ЛН: Србији мало играч више и пенал! 0:0 у Румунији!

Србија са играчем више није могла до гола у Букурешту! Фудбалери Србије и Румуније одиграли су у Букурешту нерешено 0:0 у четвртом колу групе 4, Лиге Ц, УЕФА Лиге нација.  Промашен пенал и много шанси, Србији само бод! По свему приказаном у Букурешту "орлови" су заслужили тријумф, али су се Румуни успешно одбранили пред својом публиком. . .  Ово је морало да се добије! Играч више и пенал недовољни за победу! Србија није успела да савлада Румунију у Букурешту.

Фудбал 14.10.2018 | 17:15
ЛН: Србији мало играч више и пенал! 0:0 у Румунији!
Србија је у Букурешту имала играча више скоро сат времена јер је Габријел Тамаш добио црвени картон у 40. минуту, али ни то није помогло "Орловима" да пробију сјајног Татарушануа на голу Румуније.

Србија је била много бољи тиим, имала је више шанси, али их није искористила и Румунија ће бити задовољнија бодом. Наша репрезентација је и даље остала прва у групи са осам бодова.

Утакмица у Букурешту је почела прекидом. Већ у првом минуту је Србија стигла до корнера, а навијачи Румуније иза леђа Предрага Рајковића су стигли да попале бакље и пиротехнику. 

Уследио је прекид од неколико минута после чега се видела агресивност српских играча који су Румунима јасно ставили до знања да ће они контролисати ток утакмице и посед лопте. 

Румунија је препустила лопту па су и Вељковић и Миленковић врло често залазили дубоко у половину ривала. 

То није давало много резултата јер се играло споро, а додавања српских играча на тридесетак метара од гола Румуније су углавном промашивала мету.

Чекало се до 20. минута за прву велику прилику. Тамаша је прелетела дуга лопта српских дефанзиваца, а Митровићу се отворио простор да трчи према голу Татарушануа. 

Шутирао је са ивице казненог простора и промашио. 

Уследило је неколико добих минута за Станчијуа и Румунију, Рајковић је имао и једну добру реакцију када је избио лопту у корнер, али је онда уследило одличних 15, 20 минута Србије. 

Прво је Митровићу свиран фаул у 31. минуту када је успео да шутира на гол главом, два минута касније је Радоњић истрчао контру али вратио лошу повратну у казнени простор где су се његови саиграчи спетљали. 

Радоњић се само неколико минута касније у 39. минуту исправио и послао идеалан центаршут по земљи у петерац за Гаћиновића. 

Фудбалер Ајнтрахта је уклизао али сам промашио чист зицер за 1:0. А ако је то и био зицер, онда је промашен пенал Душана Тадића био још боља прилика да Србија оде на полувреме с предношћу. 

Гаћиновић је пробао да примири лопту у 40. минуту у шеснаестерцу домаћих, Тамаш је пробао да је испуца и том приликом закачио крампонима Мијата по глави. 

Добио је директан црвени картон, а Србија пенал који је Тадић после уситњеног корака попут Симонеа Зазе шутирао "небу под облаке".

Србија тако бољих 45 минута није крунисала голом. Румунија је у наставку морала да игра само одбрану. 

Док су "Орлови" покушавали да дођу до гола по сваку цену, њихови противници су једва успевали да "потерају" лопту даље од 30 метара од свог гола. 

Њихови офанзивни играчи су били одсечени, а Србија је користила играча више и покушавала десно преко Тадића, лево преко Радоњића и Родића. 

Радоњић се у 56. минуту нашао у доброј прилици у казненом простору, изблокиран је и у првих петнаестак минута другог дела игре, Татарушану није имао много посла. 

Шут су опробавали и Рукавина и Лукић са дистанце, а тек у 67. минуту је Митровић имао нову одличну прилику. 

Он је у 68. минуту предриблао Ноделцеаруа на линији 16 метара, одмах је пуцао, а голман Татарушану је одбранио. 

Голман Румуније се истакао и у 75. минуту када је Тадић "на тацни" сервирао центаршут Митровићу, овај је добро шутирао главом под пречку, али недовољно добро за расположеног Татарушануа. 

Митровић је у 85. дао гол који није признат због офсајда, Немања Р. Милетић је на дебију имао солидан покушај главом, а Румуни су једном чак и шутирали у оквир гола. 

Резултат се до краја није мењао, па је Румунија успела да освоји бод код куће са играчем мање.

Букурешт је остао неосвојена тврђава, а Ћипријан Татарушану човек кога ће сањати српски офанзивци! 

Фудбалери Србије нису успели да савладају Румунију на крцатом Националном стадиону, упркос једанаестерцу, играчу више цело полувреме, већем постотку лопте у поседу и офанзиви готово целу утакмицу. Уместо тога, није било голова на обе стране. Изабраници Младена Крстајића играли су коректан фудбал, али без завршног производа - 0:0. 

Ову је утакмицу Србија морала да добије! Не само зато што је тријумф био важан због бодовног салда, већ и због непрестане офанзиве ка Татарушануовом голу и три-четири стопостотне шансе због којих ће и те како жалити...

Није ово била утакмица новог капитена Душана Тадића. Недостајала му је рутина, деловао је на моменте одсечено из игре, није било оних препознатљивих лопти у простор... А онда још и неискоришћени пенал нису му помогли да остави убедљивији утисак. Све до великог кикса средином другог полувремена и лошег испуцавања на притисак румунских играча чиме је директно угрозио Предрага Рајковића, Никола Миленковићје био командант српске одбране и не само што је чистио практично све опасне лопте, већ је крпио и неке слабије реакције свог партнера Милоша Вељковића. Одисао је самопоуздањем и храброшћу, што су брзо на својој кожи осетили и играчи Румуније, који поред њега нису могли да ураде превише. Велика је штета што Александар Митровић ову утакмицу није крунисао поготком.

Можда је требало да узме онај шут са креча, али о томе је сада излишно расправљати. Имао је још једну фантастичну утакмицу иза себе! Три огромне шансе које је Татарушану заустављао у велике напоре, а осим тога демонстрирао је колико је напредовао у последње време и поставио високи стандард за квалитетног европског нападача. Солидне роле имали су Саша Лукић и Немања Максимовић на средини, док је Немања Радоњић био изван свог ритма и чешће је губио дуеле, него што је правио нешто конкретно... Сергеј Милинковић Савић је утакмицу почео с клупе, али ни када је заиграо од 65. минута и заменио Мијата Гаћиновића није био приметан, готово јасне улоге... Вреди поменути и да је Партизанов бек Немања Р. Милетић дебитовао у дресу Србије пошто је у 77. минуту утакмице заменио Милана Родића. Он је ипак остао на десном боку, док је лево отишао Антонио Рукавина и није имао лош деби.

Тешко је из правог угла прокоментарисати дешавања из првог дела утакмице. Србија је одиграла јако коректно, али је остала без главне награде. А, пропустила је три врло изгледне шансе за то, укључући и тај неискоришћени Тадићев једанаестерац који је још тада могао да усмери сусрет на потпуно другачији пут. Србија је помало укочено отворила сусрет. Вероватно и због почетног прекида утакмице због масовног паљења бакљи на трибинама и дима који се створио, те притиска Румуније којим је Козмин Контра заправо желео да завеже ноге противнику. Ипак, сваку офанзиву Румуније зауставио је маестрални Никола Миленковић, који је ухапсио Георгеа Цукудеана и онемогућио искуснијег офанзивца да буде већа опасност по гол Предрага Рајковића. 

Како је време одмицало, Србија је све више преузимала иницијативу и држала посед лопте у својим ногама. Неколико добрих додавања и издржаних дуела убризгавали су потребну дозу самопоуздања, што се брзо одразило и на саму игру. Румунија се више фокусирала на колективну одбрану и евентуалне нападе из контри, што није збунило српске играче. Када је Србија успоставила контролу, почела је офанзиву ка голу Татарушануа. Почело је све лукавим Тадићевим покушајем да упосли Митровића, али је офсајд био на концу... Ипак, та ситуација и евидентна рањивост румунске одбране дала је крила нашем тиму да се одважи и крене напред. Тако је само неколико тренутака касније виђена прва озбиљна шанса у којој је Митровић умало постигао гол. Миленковић је главом избио лопту далеко на својој половини, а онда је Тамаш лоше проценио лет исте, чиме је омогућио Митровића да се нађе у одличној прилици. На леђима је имао Сапунаруа док је јурио ка голу, а онда са ивице казненог простора пуцао тик поред десне стативе...

За самопоуздање Предрага Рајковића биле су важне наредне две ситуације, односно покушаји Станчијуа и Марина које је голман Макабија успешно зауставио, што је заправо био увод у тајфунску офанзиву Србије у наредним минутима. Прво Митровић, па Радоњић после страшног трка по левом боку, а онда и нестварна прилика Гаћиновића! Огроман посао одрадио је Митровић тако што је отворио простор по левом боку Радоњићу, коме је послао страшну лопту у простор. Фудбалер Марсеља је центрирао по земљи, Гаћиновић био сам пред голманом, али је његов ударац завршио поред стативе. 

Мада је већ тада постојала реална опасност да нам се пропуштене шансе обију о главу, врхунац првог полувремена био је баш пред сам крај, када је Румунија заправо и остала с играчем мање. Радоњић је послао лопту ка Гаћиновићу, а онда је Тамаш реаговао неопрезно и умало катастрофално по хитрог офанзивца тако што га је закачио крампонима по лицу. Арбитар Кевин Блом није имао дилему и одмах је показао директан црвени картон. Ни то, ипак, није помогло нашем тиму, пошто је Тадић јако лоше реаговао и лансирао лопту небом, по облаке. 

Српска офанзива наставила се и у другом полувремену. Није се Румунија много освртала на то да запрети Рајковићу, колико да из постављеног бункера испред Татарушануа одбије сваки покушај Србије да се домогне поготка. И поред тога Орлови су убележили неколико солидних шутева. Прво Гаћиновић, па Радоњић, онда и Митровић у два наврата, па Милетић поред стативе... Али, Татарушану је деловао као хоботница са хиљаду пипака и непремостива препрека. Зато и остаје питање - зашто селектор Крстајић није покушао да разбије противничку дефанзиву убацивањем Александра Пријовића, који је још једну утакмицу одгледао с клупе...

Табела Групе 4 Лиге Ц

1. Србија 4 2 2 0 5:2 8
2. Румунија 4 1 3 0 4:3 6
3. Црна Гора 3 1 1 1 2:2 4
4. Литванија 3 0 0 3 1:5 0

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар