Бубе окупирале, а новца нигдје

Смрдибубе или смрдљиви мартини мора су грађана широм РС, а најезда је посебно примјетна ових октобарских дана, док стручњаци кажу да су за све криве климатске промјене, те да ове бубе не воле хладноћу, па зато бјеже у куће.

Република Српска 12.10.2018 | 08:56
Бубе окупирале, а новца нигдје
Анкица К. из Бањалуке истиче да их ове године има много више него раније.

"Посљедње двије седмице ситуација је неиздржива, убише нас смрдибубе у Бањалуци. Чим оставим отворен прозор, одмах улијећу у кућу. Покупим веш са балкона, а на њему прикачене смрдибубе", казала је она.

Бранимир Њежић, доцент на Пољопривредном факултету у Бањалуци, истиче да смрдљиве бубе или смрдљиви мартини нису опасни по човјека, али да их ове године има много више него раније.

"Не могу никако људима да нашкоде, оне за презимљавање траже неко топлије и скривено мјесто, тако да не чуди то што их има доста у кућама и становима", казао је Њежић и додао да су климатске промјене проузроковале миграцију ових буба, које се брзо размножавају.

Према његовим ријечима најбољи начин заштите је постављање комарника на прозоре и врата.

"Међутим, ни ово рјешење није у потпуности успјешно будући да ови досадни инсекти проналазе пукотине ширине само два милиметра", казао је Њежић за "Независне" и додао да, поред тога што нису штетне за људе, нису штетне ни за биљке.

Међу људима постоји вјеровање да смрдљиве мартине не треба убијати, те да доносе новац, односно да привлаче добитак. Постоји и узречица: "Кад смрдљиви мартин уђе у кућу - биће пара!"

"Кажу да мартини доносе новац, мени су окупирали кућу, али ме и даље прати беспарица, новца нема нигдје, али зато има смрдибуба колико хоћеш", каже једна Приједорчанка.

Њежић шаљиво истиче да је недавно срео комшију који је уплатио десет спортских тикета, јер је видио десет смрдљивих буба.

"На ваша настојања да их ухватите и избаците на хладноћу, оне ће реаговати у самоодбрани и ка вама штрцнути смрдљиву течност", објаснио је Њежић.

Према његовим ријечима, најбезболнији начин на који би требало да их уклањате је да им дозволите да они пређу на папир па да их онда избаците вани.

"Ови инсекти не траже неку посебну храну, односно не можемо их намамити, не постоје неке клопке на које би их могли хватати", појаснио је Њежић и додао да постоје двије врсте, зелене и смеђе смрдибубе.

Ива Миљевић, из Центра за животну средину, истиче да је појава већег броја смрдибуба искључиво због промјене климе, због које је и најезда разних других инсекта.

"Смрдибубе нису штетне, једино смрде, односно имају те жлијезде којима се бране од предатора, јер када се узнемире и када их покушавате убити, оне испуштају тај непријатни мирис", казала је Миљевићева.

Према њеним ријечима, смрдибубе не треба убијати, него их на што безболније начин избацити вани.

"Ове бубе не подносе хладноћу. Зато, када дође јесен, оне почињу да се боре за голи живот и траже склониште негде гдје је топло, тек да презиме", истиче Миљевићева.

(Независне новине)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мали Марко

12.10.2018 07:29

Највеце смрдибубе су на власти вец висе од деценију,па нам изгледа то не смета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

12.10.2018 07:46

Само ове на власти дјелују супротно по питању пара!

Name

Бијељина

12.10.2018 07:54

А како се ријешити буба-шваба

Name

Yоооо

12.10.2018 07:36

Дали сте примјетили да врабаца висе нема као прије?Те дивне птицице су нестале скоро а ове буде су само најава ста це да се деси планети због људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин

12.10.2018 08:45

Највеца смрдибуба је криминалац Миле Ронхилл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрица

12.10.2018 10:01

Бице пара,сад имамо нову власт(лопове) који су само заменили места...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сњезана Нена К.Ј.

12.10.2018 10:29

Мени су раније биле одвратне и било ме висе страх њиховог изгледа и лета него смрада који испустају! Убијала сам их и избацивала сам их вани! Када сам цула да су то бубе које доносе срецу и новац у куцу нисам их висе униставала него сам им дозволила да ме увјере у прицу о њима! И вјерујте,успјеле су! Вјероватно и много , много раније,али ја нисам њима придавала пазњу! Сада сам срецна кад год их угледам,јер знам да цу тај дан сигурно добити несто од новца,па било колико,а уз то стизе радост и среца,ево и јутрос! Ето,написах ово искрено! Немојте их убијати,и оне су зива бица! Него допустите им да вас обрадују!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родољуб

12.10.2018 11:24

Боже драги које будале! Њежић предлаже комарнике!? Одакле народу паре за тај луксуз!? Неки дан са рачуном Ецо топлане дође посмо са упутама за ефикасније гријање у којем стоји: КРАТКО ПРОВЈЕТРАВАТИ ПРОСТОРИЈЕ!!!!???ЗАМИЈЕНИТИ СТОЛАРИЈУ!!!!!?? УТОПЛИТИ СТАМБЕНИ ОБЈЕКАТ!!!??? Ми Срби смо баш шега народ! Па шта да раде они који живе у небодерима ,како да утопле зграду??

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИМИ53

12.10.2018 13:17

Кад смо вец код природе питам да ли сте примјетили нестанак свраке на овим просторима. Некад је у окрузењу било на хиљаде гнијезда ,а данас идуци од Б.Л. према Бијељини намјерно сам пратио ,и не видјех аман ни једно . Ста раде ловацка друства по том питању?

ОДГОВОРИТЕ