LN: Srbiji malo igrač više i penal! 0:0 u Rumuniji!

Srbija sa igračem više nije mogla do gola u Bukureštu! Fudbaleri Srbije i Rumunije odigrali su u Bukureštu nerešeno 0:0 u četvrtom kolu grupe 4, Lige C, UEFA Lige nacija.  Promašen penal i mnogo šansi, Srbiji samo bod! Po svemu prikazanom u Bukureštu "orlovi" su zaslužili trijumf, ali su se Rumuni uspešno odbranili pred svojom publikom. . .  Ovo je moralo da se dobije! Igrač više i penal nedovoljni za pobedu! Srbija nije uspela da savlada Rumuniju u Bukureštu.

Fudbal 14.10.2018 | 17:15
LN: Srbiji malo igrač više i penal! 0:0 u Rumuniji!
Srbija je u Bukureštu imala igrača više skoro sat vremena jer je Gabrijel Tamaš dobio crveni karton u 40. minutu, ali ni to nije pomoglo "Orlovima" da probiju sjajnog Tatarušanua na golu Rumunije.

Srbija je bila mnogo bolji tiim, imala je više šansi, ali ih nije iskoristila i Rumunija će biti zadovoljnija bodom. Naša reprezentacija je i dalje ostala prva u grupi sa osam bodova.

Utakmica u Bukureštu je počela prekidom. Već u prvom minutu je Srbija stigla do kornera, a navijači Rumunije iza leđa Predraga Rajkovića su stigli da popale baklje i pirotehniku. 

Usledio je prekid od nekoliko minuta posle čega se videla agresivnost srpskih igrača koji su Rumunima jasno stavili do znanja da će oni kontrolisati tok utakmice i posed lopte. 

Rumunija je prepustila loptu pa su i Veljković i Milenković vrlo često zalazili duboko u polovinu rivala. 

To nije davalo mnogo rezultata jer se igralo sporo, a dodavanja srpskih igrača na tridesetak metara od gola Rumunije su uglavnom promašivala metu.

Čekalo se do 20. minuta za prvu veliku priliku. Tamaša je preletela duga lopta srpskih defanzivaca, a Mitroviću se otvorio prostor da trči prema golu Tatarušanua. 

Šutirao je sa ivice kaznenog prostora i promašio. 

Usledilo je nekoliko dobih minuta za Stančijua i Rumuniju, Rajković je imao i jednu dobru reakciju kada je izbio loptu u korner, ali je onda usledilo odličnih 15, 20 minuta Srbije. 

Prvo je Mitroviću sviran faul u 31. minutu kada je uspeo da šutira na gol glavom, dva minuta kasnije je Radonjić istrčao kontru ali vratio lošu povratnu u kazneni prostor gde su se njegovi saigrači spetljali. 

Radonjić se samo nekoliko minuta kasnije u 39. minutu ispravio i poslao idealan centaršut po zemlji u peterac za Gaćinovića. 

Fudbaler Ajntrahta je uklizao ali sam promašio čist zicer za 1:0. A ako je to i bio zicer, onda je promašen penal Dušana Tadića bio još bolja prilika da Srbija ode na poluvreme s prednošću. 

Gaćinović je probao da primiri loptu u 40. minutu u šesnaestercu domaćih, Tamaš je probao da je ispuca i tom prilikom zakačio kramponima Mijata po glavi. 

Dobio je direktan crveni karton, a Srbija penal koji je Tadić posle usitnjenog koraka poput Simonea Zaze šutirao "nebu pod oblake".

Srbija tako boljih 45 minuta nije krunisala golom. Rumunija je u nastavku morala da igra samo odbranu. 

Dok su "Orlovi" pokušavali da dođu do gola po svaku cenu, njihovi protivnici su jedva uspevali da "poteraju" loptu dalje od 30 metara od svog gola. 

Njihovi ofanzivni igrači su bili odsečeni, a Srbija je koristila igrača više i pokušavala desno preko Tadića, levo preko Radonjića i Rodića. 

Radonjić se u 56. minutu našao u dobroj prilici u kaznenom prostoru, izblokiran je i u prvih petnaestak minuta drugog dela igre, Tatarušanu nije imao mnogo posla. 

Šut su oprobavali i Rukavina i Lukić sa distance, a tek u 67. minutu je Mitrović imao novu odličnu priliku. 

On je u 68. minutu predriblao Nodelcearua na liniji 16 metara, odmah je pucao, a golman Tatarušanu je odbranio. 

Golman Rumunije se istakao i u 75. minutu kada je Tadić "na tacni" servirao centaršut Mitroviću, ovaj je dobro šutirao glavom pod prečku, ali nedovoljno dobro za raspoloženog Tatarušanua. 

Mitrović je u 85. dao gol koji nije priznat zbog ofsajda, Nemanja R. Miletić je na debiju imao solidan pokušaj glavom, a Rumuni su jednom čak i šutirali u okvir gola. 

Rezultat se do kraja nije menjao, pa je Rumunija uspela da osvoji bod kod kuće sa igračem manje.

Bukurešt je ostao neosvojena tvrđava, a Ćiprijan Tatarušanu čovek koga će sanjati srpski ofanzivci! 

Fudbaleri Srbije nisu uspeli da savladaju Rumuniju na krcatom Nacionalnom stadionu, uprkos jedanaestercu, igraču više celo poluvreme, većem postotku lopte u posedu i ofanzivi gotovo celu utakmicu. Umesto toga, nije bilo golova na obe strane. Izabranici Mladena Krstajića igrali su korektan fudbal, ali bez završnog proizvoda - 0:0. 

Ovu je utakmicu Srbija morala da dobije! Ne samo zato što je trijumf bio važan zbog bodovnog salda, već i zbog neprestane ofanzive ka Tatarušanuovom golu i tri-četiri stopostotne šanse zbog kojih će i te kako žaliti...

Nije ovo bila utakmica novog kapitena Dušana Tadića. Nedostajala mu je rutina, delovao je na momente odsečeno iz igre, nije bilo onih prepoznatljivih lopti u prostor... A onda još i neiskorišćeni penal nisu mu pomogli da ostavi ubedljiviji utisak. Sve do velikog kiksa sredinom drugog poluvremena i lošeg ispucavanja na pritisak rumunskih igrača čime je direktno ugrozio Predraga Rajkovića, Nikola Milenkovićje bio komandant srpske odbrane i ne samo što je čistio praktično sve opasne lopte, već je krpio i neke slabije reakcije svog partnera Miloša Veljkovića. Odisao je samopouzdanjem i hrabrošću, što su brzo na svojoj koži osetili i igrači Rumunije, koji pored njega nisu mogli da urade previše. Velika je šteta što Aleksandar Mitrović ovu utakmicu nije krunisao pogotkom.

Možda je trebalo da uzme onaj šut sa kreča, ali o tome je sada izlišno raspravljati. Imao je još jednu fantastičnu utakmicu iza sebe! Tri ogromne šanse koje je Tatarušanu zaustavljao u velike napore, a osim toga demonstrirao je koliko je napredovao u poslednje vreme i postavio visoki standard za kvalitetnog evropskog napadača. Solidne role imali su Saša Lukić i Nemanja Maksimović na sredini, dok je Nemanja Radonjić bio izvan svog ritma i češće je gubio duele, nego što je pravio nešto konkretno... Sergej Milinković Savić je utakmicu počeo s klupe, ali ni kada je zaigrao od 65. minuta i zamenio Mijata Gaćinovića nije bio primetan, gotovo jasne uloge... Vredi pomenuti i da je Partizanov bek Nemanja R. Miletić debitovao u dresu Srbije pošto je u 77. minutu utakmice zamenio Milana Rodića. On je ipak ostao na desnom boku, dok je levo otišao Antonio Rukavina i nije imao loš debi.

Teško je iz pravog ugla prokomentarisati dešavanja iz prvog dela utakmice. Srbija je odigrala jako korektno, ali je ostala bez glavne nagrade. A, propustila je tri vrlo izgledne šanse za to, uključući i taj neiskorišćeni Tadićev jedanaesterac koji je još tada mogao da usmeri susret na potpuno drugačiji put. Srbija je pomalo ukočeno otvorila susret. Verovatno i zbog početnog prekida utakmice zbog masovnog paljenja baklji na tribinama i dima koji se stvorio, te pritiska Rumunije kojim je Kozmin Kontra zapravo želeo da zaveže noge protivniku. Ipak, svaku ofanzivu Rumunije zaustavio je maestralni Nikola Milenković, koji je uhapsio Georgea Cukudeana i onemogućio iskusnijeg ofanzivca da bude veća opasnost po gol Predraga Rajkovića. 

Kako je vreme odmicalo, Srbija je sve više preuzimala inicijativu i držala posed lopte u svojim nogama. Nekoliko dobrih dodavanja i izdržanih duela ubrizgavali su potrebnu dozu samopouzdanja, što se brzo odrazilo i na samu igru. Rumunija se više fokusirala na kolektivnu odbranu i eventualne napade iz kontri, što nije zbunilo srpske igrače. Kada je Srbija uspostavila kontrolu, počela je ofanzivu ka golu Tatarušanua. Počelo je sve lukavim Tadićevim pokušajem da uposli Mitrovića, ali je ofsajd bio na koncu... Ipak, ta situacija i evidentna ranjivost rumunske odbrane dala je krila našem timu da se odvaži i krene napred. Tako je samo nekoliko trenutaka kasnije viđena prva ozbiljna šansa u kojoj je Mitrović umalo postigao gol. Milenković je glavom izbio loptu daleko na svojoj polovini, a onda je Tamaš loše procenio let iste, čime je omogućio Mitrovića da se nađe u odličnoj prilici. Na leđima je imao Sapunarua dok je jurio ka golu, a onda sa ivice kaznenog prostora pucao tik pored desne stative...

Za samopouzdanje Predraga Rajkovića bile su važne naredne dve situacije, odnosno pokušaji Stančijua i Marina koje je golman Makabija uspešno zaustavio, što je zapravo bio uvod u tajfunsku ofanzivu Srbije u narednim minutima. Prvo Mitrović, pa Radonjić posle strašnog trka po levom boku, a onda i nestvarna prilika Gaćinovića! Ogroman posao odradio je Mitrović tako što je otvorio prostor po levom boku Radonjiću, kome je poslao strašnu loptu u prostor. Fudbaler Marselja je centrirao po zemlji, Gaćinović bio sam pred golmanom, ali je njegov udarac završio pored stative. 

Mada je već tada postojala realna opasnost da nam se propuštene šanse obiju o glavu, vrhunac prvog poluvremena bio je baš pred sam kraj, kada je Rumunija zapravo i ostala s igračem manje. Radonjić je poslao loptu ka Gaćinoviću, a onda je Tamaš reagovao neoprezno i umalo katastrofalno po hitrog ofanzivca tako što ga je zakačio kramponima po licu. Arbitar Kevin Blom nije imao dilemu i odmah je pokazao direktan crveni karton. Ni to, ipak, nije pomoglo našem timu, pošto je Tadić jako loše reagovao i lansirao loptu nebom, po oblake. 

Srpska ofanziva nastavila se i u drugom poluvremenu. Nije se Rumunija mnogo osvrtala na to da zapreti Rajkoviću, koliko da iz postavljenog bunkera ispred Tatarušanua odbije svaki pokušaj Srbije da se domogne pogotka. I pored toga Orlovi su ubeležili nekoliko solidnih šuteva. Prvo Gaćinović, pa Radonjić, onda i Mitrović u dva navrata, pa Miletić pored stative... Ali, Tatarušanu je delovao kao hobotnica sa hiljadu pipaka i nepremostiva prepreka. Zato i ostaje pitanje - zašto selektor Krstajić nije pokušao da razbije protivničku defanzivu ubacivanjem Aleksandra Prijovića, koji je još jednu utakmicu odgledao s klupe...

Tabela Grupe 4 Lige C

1. Srbija 4 2 2 0 5:2 8
2. Rumunija 4 1 3 0 4:3 6
3. Crna Gora 3 1 1 1 2:2 4
4. Litvanija 3 0 0 3 1:5 0

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar