Preminuo generalni sekretar FIBA-e Patrik Bauman...

Vest koja je potresla čitav košarkaški svet. . .

Košarka 14.10.2018 | 18:30
Preminuo generalni sekretar FIBA-e Patrik Bauman...
Preminuo Patrik Bauman! Tužna vest iz Argentine...

Generalni sekretar FIBA Patrik Bauman preminuo je iznenada danas u 51. godini posle srčanog udara, saopštila je ova košarkaška organizacija.

Legendarni švajcarski funkcioner i nekadašnji košarkaš radio je u FIBA od sredine devedesitih prošlog veka kada se zaposlio kao advokat, a onda polako napredovao i 2003. godine nasledio Borislava Stankovića na mestu generalnog sekretara.

Bauman je bio i član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), a preminuo je u Buenos Ajresu gde je posmatrao Olimpijske igre mladih.

Kao generalni sekretar FIBA podržavao je "rast" i napredak "basketa 3x3" - sporta koji će imati "debi" na narednim Olimpijskim igrama u Tokiju - a zalagao se i za promenu sistema kvalifikacija za Mundobasket i Eurobasket.

Iz tog razloga je neko vreme trajao "otvoreni sukob" sa predstavnicima Evrolige. 

Za sada nije poznato ko će Baumana naslediti na funkciji generalnog sekretara FIBA.

Košarkaški svet šokirala je vest da je danas u 51. godini života život izgubio generalni sekretar Fibe Patrik Bauman. Prvi operativac krovne košarkaške organizacije izdahnuo je posle teškog srčanog udara koji je doživeo u Argentini, tokom Olimpijskih igara za mlade. On je dobio momentalnu medicinsku pomoć, ali to nije pomoglo...

Bauman je svojevremeno bio igrač, trener i sudija u Švajcarskoj i Italiji, gde je i studirao. Posle završenog pravnog fakulteta Bauman se priključio Fibi 1994. godine kao advokad i služio je kao zamenik generalnog sekretara od 1995. do 2002. godine, kada je posle jednoglasno izabran za prvog operativca.

U čast Patrika Baumana Olimpijska zastava biće spuštena na pola koplja. Bauman je bio tek treći generalni sekretar Fibe posle Dr. Vilijama Džounsa i Bore Stankovića.

Odmah posle tužnih vesti oglasili su se i čelnici Evrolige, sa kojima je Bauman imao višegodišnje konflikte zbog uređivanja košarkaškog poretka, a u zvaničnom saopštenju ističe se da će sve utakmice drugog kola Evrolige i Evrokupa počinjati s minutom ćutanja.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar