Преминуо генерални секретар ФИБА-е Патрик Бауман...

Вест која је потресла читав кошаркашки свет. . .

Кошарка 14.10.2018 | 18:30
Преминуо генерални секретар ФИБА-е Патрик Бауман...
Преминуо Патрик Бауман! Тужна вест из Аргентине...

Генерални секретар ФИБА Патрик Бауман преминуо је изненада данас у 51. години после срчаног удара, саопштила је ова кошаркашка организација.

Легендарни швајцарски функционер и некадашњи кошаркаш радио је у ФИБА од средине деведеситих прошлог века када се запослио као адвокат, а онда полако напредовао и 2003. године наследио Борислава Станковића на месту генералног секретара.

Бауман је био и члан Међународног олимпијског комитета (МОК), а преминуо је у Буенос Ајресу где је посматрао Олимпијске игре младих.

Као генерални секретар ФИБА подржавао је "раст" и напредак "баскета 3x3" - спорта који ће имати "деби" на наредним Олимпијским играма у Токију - а залагао се и за промену система квалификација за Мундобаскет и Еуробаскет.

Из тог разлога је неко време трајао "отворени сукоб" са представницима Евролиге. 

За сада није познато ко ће Баумана наследити на функцији генералног секретара ФИБА.

Кошаркашки свет шокирала је вест да је данас у 51. години живота живот изгубио генерални секретар Фибе Патрик Бауман. Први оперативац кровне кошаркашке организације издахнуо је после тешког срчаног удара који је доживео у Аргентини, током Олимпијских игара за младе. Он је добио моменталну медицинску помоћ, али то није помогло...

Бауман је својевремено био играч, тренер и судија у Швајцарској и Италији, где је и студирао. После завршеног правног факултета Бауман се прикључио Фиби 1994. године као адвокад и служио је као заменик генералног секретара од 1995. до 2002. године, када је после једногласно изабран за првог оперативца.

У част Патрика Баумана Олимпијска застава биће спуштена на пола копља. Бауман је био тек трећи генерални секретар Фибе после Др. Вилијама Џоунса и Боре Станковића.

Одмах после тужних вести огласили су се и челници Евролиге, са којима је Бауман имао вишегодишње конфликте због уређивања кошаркашког поретка, а у званичном саопштењу истиче се да ће све утакмице другог кола Евролиге и Еврокупа почињати с минутом ћутања.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар