ЛН: Сензација Гибралтар, трећи пораз Словенаца!

Трећи пораз Словеније, Гибралтар изненадио Јерменију.  Фудбалери Норвешке победили су Словенију са 1:0, у трећем колу групе три Лиге нација Ц.  Гибралтар исписао историју, Јерменија изгубила иако је шутнула 23 пута ка голу! Грузија убедљива против Андоре.

Фудбал 13.10.2018 | 20:20
ЛН: Сензација Гибралтар, трећи пораз Словенаца!
Сензација: Гибралтаров "првенац" у Јерменији! Дан за памћење на Гибралтару – ПОБЕДА у Лиги нација.

Домаћи играчи забележили су другу победу у такмичењу, док су гости претрпели и трећи пораз.

Једини гол на мечу постигао је Оле Селнес у петом минуту надокнаде првог полувремена.

Овај погодак дошао је у најгоре време за Словенију и до краја меча нису успели да угрозе гол Норвешке. 

Норвешка за три дана дочекује Бугарску, а Словенија ће пред домаћом публиком угостити Кипар. 

Када је реч о лиги Д, односно најнижем рангу Лиге нација виђени су неки занимљиви резултати. 

Фудбалска репрезентација Гибралтара остварила је историјску победу. Славили су ка гости против Јерменије у Јеревану са 1:0 у трећем колу Лиге нација и то је био први тријумф у такмичарским утакмицама откако игра ова селекција.

Стрелац поготка вредног три бода био је Џозеф Чиполина у 50. минуту из пенала.

Осим тога, Гибралтар је био у потпуно подређеном положају током целе утакмице. Насртали су Јермени ка голу противника, о чему најбоље сведочи податак о 34 шута. Ипак, од тога је само шест шутева ишло у оквир.

Селекција Грузије је мање-више рутински одрадила посао у Тбилисију против Андоре и славила са 3:0. На тај начин Грузија се потпуно учврстила на лидерској позицији на табели.

Херој домаћих навијача био је двоструки стрелац, везиста Вако, који је противничку мрежу затресао у 33. и 84. минуту. Гости су у другом минуту судијске надокнаде остали без искљученог Виеире.

Коначан резултат поставио је Јаба Канкава у петом минуту судијске надокнаде.

Летонија је у утакмици одиграној у Риги освојила само бод против Казахстана - било је 1:1. Гости су повели у 16. минуту преко Бактијора Жаинудинова, а изједначио је Артурс Карасаускас.

Највеће изненађење приредила је екипа Гибралтара, која је успела да победи на тек трећем званичном мечу од када играју под ФИФА и УЕФА такмичењима. 

Они су на гостовању савладали Јерменију са 1:0, а једини погодак на мечу постигао је Чиполина у 50. минуту из пенала. 

Од осталих мечева Грузија је савладала Андору 3:0, док су Летонија и Казахстан одиграли 1:1.

Субота, 13. октобар 2018. златним словима биће исписан у историји гибралтарског фудбала. То је дан када је репрезентације прекоморске територије Уједињеног Краљевства на Пиринејском полуострву освојила први пут три бода у такмичарском мечу.

О значају резултата у Јерменији, где је Гибралтар победио 1:0 у оквиру Групе 4 "Д" нивоа Лиге нација, говоре и следеће подаци:

Гибралтар је, од када је примљен под окриље УЕФА и ФИФА, одиграо два квалификациона циклуса, први за ЕУРО 2016. у Француској, а други за Мундијал 2018. у Русији.

На 20 утакмица није освојио бод и углавном је представљао противника за поправљање гол разлике. Низали су се порази 7:0, 8:1, 6:1, 5:0, 9:0… У квалификацијама за Европско првенство успео је да постигне само два гола, а за Светско првенство три.

Ипак, после тих квалификација, репрезентација Гибралтара је почела да делује озбиљније, а као плод све бољег рада уследила је победа против Летоније у пријатељском мечу у марту ове године – 1:0. 

Био је то тек други тријумф Гибралтара од формирања државног тима, јер је 2014, такође у пријатељској утакмици, побеђена Малта. Овим резултатима додаћемо, опет у пријатељским дуелима, још два ремија са Естонијом 2014. (1:1) и Лихтенштајном 2016. (0:0).

Међутим, Гибралтар у прва два меча није био "топовско месо". Код куће је поражен од Македоније 0:2, а истим резултатом је изгубио у Лихтенштајну. 

Стрелац историјског гола у Јеревану био је Џозеф Чиполина у 50. минуту из пенала.

Колики је аутсајдер био Гибралтар у Јерменији навешћемо и просечан коефицијент светских кладионица за изненађење – 34!

Група 4, Лига Д нација:

Јерменија – Гибралтар 0:1 (0:0)
Македонија – Лихтенштајн 20.45

ТАБЕЛА: Македонија 6, Лихтенштајн 3, Јерменија 3, Гибралтар 3.

Група 1, Лига Д нација:

Грузија – Андора 3:0 (1:0)
Летонија – Казахстан 1:1 (1:1)

ТАБЕЛА: Грузија 9, Летонија 2, Казахстан 2, Андора 2.

Група 3, Лига Ц нација:

Норвешка – Словенија 1:0 (1:0)
Бугарска – Кипар 20.45

ТАБЕЛА: Бугарска (-1) 6, Норвешка 6, Кипар (-1) 3, Словенија 0.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар