Када ће бити формирана власт?

Уколико не дође до озбиљног преслагања између политичких партија у Републици Српској, Влада РС требало би у Народној скупштини РС да буде изгласана најдаље до краја децембра, док ће се, по свему судећи, на нови Савјет министара БиХ, али вјероватно и на Владу Федерације БиХ, чекати око пола године.

Босна и Херцеговина 12.10.2018 | 08:33
Када ће бити формирана власт?
Ахмет Шантић, члан ЦИК-а БиХ, рекао је да ће званичне резултате ова институција објавити мјесец дана од дана одржавања избора.

Након објављивања тих резултата, ЦИК ће и званично додијелити мандате изабраним званичницима, а судећи по ранијој пракси, прва сједница новоизабраног Предсједништва БиХ у саставу Милорад Додик, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић могла би бити одржана већ крајем новембра.

Након избора 2014. године, конститутивна сједница Предсједништва БиХ одржана је 17. новембра, док је Представнички дом парламента БиХ конституисан 9. децембра 2014. године.

"Убијеђен сам да ће прва бити формирана Влада Републике Српске, а на формирање Савјета министара БиХ вјероватно ће се чекати као и прошли пут, можда и мало дуже", рекао је Лазар Продановић, актуелни посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ.

Према незваничним информацијама, зависно од односа у Федерацији БиХ, прије свега Хрвата и Бошњака, могуће је да се на формирање Савјета министара БиХ чека веома дуго, па чак да нам се понови и ситуација након избора 2010. године, када је Савјет министара БиХ састављен тек након 15 мјесеци, тачније у јануару 2012. године.

"Прво ће се вјероватно чекати формирање Владе Федерације БиХ и да се рашчисте односи на том нивоу па тек онда да се иде на формирање Савјета министара БиХ. Доста тога ће зависити од тога колико ће ХДЗ имати посланика у Парламенту Федерације и како ће се развијати односи на том нивоу", рекао је Продановић.

Ситуацију с формирањем Савјета министара БиХ могло би закомпликовати и то што Драган Човић, лидер ХДЗ-а БиХ, није изабран у Предсједништво БиХ и што је Комшић, хрватски члан Предсједништва БиХ, изабран практично гласовима Бошњака.

Такође, формирање федералне власти могло би закомпликовати и то што је СДП, који има 17 посланика у Парламенту ФБиХ, најавио да ће покушати направити већину без СДА, која је освојила највећи број мандата, тачније 28.

Ако је судити према ранијим искуствима, односно након избора 2014. године, Савјет министара БиХ могао би бити формиран у мају наредне године, као отприлике и Влада Федерације БиХ, док би Влада Републике Српске могла бити формирана већ половином децембра. Након избора 2014. године, конститутивна сједница Народне скупштине РС одржана је 24. новембра, док је Влада РС у њој изгласана 18. децембра, а након избора 2010. године Влада РС изабрана је 29. децембра.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, недавно је најавио да су већ почели разговори с коалиционим партнерима и да се ради на формирању већине, а још раније је најавио да ће Република Српска прва унутар БиХ након избора формирати своје институције.

(Агенције)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Познавалац прилика

12.10.2018 07:14

ЦИК без обзира на безгранични лоповлук и махинације при изборима наставља као да је све било све у најбољем реду. То све говори ко је та институцине, ко се налази у њој и кога она подржава. Мислим да ако ЦИК глуми мајмуна, народ треба да изађе и каже шта мисли о изборима и о ЦИК-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ НЕпознавалац прилика

12.10.2018 08:37

Питам се на који народ овај позива. Мањина никад није могла побиједит на изборима а недај бозе то неби могла ни на улици. Зашто кажем недај бозе? Само да НАТО помогне овој опозицији имали би неку шансу и у том случају би их било још мање. Ове водје опозиције како су пуцале себи у ногу посебно задње четири године још висе чине ове задње седмице.

Name

Е

12.10.2018 09:00

То ти отприлике. Народ је рекао своје. Лопови су рекли своје. Свако је добио своје, оно што му припада.

Name

Веселин

12.10.2018 09:13

Странке које су циниле власт на нивоу дрзавне заједнице БИХ народ је казнио на изборима највисе због пробосанске политике и опортунисма

Name

Онај одозого а није сзп

12.10.2018 09:38

Власт је формирана фотеље подјељене сад остаје шамарање оних који су мислили да су у фотељи и нога у гу...у јел тако Милане

Name

Ре познаваоцу прилика

12.10.2018 10:11

Тако је. Ми плаћамо порез и две намете овој земљи а они не поштују вољу нашу. Фалсификују вољу гласача. Ко озбиљно схвата цик и Додикову зајебанцију он је будала.

Name

За познаваоци прилика

12.10.2018 12:39

Неби било на одмет да мало пратиш и друга средства информирања бар пред изборе и њихове анкете и расположење и размишљање јавног мјења па би лакше поднио резултате избора. И било би ти разочарење мање.

Name

Ре Познавалац прилика

12.10.2018 13:00

Подржавам! Па, зар Жрљка да буде предсједник РС!? Ако занемаримо њено поријекло, та жена је арогантна. Пуна јој уста РС. Како могу боти, она и Додик исти манипулатори, као да их је иста мати родила?! Те особе не могу бити представници више од пола народа. Она је одвратна, говори језиком простакуше, као и он. Она не псује али се изругује са људим из СзП, непрекидно. Нема ниво обичне културе. Дакле, фактички, можемо ли је гледати кад прича? Само протести народа нам могу помоћи. Опозиција треба да бојкотује НС. Нела њихово посланици царују без опозиције. Свеједно, доносе и доносиће и даље погубне одлуке. Запалише рафинерију а јуче продају Љубију. То су Жељки и “пројекти”. Ја је не могу гледати. И све то ваља србским улизицама. Не мијењајмо Вукоту нити предсједнике мјесних одбора! Радили су часно и поштено!

Name

Робин худ

12.10.2018 18:50

Мислис да НАТО помогне као Додику и Лукацу 97 године тенковима и хеликоптерима? Јадан смо и бједан народ, добијама све по заслугама...нема буне дурај.

Name

ЦИК нефер мутикаше

12.10.2018 07:44

ЦИК се понаша као да нема примједби и да је све коректно, а ништа није како ваља. Бројне странке су примједбовале, бројне неправилности у раду БО-а, бројне подвале, греске у бројању, у записницима, они су за смјену, за оставке. Боље да се не формира ништа, а и не може, јер је логично да се отклони све наведено. Уосталом, не осјећамо недостатак институција ни на ком нивоу, јер им је и такав учинак за народ, они су само ефикасно ефективни за своје дубоке џепове. Ако ове грешке Цик икако исправи, а странци шуте... , наступиће разне тензије, свадје, хаос, блокаде рада, јер је то њихова "тешка национална и вјерска мустра", још од рата, за "богато" владање над нама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛИГОР

12.10.2018 10:19

Прво прочитај у изборном закону како се бирају и ко предлаже чланове бирачких одбор. Треба да знаш да су чланови бирачких одбора представници свих странака, коалиција и независних канбдидата, Дакле и особе које је предложила опозиција у исто омјеру као и владајуће странке. Ви критикујете и пљујете по људима које сте и сами ангажовали у бирачке одборе. Стварно сте изгубили компас. Миле вас је одуво на изборима и са тиме се помирите.

Name

Скептик

12.10.2018 14:53

Формирање власти!? Зар неће бити поништени избори?

Name

Апстинент

12.10.2018 08:31

Нисам излазио на изборе двадесет година. Сада сам изашао и НИКАД ВИШЕ! Био сам управу када нисам излазио двадесет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православац сто посто

12.10.2018 08:59

Ја колико видим да це власт на нивоу БиХ висе лицити на некакву лакрдију него на оно заста их је народ биро.Видим Додик планира унијети кандило и попа у предсједниство Сефик це вјероватно поставити козице и клањати здуму а Комсиц це довести Фрату да слузи мису тако сматрам да нисам погријесијо ово сто сам реко еј мој народе глупи ста доцекасмо

Name

Е

12.10.2018 09:03

Ја 20 год излазим а никад ни за кога нисам гласао. Последњи пут сам гласао 1996 год за СДС и од тада цврц

Name

Праско

12.10.2018 12:18

Гласам за Драска млад интелигентан јос да одува Бореновица и то је партија будуцности напријед Станивуковицу

Name

Ре апстинент

12.10.2018 13:21

Треба да изађеш на улицу јер су фалсификовали грађанску вољу. Кад плаћамо рачуне добри смо кад треба да гласамо желе да смо мртви или нам прецртавају гласове.

Name

Девијант

12.10.2018 09:42

Зна ли неко је ли тачна информација да Њемачка од следеће године укида визе за грађане ван ЕУ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

пропали борац у својој РС

12.10.2018 09:51

Не радујте се кукајте са јауком и болом , јер нас хандри до безсвјести овака криминална власт са лошим животом сталним народа који ради пљачке тајкуна РС живе стално у мраку прошли 13 година, па ће још дуго док сви не помремо у блату криминалаца јер их штите и подржавају Русија И Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Америка

12.10.2018 12:07

Како нам је добро било када нас је штитила Енглеска и Америка.

Name

пропали борац у својој РС

12.10.2018 12:31

СТАЛНО НА СВЕ МАХИНАЦИЈЕ И СВОЈ КРИМИНАЛ ПРОТИВ ГЛАДНОГ И ОПЉАЧКАНОГ И ПРЕЗАДУЖЕНОГ НАРОДА И БОРАЦА РС ИМАЈУ СВОЈ УВЈЕК ИСТИ ЛОПОВСКИ ОДГОВОР

Name

Кад се понове избори

12.10.2018 10:09

Скривена камера је показала слабе тачке избора, поправити их и омогућити фер изборе. Ја сам држављанин БиХ, грађанин РС и Бањалуке, имам и матични бр а плаћам и порез земљи. Све обавезе према држави испуњавам, хоћу да држава мени бар једну ствар обезбједи поштене изборе. До тада не поштујем власт и бићу на Тргу са оним дивним храбрим људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давор

12.10.2018 12:11

Одмакните се од Давора и пустите човјека да своју бол достојанствено искаже. Не петљајте се ви што би уз Давора да политичите.

Name

Ре Давор

12.10.2018 13:26

Трг је једина слободна територија, ја сам слободан већ 201 дан јер ми хе Давор и његова несрећа отворила очи. Због Давида, због моје дјеце, због твоје дјеце желим да ови заврше у затвору. Звучи као политиканство али Додикова багра мора у затвор. То је једина правда али демократски без крви. Нови поштени избори ДА ВИДЕ колико су јадни, Да Виде да народ ње глуп.

Name

Истина

12.10.2018 10:38

Сад распродајте ово што је остало. Растјераћете ово мало школоване дјеце са правим дипломама по бијелом свијету.туга до неба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

12.10.2018 11:50

Кад Додо нареди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

12.10.2018 13:02

ДАБОГДА НЕ ДОЦЕКАЛИ ФОРМИРАЊЕ ВЛАСТИ....ТЈ..ДИКТАТУРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови избори

12.10.2018 13:26

Само нови избори

Name

Након поновљених избора

12.10.2018 13:18

Правда за све нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шпрдња од избора

12.10.2018 13:19

Ко хе одговоран за пропале изборе мора да финансира нове. Тражимо одговорност!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неће то ићи баш тако

12.10.2018 13:35

А шта ћемо са ДОКАЗАНОМ крађом, поништавањем ових и расписвањем нових избора!?!?!?!? Па јесте ли свјесни да у народу КЉУЧА, ВРИ и само што није прелило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

12.10.2018 14:46

Оваква власт неце бити никада формирана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

12.10.2018 15:33

А могло би се догодити да овај сазив Савјета министара доцека следеце изборе у техницком мандату. Ова тројица у предсједниству се не могу ниста договорити

Name

Драско

12.10.2018 14:54

Подрзите правду за давида тако сто цете кад будете на тргу запалити свецу.хвала.

ОДГОВОРИТЕ