je tu još nekoliko razloga...“

Da li vam je žao što je dobio otkaz?

„Šteta. Ali, to je fudbal i takve stvari se dešavaju. Mi moramo da nastavimo. Sa druge strane, Đukić je bio najvažniji trener u mojoj karijeri. Baš kod njega u Valjadolidu sam igrao najbolji fudbal. Uvek ću mu biti zahvalan“.

U tom trenutku, da li je i kod vas, makar na trenutak postojala ideja da krenete Đukićevim stopama i napustite Partizan?

„Postojao je jedan trenutak u kojem mi je to palo na pamet. Prosto, izgledalo je kao da mi se ceo plan ruši. Znate kako to već ide... Na kraju ipak morate da budete profesionalci. Imam odličan status kod novog trenera“.

Deluje da su vas navijači u Beogradu dočekali kao neku vrstu zvezde, zbog fudbalske biografije i činjenice da ste bili kapiten mladog tima Barselone.

„Nije tako. Tokom cele karijere trudim se da igram za ekipu. Drugačije i ne znam da se ponašam. Tačno je da sam stigao sa određenom reputacijom, ali radim svoj posao. Stalno me pitaju u Srbiji o vremenu u mladom timu Barselone i vremenu provedenom u Primeri. Lepo su me dočekali“.

Još malo o Valjadolidu...

„Ušli smo u Primeru, radili smo sa Đukićem tokom dve divne godine. Igrali smo lep fudbal, imali sjajnu grupu igrača. Stekao sam u Valjadolidu mnogo prijatelja. Obožavam taj grad“

Jedno od najčešćih pitanja Valijenteu koje ni u ovoj prilici nije mogao da izbegne je i ono o Pepu Gvardioli sa kojim je radio u Barseloni.

„Čovek ima harizmu, način na koji govori. Razmišlja o mnogim detaljima koji promene igrača. Mnogo sam naučio od njega. Pep je veoma pametan čovek i shvatio je da kada si poznat, moraš da napraviš neku vrstu zida prema spoljnom svetu. I naravno da neće baš sve da kaže novinarima“.

Imate li neku zanimljivu anegdotu u vezi sa Gvardiolom?

„Kod mene je to priča o tome kako sam postao kapiten B tima Barselone. Kada je Pep došao, već sam bio na izlaznim vratima, jer je većina mojih saigrača već prešla u prvi tim, a Barselona B je ispala u treću ligu. A onda sam razgovarao sa Pepom i pokojnim Titom Viljanovom. I Pep mi je rekao da je Barsa uvek Barsa, pa čak i u Trećoj ligi. Dao mi je kapitensku traku i potpuno mi promenio način na koji sam gledao fudbal“.

Da li ste i dalje u kontaktu sa nekim od bivših sairača iz Barselone - Pikeom, Mesijem...?

„Sa Pikeom jesam. Poslednji put smo se čuli kada su mi bile potrebne karte proletos za meč Barselone i Čelsija u Ligi šampiona. Moj sin je bio veoma uzbuđen, sedeli smo sa Pikeom, on je normalan momak“, zaključio je Valijente.

Izvor: mozzartsport

Foto: Star sport

Komentari / 0

Ostavite komentar