ЛН: "Орлови" прелетјели Подгорицу за прво мјесто у групи!

Србији "братски дерби" са Црном Гором – Митровић утишао Подгорицу! Фудбалери Србије савладали су на гостовању селекцију Црне Горе са 2:0 у "братском дербију" који је обележио треће коло Лиге нација.  Двоструки стрелац Александар Митровић решио дерби Групе 4 Дивизије 3 Лиге нација.  Митар звони двапут! Под Горицом аплаузи Србији! На стадиону под Горицом - 2:0.

Фудбал 11.10.2018 | 23:14
ЛН: "Орлови" прелетјели Подгорицу за прво мјесто у групи!
"Орлови" су савладали "Соколове" у првој такмичарској фудбалској утакмици од раздвајања две земље 2006. године захваљујући двоструком стрелцу Александру Митровићу.

Митровић је погађао у 18. и 81. минуту и донео Србији други тријумф у групи 4 лиге Ц Лиге нација, после које наш тим заузима прво место са 7 бодова.

Иза су остали Румуни са 5 после драматичне победе у Литванији резултатом 2:1. Бод мање имају Црногорци, три више од Литванаца.

Утакмица на "Стадиону под Горицом" почела је у одличном расположењу, скандирано је обема химнама, а првих петнаестак минута протекло је у малтене пријатељском фудбалу. Међутим, тада су "Орлови" одиграли најбољу акцију.

Комбиновали су Саша Лукић и Душан Тадић, он је идеално проиграо Милана Родића на левој страни који се убацио иза противничке одбране. Саиграч из Црвене звезде Филип Стојковић га је оборио и судија Ђанлука Роки је оправдано показао на белу тачку.

Одговорност је, за разлику од претходних мечева када је шутирао Тадић, преузео Александар Митровић и послао лопту у једну, а голмана у другу страну за вођство Србије.

Тада су домаћи играчи били потпуно шокирани и нису успели да се повежу, па је након пола сата игре на семафору лако могло да стоји 0:2, али је Тадић био непрецизан. Након центаршута Живковића са десне стране и реакције голмана, лопта је пала на ногу плејмејкеру Ајакса који је слабо шутирао са неких седам-осам метара.

То је било и последње узбуђење у престоници Црне Горе и екипа Младена Крстајића је заслужено отишла на паузу са предношћу.

Већ на старту наставка селектор "Соколова" Љубиша Тумбаковић је уместо трагичара Стојковића убацио нападача Партизана Марка Јанковића који је унео свежину, али осим спорадичних напада, није било шансе за противничку екипу.

У 55. минуту Србија је могла до другог гола, пошто је Тадић некарактеристично ноншалантно реаговао и уместо да шутира у ситуацији 1 на 1, више је гледао како да избегне дуел са голманом.

Од тог тренутка кренула је офанзива домаћег састава, голман Марко Дмитровић је у два наврата осујетио Стевана Јоветића, док Црногорци нису успевали да креирају неке велике прилике.

Бранко Јовичић је дебитовао за национални тим, да би у 78. минуту Љубиша Тумбаковић зарадио искључење јер је негодовао код италијанског судије, а везиста Црвене звезде је неколико тренутака касније започео акцију која је довела до другог гола Србије.

Одложио је десно до Живковића, везиста Бенфике је у казненом простору тражио још једног резервисту Сергеја Милинковић-Савића, он је сјајно пропустио до усамљеног Митровића којем није било тешко да опет затресе мрежу.

Центарфор Фулама је тако постигао девети гол ове сезоне, укупно 21. за национални тим и обезбедио "Орловима" прво место у групи.

Србију после овог сусрета очекује гостовање Румунији за три дана.

Игра не баш сјајна, али резултат одличан! Србија је славила 2:0 у Подгорици и на половини пута, после три кола, заузела прво место своје групе у Лиги нација.

Јунак победе над Црном Гором био је двоструки стрелац Александар Митровић, који је тако дошао до четири поготка у овом новом такмичењу, замишљеном као замена за пријатељске утакмице, али и својеврсне квалификације за Европско првенство.

Центарфор наше репрезентације и енглеског Фулама прво је погодио из пенала у 19. минуту, који је досуђен после дуела двојице саиграча из Црвене звезде - Филипа Стојковића и Милана Родића, а потом и у 81, када је рутински завршио акцију у којој су учествовали још Бранко Јовичић, Андрија Живковић и Сергеј Милинковић Савић.

Србија је сада прва на табели са седам бодова, три више од данашњег ривала, који је пао на треће место пошто је Румунија у шокантној завршници, ипак, стигла до победе у Литванији - 2:1. Гости су водили до 90. минута, али их изједначујући погодак није пореметио. У четвртом минуту надокнаде стигли су до три бода и сада имају пет, док су Литванци остали на зачељу без освојеног бода.

Наредну утакмицу "орлови" играју у недељу у Букурешту од 15 часова, док ће се од 20.45 у Вилњусу састати Литванија и Црна Гора.

У одсуству Немање Матића, Александра Коларова и Адема Љајића, селектор Младен Крстајић морао је да комбинује тим и извео помало неочекиван везни ред: Немања Максимовић, Саша Лукић - Мијат Гаћиновић, Душан Тадић, Андрија Живковић. Требало им је времена да уђу у ритам, али у другом полувремену су деловали боље, иако ово - упркос победи - није било баш сјано издање нашег тима, изузев Александра Митровића.

Недостајало је идеје, међутим, домаћи фудбалери су били много лошији, а пенал који је скривио Стојковић дао је неопходну сигурност нашим играчима.

Укупан утисак је да су "орлови" доста квалитетнији од "соколова", па и поред тога што нису играли у најјачем саставу, нити пружили најбољу партију, заслужено су однели три бода из Подгорице.

Историјска прилика и фудбал који се неће дуго памтити. Али памтиће се резултат, а он каже да је Србија ипак фудбалски боља од братске Црне Горе. Голови  Александра Митровића у 18. и 81. минуту били су Орловима довољни за победу од 2:0 у Подгорици и успон на прво место на табели Групе Ц Лиге нација.

Не баш без потешкоћа, али апсолутно заслужено, уз проблематичних 35 минута почетком другог полувремена. И уз значајно бољу одбрану од оне која је Србији одузела цео плен против Румуније пре месец дана.

Први од два кључна тренутка у 18. минуту. Душан Тадић је избацио Милана Родића иза Ћупријца ФилипаСтојковића, а овај га је саиграча из Црвене звезде повукао рукама и Ђанлука Роки је оправдано показао на белу тачку. Петковић се бацио у једну, Митровић шутирао у другу страну и јубиларним, 20. голом у дресу са државним грбом, најавио победника.

Имали су Орлови још две добре шансе да раније овере селидбу бодова за Београд, Тадић је у обе ситуације слабо шутирао, али су имали и озбиљне проблеме да у другом полувремену укроте нападе домаће селекције. У првих 45 минута потпуно безопасна Црна Гора – ниједан шут у оквир гола – у наставку је знатно агресивније кренула на гол Марка Дмитровића.

Срби су се, као против Румуније, прерано и без преке потребе повукли у Дмитровићево наручје, само што овог пута нису кажњени. А могли су. Фатос Бећирај је већ у 46. минуту тукао за мало поред гола, Јоветићје потом намучио Дмитровића и натерао га да јури лопту која му је испала из руку...

Везни ред Србије је чекајући грешку противника у том периоду просто нестао са терена. Дозвољавали су ривалу да малтене у сваком налету лако стигне до нашег шеснаестерца, нису користили простор који се отварао за контре кад су црногорски штопери излазили на средину терена.

Срећом, дефанзивци нису заказали. Штавише. Никола Миленковић је пленио смиреношћу, а Милош Вељковић се на најбољи начин захвалио Крстајићу што му није окренуо леђа ни после не баш сигурне партије против Румуне. На стадиону под Горицом много боље Вељковићево издање, рекли бисмо чак безгрешно. Можда ће сеКрстајићу ипак вратити на томе што инсистира на овом тандему централних бекова. Истина, Црна Гора баш и није врхунска екипа, па не треба журити са закључцима. Више него добар био је и Милан Родић, који је на прави начин одменио Александра Коларова.

И таман што смо помислили да ће притисак који је бивао све јачи коначно ломити бедем пред Дмитровићем – стигла је та грешка. Ђетићи су се превише залетели. Још једна, није била прва, изгубљена лопта на средини терена. Сергеј Милинковић-Савић је одузео лопту, стигла је она до Андрије Живковића на десном крилу, а овај ју је вратио у срце казненог простора. Милинковић-Савић се добро кретао без лопте, само ју је докачио мало и она је стигла до Митровића, самог на петерцу. Он такве прилике на промашује. Као и против Румуније и вечерас два његова гола за коначних – 2:0.

Последњих 10 минута није ни морало да се игра. Крај. Не баш инспиративна партија Србије, али победи се у зубе не гледа.

ЦРНА ГОРА - СРБИЈА 0:2 (0:1)
/Митровић 18пен, 81/

Стадион: под Горицом.
Гледалаца: 10.700
Судија: Ђанлука Роки (Италија)

ЦРНА ГОРА (4-2-3-1): Петковић - Стојковић (од 46. Јанковић), Симић, Томашевић, Вешовић – Шћекић (од 73. Иванића), Н. Вукчевић - Марушић, Јоветић, Јововић – Бећирај (од 80. Мугоша).

СРБИЈА (4-2-3-1): Дмитровић - Рукавина, Миленковић, Вељковић, Родић - Максимовић, Лукић (од 72. Јовичић) – Гаћиновић (од 79. Милинковић-Савић), Тадић, А. Живковић – Митровић (од 93. Радоњић).

Лига нација – група 4:
Црна Гора – Србија 0:2 (0:1)
(Митровић 18п, 81)
Литванија – Румунија 1:2 (0:1)
(Зулпа 90 – Чипчиу 13, Максим 90+4)

табела:
1. Србија 3 2 1 0 5:2 7
2. Румунија 3 1 2 0 4:3 5
3. Црна Гора 3 1 1 1 2:2 4
4. Литванија 3 0 0 3 1:5 0

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар