LN: "Orlovi" preletjeli Podgoricu za prvo mjesto u grupi!

Srbiji "bratski derbi" sa Crnom Gorom – Mitrović utišao Podgoricu! Fudbaleri Srbije savladali su na gostovanju selekciju Crne Gore sa 2:0 u "bratskom derbiju" koji je obeležio treće kolo Lige nacija.  Dvostruki strelac Aleksandar Mitrović rešio derbi Grupe 4 Divizije 3 Lige nacija.  Mitar zvoni dvaput! Pod Goricom aplauzi Srbiji! Na stadionu pod Goricom - 2:0.

Fudbal 11.10.2018 | 23:14
LN: "Orlovi" preletjeli Podgoricu za prvo mjesto u grupi!
"Orlovi" su savladali "Sokolove" u prvoj takmičarskoj fudbalskoj utakmici od razdvajanja dve zemlje 2006. godine zahvaljujući dvostrukom strelcu Aleksandru Mitroviću.

Mitrović je pogađao u 18. i 81. minutu i doneo Srbiji drugi trijumf u grupi 4 lige C Lige nacija, posle koje naš tim zauzima prvo mesto sa 7 bodova.

Iza su ostali Rumuni sa 5 posle dramatične pobede u Litvaniji rezultatom 2:1. Bod manje imaju Crnogorci, tri više od Litvanaca.

Utakmica na "Stadionu pod Goricom" počela je u odličnom raspoloženju, skandirano je obema himnama, a prvih petnaestak minuta proteklo je u maltene prijateljskom fudbalu. Međutim, tada su "Orlovi" odigrali najbolju akciju.

Kombinovali su Saša Lukić i Dušan Tadić, on je idealno proigrao Milana Rodića na levoj strani koji se ubacio iza protivničke odbrane. Saigrač iz Crvene zvezde Filip Stojković ga je oborio i sudija Đanluka Roki je opravdano pokazao na belu tačku.

Odgovornost je, za razliku od prethodnih mečeva kada je šutirao Tadić, preuzeo Aleksandar Mitrović i poslao loptu u jednu, a golmana u drugu stranu za vođstvo Srbije.

Tada su domaći igrači bili potpuno šokirani i nisu uspeli da se povežu, pa je nakon pola sata igre na semaforu lako moglo da stoji 0:2, ali je Tadić bio neprecizan. Nakon centaršuta Živkovića sa desne strane i reakcije golmana, lopta je pala na nogu plejmejkeru Ajaksa koji je slabo šutirao sa nekih sedam-osam metara.

To je bilo i poslednje uzbuđenje u prestonici Crne Gore i ekipa Mladena Krstajića je zasluženo otišla na pauzu sa prednošću.

Već na startu nastavka selektor "Sokolova" Ljubiša Tumbaković je umesto tragičara Stojkovića ubacio napadača Partizana Marka Jankovića koji je uneo svežinu, ali osim sporadičnih napada, nije bilo šanse za protivničku ekipu.

U 55. minutu Srbija je mogla do drugog gola, pošto je Tadić nekarakteristično nonšalantno reagovao i umesto da šutira u situaciji 1 na 1, više je gledao kako da izbegne duel sa golmanom.

Od tog trenutka krenula je ofanziva domaćeg sastava, golman Marko Dmitrović je u dva navrata osujetio Stevana Jovetića, dok Crnogorci nisu uspevali da kreiraju neke velike prilike.

Branko Jovičić je debitovao za nacionalni tim, da bi u 78. minutu Ljubiša Tumbaković zaradio isključenje jer je negodovao kod italijanskog sudije, a vezista Crvene zvezde je nekoliko trenutaka kasnije započeo akciju koja je dovela do drugog gola Srbije.

Odložio je desno do Živkovića, vezista Benfike je u kaznenom prostoru tražio još jednog rezervistu Sergeja Milinković-Savića, on je sjajno propustio do usamljenog Mitrovića kojem nije bilo teško da opet zatrese mrežu.

Centarfor Fulama je tako postigao deveti gol ove sezone, ukupno 21. za nacionalni tim i obezbedio "Orlovima" prvo mesto u grupi.

Srbiju posle ovog susreta očekuje gostovanje Rumuniji za tri dana.

Igra ne baš sjajna, ali rezultat odličan! Srbija je slavila 2:0 u Podgorici i na polovini puta, posle tri kola, zauzela prvo mesto svoje grupe u Ligi nacija.

Junak pobede nad Crnom Gorom bio je dvostruki strelac Aleksandar Mitrović, koji je tako došao do četiri pogotka u ovom novom takmičenju, zamišljenom kao zamena za prijateljske utakmice, ali i svojevrsne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Centarfor naše reprezentacije i engleskog Fulama prvo je pogodio iz penala u 19. minutu, koji je dosuđen posle duela dvojice saigrača iz Crvene zvezde - Filipa Stojkovića i Milana Rodića, a potom i u 81, kada je rutinski završio akciju u kojoj su učestvovali još Branko Jovičić, Andrija Živković i Sergej Milinković Savić.

Srbija je sada prva na tabeli sa sedam bodova, tri više od današnjeg rivala, koji je pao na treće mesto pošto je Rumunija u šokantnoj završnici, ipak, stigla do pobede u Litvaniji - 2:1. Gosti su vodili do 90. minuta, ali ih izjednačujući pogodak nije poremetio. U četvrtom minutu nadoknade stigli su do tri boda i sada imaju pet, dok su Litvanci ostali na začelju bez osvojenog boda.

Narednu utakmicu "orlovi" igraju u nedelju u Bukureštu od 15 časova, dok će se od 20.45 u Vilnjusu sastati Litvanija i Crna Gora.

U odsustvu Nemanje Matića, Aleksandra Kolarova i Adema Ljajića, selektor Mladen Krstajić morao je da kombinuje tim i izveo pomalo neočekivan vezni red: Nemanja Maksimović, Saša Lukić - Mijat Gaćinović, Dušan Tadić, Andrija Živković. Trebalo im je vremena da uđu u ritam, ali u drugom poluvremenu su delovali bolje, iako ovo - uprkos pobedi - nije bilo baš sjano izdanje našeg tima, izuzev Aleksandra Mitrovića.

Nedostajalo je ideje, međutim, domaći fudbaleri su bili mnogo lošiji, a penal koji je skrivio Stojković dao je neophodnu sigurnost našim igračima.

Ukupan utisak je da su "orlovi" dosta kvalitetniji od "sokolova", pa i pored toga što nisu igrali u najjačem sastavu, niti pružili najbolju partiju, zasluženo su odneli tri boda iz Podgorice.

Istorijska prilika i fudbal koji se neće dugo pamtiti. Ali pamtiće se rezultat, a on kaže da je Srbija ipak fudbalski bolja od bratske Crne Gore. Golovi  Aleksandra Mitrovića u 18. i 81. minutu bili su Orlovima dovoljni za pobedu od 2:0 u Podgorici i uspon na prvo mesto na tabeli Grupe C Lige nacija.

Ne baš bez poteškoća, ali apsolutno zasluženo, uz problematičnih 35 minuta početkom drugog poluvremena. I uz značajno bolju odbranu od one koja je Srbiji oduzela ceo plen protiv Rumunije pre mesec dana.

Prvi od dva ključna trenutka u 18. minutu. Dušan Tadić je izbacio Milana Rodića iza Ćuprijca FilipaStojkovića, a ovaj ga je saigrača iz Crvene zvezde povukao rukama i Đanluka Roki je opravdano pokazao na belu tačku. Petković se bacio u jednu, Mitrović šutirao u drugu stranu i jubilarnim, 20. golom u dresu sa državnim grbom, najavio pobednika.

Imali su Orlovi još dve dobre šanse da ranije overe selidbu bodova za Beograd, Tadić je u obe situacije slabo šutirao, ali su imali i ozbiljne probleme da u drugom poluvremenu ukrote napade domaće selekcije. U prvih 45 minuta potpuno bezopasna Crna Gora – nijedan šut u okvir gola – u nastavku je znatno agresivnije krenula na gol Marka Dmitrovića.

Srbi su se, kao protiv Rumunije, prerano i bez preke potrebe povukli u Dmitrovićevo naručje, samo što ovog puta nisu kažnjeni. A mogli su. Fatos Bećiraj je već u 46. minutu tukao za malo pored gola, Jovetićje potom namučio Dmitrovića i naterao ga da juri loptu koja mu je ispala iz ruku...

Vezni red Srbije je čekajući grešku protivnika u tom periodu prosto nestao sa terena. Dozvoljavali su rivalu da maltene u svakom naletu lako stigne do našeg šesnaesterca, nisu koristili prostor koji se otvarao za kontre kad su crnogorski štoperi izlazili na sredinu terena.

Srećom, defanzivci nisu zakazali. Štaviše. Nikola Milenković je plenio smirenošću, a Miloš Veljković se na najbolji način zahvalio Krstajiću što mu nije okrenuo leđa ni posle ne baš sigurne partije protiv Rumune. Na stadionu pod Goricom mnogo bolje Veljkovićevo izdanje, rekli bismo čak bezgrešno. Možda će seKrstajiću ipak vratiti na tome što insistira na ovom tandemu centralnih bekova. Istina, Crna Gora baš i nije vrhunska ekipa, pa ne treba žuriti sa zaključcima. Više nego dobar bio je i Milan Rodić, koji je na pravi način odmenio Aleksandra Kolarova.

I taman što smo pomislili da će pritisak koji je bivao sve jači konačno lomiti bedem pred Dmitrovićem – stigla je ta greška. Đetići su se previše zaleteli. Još jedna, nije bila prva, izgubljena lopta na sredini terena. Sergej Milinković-Savić je oduzeo loptu, stigla je ona do Andrije Živkovića na desnom krilu, a ovaj ju je vratio u srce kaznenog prostora. Milinković-Savić se dobro kretao bez lopte, samo ju je dokačio malo i ona je stigla do Mitrovića, samog na petercu. On takve prilike na promašuje. Kao i protiv Rumunije i večeras dva njegova gola za konačnih – 2:0.

Poslednjih 10 minuta nije ni moralo da se igra. Kraj. Ne baš inspirativna partija Srbije, ali pobedi se u zube ne gleda.

CRNA GORA - SRBIJA 0:2 (0:1)
/Mitrović 18pen, 81/

Stadion: pod Goricom.
Gledalaca: 10.700
Sudija: Đanluka Roki (Italija)

CRNA GORA (4-2-3-1): Petković - Stojković (od 46. Janković), Simić, Tomašević, Vešović – Šćekić (od 73. Ivanića), N. Vukčević - Marušić, Jovetić, Jovović – Bećiraj (od 80. Mugoša).

SRBIJA (4-2-3-1): Dmitrović - Rukavina, Milenković, Veljković, Rodić - Maksimović, Lukić (od 72. Jovičić) – Gaćinović (od 79. Milinković-Savić), Tadić, A. Živković – Mitrović (od 93. Radonjić).

Liga nacija – grupa 4:
Crna Gora – Srbija 0:2 (0:1)
(Mitrović 18p, 81)
Litvanija – Rumunija 1:2 (0:1)
(Zulpa 90 – Čipčiu 13, Maksim 90+4)

tabela:
1. Srbija 3 2 1 0 5:2 7
2. Rumunija 3 1 2 0 4:3 5
3. Crna Gora 3 1 1 1 2:2 4
4. Litvanija 3 0 0 3 1:5 0

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar