Bube okupirale, a novca nigdje

Smrdibube ili smrdljivi martini mora su građana širom RS, a najezda je posebno primjetna ovih oktobarskih dana, dok stručnjaci kažu da su za sve krive klimatske promjene, te da ove bube ne vole hladnoću, pa zato bježe u kuće.

Republika Srpska 12.10.2018 | 08:56
Bube okupirale, a novca nigdje
Ankica K. iz Banjaluke ističe da ih ove godine ima mnogo više nego ranije.

"Posljednje dvije sedmice situacija je neizdrživa, ubiše nas smrdibube u Banjaluci. Čim ostavim otvoren prozor, odmah ulijeću u kuću. Pokupim veš sa balkona, a na njemu prikačene smrdibube", kazala je ona.

Branimir Nježić, docent na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, ističe da smrdljive bube ili smrdljivi martini nisu opasni po čovjeka, ali da ih ove godine ima mnogo više nego ranije.

"Ne mogu nikako ljudima da naškode, one za prezimljavanje traže neko toplije i skriveno mjesto, tako da ne čudi to što ih ima dosta u kućama i stanovima", kazao je Nježić i dodao da su klimatske promjene prouzrokovale migraciju ovih buba, koje se brzo razmnožavaju.

Prema njegovim riječima najbolji način zaštite je postavljanje komarnika na prozore i vrata.

"Međutim, ni ovo rješenje nije u potpunosti uspješno budući da ovi dosadni insekti pronalaze pukotine širine samo dva milimetra", kazao je Nježić za "Nezavisne" i dodao da, pored toga što nisu štetne za ljude, nisu štetne ni za biljke.

Među ljudima postoji vjerovanje da smrdljive martine ne treba ubijati, te da donose novac, odnosno da privlače dobitak. Postoji i uzrečica: "Kad smrdljivi martin uđe u kuću - biće para!"

"Kažu da martini donose novac, meni su okupirali kuću, ali me i dalje prati besparica, novca nema nigdje, ali zato ima smrdibuba koliko hoćeš", kaže jedna Prijedorčanka.

Nježić šaljivo ističe da je nedavno sreo komšiju koji je uplatio deset sportskih tiketa, jer je vidio deset smrdljivih buba.

"Na vaša nastojanja da ih uhvatite i izbacite na hladnoću, one će reagovati u samoodbrani i ka vama štrcnuti smrdljivu tečnost", objasnio je Nježić.

Prema njegovim riječima, najbezbolniji način na koji bi trebalo da ih uklanjate je da im dozvolite da oni pređu na papir pa da ih onda izbacite vani.

"Ovi insekti ne traže neku posebnu hranu, odnosno ne možemo ih namamiti, ne postoje neke klopke na koje bi ih mogli hvatati", pojasnio je Nježić i dodao da postoje dvije vrste, zelene i smeđe smrdibube.

Iva Miljević, iz Centra za životnu sredinu, ističe da je pojava većeg broja smrdibuba isključivo zbog promjene klime, zbog koje je i najezda raznih drugih insekta.

"Smrdibube nisu štetne, jedino smrde, odnosno imaju te žlijezde kojima se brane od predatora, jer kada se uznemire i kada ih pokušavate ubiti, one ispuštaju taj neprijatni miris", kazala je Miljevićeva.

Prema njenim riječima, smrdibube ne treba ubijati, nego ih na što bezbolnije način izbaciti vani.

"Ove bube ne podnose hladnoću. Zato, kada dođe jesen, one počinju da se bore za goli život i traže sklonište negde gdje je toplo, tek da prezime", ističe Miljevićeva.

(Nezavisne novine)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Mali Marko

12.10.2018 07:29

Najvece smrdibube su na vlasti vec vise od deceniju,pa nam izgleda to ne smeta

ODGOVORITE
Name

Da

12.10.2018 07:46

Samo ove na vlasti djeluju suprotno po pitanju para!

Name

Bijeljina

12.10.2018 07:54

A kako se riješiti buba-švaba

Name

Yoooo

12.10.2018 07:36

Dali ste primjetili da vrabaca vise nema kao prije?Te divne pticice su nestale skoro a ove bude su samo najava sta ce da se desi planeti zbog ljudi.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin

12.10.2018 08:45

Najveca smrdibuba je kriminalac Mile Ronhill.

ODGOVORITE
Name

Modrica

12.10.2018 10:01

Bice para,sad imamo novu vlast(lopove) koji su samo zamenili mesta...

ODGOVORITE
Name

Snjezana Nena K.J.

12.10.2018 10:29

Meni su ranije bile odvratne i bilo me vise strah njihovog izgleda i leta nego smrada koji ispustaju! Ubijala sam ih i izbacivala sam ih vani! Kada sam cula da su to bube koje donose srecu i novac u kucu nisam ih vise unistavala nego sam im dozvolila da me uvjere u pricu o njima! I vjerujte,uspjele su! Vjerovatno i mnogo , mnogo ranije,ali ja nisam njima pridavala paznju! Sada sam srecna kad god ih ugledam,jer znam da cu taj dan sigurno dobiti nesto od novca,pa bilo koliko,a uz to stize radost i sreca,evo i jutros! Eto,napisah ovo iskreno! Nemojte ih ubijati,i one su ziva bica! Nego dopustite im da vas obraduju!

ODGOVORITE
Name

Rodoljub

12.10.2018 11:24

Bože dragi koje budale! Nježić predlaže komarnike!? Odakle narodu pare za taj luksuz!? Neki dan sa računom Eco toplane dođe posmo sa uputama za efikasnije grijanje u kojem stoji: KRATKO PROVJETRAVATI PROSTORIJE!!!!???ZAMIJENITI STOLARIJU!!!!!?? UTOPLITI STAMBENI OBJEKAT!!!??? Mi Srbi smo baš šega narod! Pa šta da rade oni koji žive u neboderima ,kako da utople zgradu??

ODGOVORITE
Name

MIMI53

12.10.2018 13:17

Kad smo vec kod prirode pitam da li ste primjetili nestanak svrake na ovim prostorima. Nekad je u okruzenju bilo na hiljade gnijezda ,a danas iduci od B.L. prema Bijeljini namjerno sam pratio ,i ne vidjeh aman ni jedno . Sta rade lovacka drustva po tom pitanju?

ODGOVORITE