Kada će biti formirana vlast?

Ukoliko ne dođe do ozbiljnog preslaganja između političkih partija u Republici Srpskoj, Vlada RS trebalo bi u Narodnoj skupštini RS da bude izglasana najdalje do kraja decembra, dok će se, po svemu sudeći, na novi Savjet ministara BiH, ali vjerovatno i na Vladu Federacije BiH, čekati oko pola godine.

Bosna i Hercegovina 12.10.2018 | 08:33
Kada će biti formirana vlast?
Ahmet Šantić, član CIK-a BiH, rekao je da će zvanične rezultate ova institucija objaviti mjesec dana od dana održavanja izbora.

Nakon objavljivanja tih rezultata, CIK će i zvanično dodijeliti mandate izabranim zvaničnicima, a sudeći po ranijoj praksi, prva sjednica novoizabranog Predsjedništva BiH u sastavu Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović mogla bi biti održana već krajem novembra.

Nakon izbora 2014. godine, konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH održana je 17. novembra, dok je Predstavnički dom parlamenta BiH konstituisan 9. decembra 2014. godine.

"Ubijeđen sam da će prva biti formirana Vlada Republike Srpske, a na formiranje Savjeta ministara BiH vjerovatno će se čekati kao i prošli put, možda i malo duže", rekao je Lazar Prodanović, aktuelni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, zavisno od odnosa u Federaciji BiH, prije svega Hrvata i Bošnjaka, moguće je da se na formiranje Savjeta ministara BiH čeka veoma dugo, pa čak da nam se ponovi i situacija nakon izbora 2010. godine, kada je Savjet ministara BiH sastavljen tek nakon 15 mjeseci, tačnije u januaru 2012. godine.

"Prvo će se vjerovatno čekati formiranje Vlade Federacije BiH i da se raščiste odnosi na tom nivou pa tek onda da se ide na formiranje Savjeta ministara BiH. Dosta toga će zavisiti od toga koliko će HDZ imati poslanika u Parlamentu Federacije i kako će se razvijati odnosi na tom nivou", rekao je Prodanović.

Situaciju s formiranjem Savjeta ministara BiH moglo bi zakomplikovati i to što Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, nije izabran u Predsjedništvo BiH i što je Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, izabran praktično glasovima Bošnjaka.

Takođe, formiranje federalne vlasti moglo bi zakomplikovati i to što je SDP, koji ima 17 poslanika u Parlamentu FBiH, najavio da će pokušati napraviti većinu bez SDA, koja je osvojila najveći broj mandata, tačnije 28.

Ako je suditi prema ranijim iskustvima, odnosno nakon izbora 2014. godine, Savjet ministara BiH mogao bi biti formiran u maju naredne godine, kao otprilike i Vlada Federacije BiH, dok bi Vlada Republike Srpske mogla biti formirana već polovinom decembra. Nakon izbora 2014. godine, konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS održana je 24. novembra, dok je Vlada RS u njoj izglasana 18. decembra, a nakon izbora 2010. godine Vlada RS izabrana je 29. decembra.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nedavno je najavio da su već počeli razgovori s koalicionim partnerima i da se radi na formiranju većine, a još ranije je najavio da će Republika Srpska prva unutar BiH nakon izbora formirati svoje institucije.

(Agencije)

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

Poznavalac prilika

12.10.2018 07:14

CIK bez obzira na bezgranični lopovluk i mahinacije pri izborima nastavlja kao da je sve bilo sve u najboljem redu. To sve govori ko je ta institucine, ko se nalazi u njoj i koga ona podržava. Mislim da ako CIK glumi majmuna, narod treba da izađe i kaže šta misli o izborima i o CIK-u.

ODGOVORITE
Name

RE NEpoznavalac prilika

12.10.2018 08:37

Pitam se na koji narod ovaj poziva. Manjina nikad nije mogla pobijedit na izborima a nedaj boze to nebi mogla ni na ulici. Zašto kažem nedaj boze? Samo da NATO pomogne ovoj opoziciji imali bi neku šansu i u tom slučaju bi ih bilo još manje. Ove vodje opozicije kako su pucale sebi u nogu posebno zadnje četiri godine još vise čine ove zadnje sedmice.

Name

Е

12.10.2018 09:00

То ти отприлике. Народ је рекао своје. Лопови су рекли своје. Свако је добио своје, оно што му припада.

Name

Veselin

12.10.2018 09:13

Stranke koje su cinile vlast na nivou drzavne zajednice BIH narod je kaznio na izborima najvise zbog probosanske politike i oportunisma

Name

Onaj odozogo a nije szp

12.10.2018 09:38

Vlast je formirana fotelje podjeljene sad ostaje šamaranje onih koji su mislili da su u fotelji i noga u gu...u jel tako Milane

Name

Re poznavaocu prilika

12.10.2018 10:11

Tako je. Mi plaćamo porez i dve namete ovoj zemlji a oni ne poštuju volju našu. Falsifikuju volju glasača. Ko ozbiljno shvata cik i Dodikovu zajebanciju on je budala.

Name

Za poznavaoci prilika

12.10.2018 12:39

Nebi bilo na odmet da malo pratiš i druga sredstva informiranja bar pred izbore i njihove ankete i raspoloženje i razmišljanje javnog mjenja pa bi lakše podnio rezultate izbora. I bilo bi ti razočarenje manje.

Name

Ре Познавалац прилика

12.10.2018 13:00

Подржавам! Па, зар Жрљка да буде предсједник РС!? Ако занемаримо њено поријекло, та жена је арогантна. Пуна јој уста РС. Како могу боти, она и Додик исти манипулатори, као да их је иста мати родила?! Те особе не могу бити представници више од пола народа. Она је одвратна, говори језиком простакуше, као и он. Она не псује али се изругује са људим из СзП, непрекидно. Нема ниво обичне културе. Дакле, фактички, можемо ли је гледати кад прича? Само протести народа нам могу помоћи. Опозиција треба да бојкотује НС. Нела њихово посланици царују без опозиције. Свеједно, доносе и доносиће и даље погубне одлуке. Запалише рафинерију а јуче продају Љубију. То су Жељки и “пројекти”. Ја је не могу гледати. И све то ваља србским улизицама. Не мијењајмо Вукоту нити предсједнике мјесних одбора! Радили су часно и поштено!

Name

Robin hud

12.10.2018 18:50

Mislis da NATO pomogne kao Dodiku i Lukacu 97 godine tenkovima i helikopterima? Jadan smo i bjedan narod, dobijama sve po zaslugama...nema bune duraj.

Name

CIK nefer mutikaše

12.10.2018 07:44

CIK se ponaša kao da nema primjedbi i da je sve korektno, a ništa nije kako valja. Brojne stranke su primjedbovale, brojne nepravilnosti u radu BO-a, brojne podvale, greske u brojanju, u zapisnicima, oni su za smjenu, za ostavke. Bolje da se ne formira ništa, a i ne može, jer je logično da se otkloni sve navedeno. Uostalom, ne osjećamo nedostatak institucija ni na kom nivou, jer im je i takav učinak za narod, oni su samo efikasno efektivni za svoje duboke džepove. Ako ove greške Cik ikako ispravi, a stranci šute... , nastupiće razne tenzije, svadje, haos, blokade rada, jer je to njihova "teška nacionalna i vjerska mustra", još od rata, za "bogato" vladanje nad nama...

ODGOVORITE
Name

GLIGOR

12.10.2018 10:19

Prvo pročitaj u izbornom zakonu kako se biraju i ko predlaže članove biračkih odbor. Treba da znaš da su članovi biračkih odbora predstavnici svih stranaka, koalicija i nezavisnih kanbdidata, Dakle i osobe koje je predložila opozicija u isto omjeru kao i vladajuće stranke. Vi kritikujete i pljujete po ljudima koje ste i sami angažovali u biračke odbore. Stvarno ste izgubili kompas. Mile vas je oduvo na izborima i sa time se pomirite.

Name

Skeptik

12.10.2018 14:53

Formiranje vlasti!? Zar neće biti poništeni izbori?

Name

Apstinent

12.10.2018 08:31

Nisam izlazio na izbore dvadeset godina. Sada sam izašao i NIKAD VIŠE! Bio sam upravu kada nisam izlazio dvadeset godina.

ODGOVORITE
Name

Pravoslavac sto posto

12.10.2018 08:59

Ja koliko vidim da ce vlast na nivou BiH vise liciti na nekakvu lakrdiju nego na ono zasta ih je narod biro.Vidim Dodik planira unijeti kandilo i popa u predsjednistvo Sefik ce vjerovatno postaviti kozice i klanjati zdumu a Komsic ce dovesti Fratu da sluzi misu tako smatram da nisam pogrijesijo ovo sto sam reko ej moj narode glupi sta docekasmo

Name

Е

12.10.2018 09:03

Ја 20 год излазим а никад ни за кога нисам гласао. Последњи пут сам гласао 1996 год за СДС и од тада цврц

Name

Prasko

12.10.2018 12:18

Glasam za Draska mlad inteligentan jos da oduva Borenovica i to je partija buducnosti naprijed Stanivukovicu

Name

Re apstinent

12.10.2018 13:21

Treba da izađeš na ulicu jer su falsifikovali građansku volju. Kad plaćamo račune dobri smo kad treba da glasamo žele da smo mrtvi ili nam precrtavaju glasove.

Name

Devijant

12.10.2018 09:42

Zna li neko je li tačna informacija da Njemačka od sledeće godine ukida vize za građane van EU???

ODGOVORITE
Name

propali borac u svojoj RS

12.10.2018 09:51

Ne radujte se kukajte sa jaukom i bolom , jer nas handri do bezsvjesti ovaka kriminalna vlast sa lošim životom stalnim naroda koji radi pljačke tajkuna RS žive stalno u mraku prošli 13 godina, pa će još dugo dok svi ne pomremo u blatu kriminalaca jer ih štite i podržavaju Rusija I Srbija.

ODGOVORITE
Name

Amerika

12.10.2018 12:07

Kako nam je dobro bilo kada nas je štitila Engleska i Amerika.

Name

propali borac u svojoj RS

12.10.2018 12:31

STALNO NA SVE MAHINACIJE I SVOJ KRIMINAL PROTIV GLADNOG I OPLJAČKANOG I PREZADUŽENOG NARODA I BORACA RS IMAJU SVOJ UVJEK ISTI LOPOVSKI ODGOVOR

Name

Kad se ponove izbori

12.10.2018 10:09

Skrivena kamera je pokazala slabe tačke izbora, popraviti ih i omogućiti fer izbore. Ja sam državljanin BiH, građanin RS i Banjaluke, imam i matični br a plaćam i porez zemlji. Sve obaveze prema državi ispunjavam, hoću da država meni bar jednu stvar obezbjedi poštene izbore. Do tada ne poštujem vlast i biću na Trgu sa onim divnim hrabrim ljudima.

ODGOVORITE
Name

Davor

12.10.2018 12:11

Odmaknite se od Davora i pustite čovjeka da svoju bol dostojanstveno iskaže. Ne petljajte se vi što bi uz Davora da političite.

Name

Re Davor

12.10.2018 13:26

Trg je jedina slobodna teritorija, ja sam slobodan već 201 dan jer mi he Davor i njegova nesreća otvorila oči. Zbog Davida, zbog moje djece, zbog tvoje djece želim da ovi završe u zatvoru. Zvuči kao politikanstvo ali Dodikova bagra mora u zatvor. To je jedina pravda ali demokratski bez krvi. Novi pošteni izbori DA VIDE koliko su jadni, Da Vide da narod nje glup.

Name

Istina

12.10.2018 10:38

Sad rasprodajte ovo što je ostalo. Rastjeraćete ovo malo školovane djece sa pravim diplomama po bijelom svijetu.tuga do neba.

ODGOVORITE
Name

Zizi

12.10.2018 11:50

Kad Dodo naredi.

ODGOVORITE
Name

XXL

12.10.2018 13:02

DABOGDA NE DOCEKALI FORMIRANJE VLASTI....TJ..DIKTATURE

ODGOVORITE
Name

Novi izbori

12.10.2018 13:26

Samo novi izbori

Name

Nakon ponovljenih izbora

12.10.2018 13:18

Pravda za sve nas!

ODGOVORITE
Name

Šprdnja od izbora

12.10.2018 13:19

Ko he odgovoran za propale izbore mora da finansira nove. Tražimo odgovornost!

ODGOVORITE
Name

Неће то ићи баш тако

12.10.2018 13:35

А шта ћемо са ДОКАЗАНОМ крађом, поништавањем ових и расписвањем нових избора!?!?!?!? Па јесте ли свјесни да у народу КЉУЧА, ВРИ и само што није прелило.

ODGOVORITE
Name

kiza

12.10.2018 14:46

Ovakva vlast nece biti nikada formirana.

ODGOVORITE
Name

RE

12.10.2018 15:33

A moglo bi se dogoditi da ovaj saziv Savjeta ministara doceka sledece izbore u tehnickom mandatu. Ova trojica u predsjednistvu se ne mogu nista dogovoriti

Name

Drasko

12.10.2018 14:54

Podrzite pravdu za davida tako sto cete kad budete na trgu zapaliti svecu.hvala.

ODGOVORITE