Детаљи белгијског ''Калчоплија''...

Два намештена меча, 8. 000. 000 евра у луксузним сатовима! Иван Леко пуштен из притвора.

Фудбал 12.10.2018 | 08:45
Детаљи белгијског ''Калчоплија''...
Прва тема у Белгији ових дана. Привођења најутицајнијих менаџера у тамошњем фудбалу – међу њима и Србина Дејана Вељковића – бившег директора Андерлехта, тренера шампионске екипе Клуб Брижа Ивана Лека. Хрватски стратег је додуше данас пуштен из притвора, али најважније информације стижу са конференције за новинаре државног тужилаштва.

Тамо је, између осталог, појашњено да је Вељковић у притвору зато што је су му клубови – Мехелен, генк, Локерен, Клуб Бриж и Стандард – на црно исплаћивали део провизија од трансфера. Ишле су преко пријатеља, родбине, наплаћивале су се услуге скаутирања, саветовања...

Такође, Вељковић је осумњичен да је преко пријаеља судија покушавао да утиче на резултате утакмица. Конкретних доказа да је био сумњивих радњии има за два меча из прошле сезоне: дуел Антверпена и Еупена (2:0) из 29. кола, а из 30. и судар Мехелена и Васланд-Беверена (такође 2:0). Вељковић се сумњичи да је са четири члана Мехеленове управе успоставио контакт са њиховим колегама из Беверена. Српски менаџер је наводно контактирао и судију Бертам Вертентена, који је делио правду на мечу Антверпена и Еупена.

Тужилаштво је даље саопштило да је извршио претресе у девет клубова, те да су под лупом били и директори шест тимова и четворица менаџера. Све скупа, заплењено је око 8.000.000 евра у луксузним сатовима и накиту. То је зато што је најутицајнији менаџер Белгије, Арнауд Мођи Бајат, сатовима који нису на прписан начин оцарињени – тако је избегавао да плаћа порез – одржавао своје везе. Он је такође варао клубове и играче како би себи преко треће стране обезбедио већи профит од трансфера.

Већина оптужених је ипак пуштена да се брани са слободе, али не сви, па је тако финансијски директор Мехелена Тијери Стеманс још иза решетака. Притворени су били и главни акционар тог клуба Оливер Сомерс, председник Васланд-Беверена Дирк Хујк, судија Себастијен Делферијер.

Овом последњем је Вељковић наводно обезбедио и попуст код једног продавца аутомобила у Алсту. Али тај продавац каже да је у питању био само један одсто: на “фолксваген тигуан“ од 30.000 евра само 300 евра. Исти предузетник се сећа да је на Вељковићеву препоруку и садашњи тренер Генка Филип Клемон, још док је био играч, куповао аутомобил за супругу. Клемон га је додуше демантовао, рекавши да су му саиграчи рекли да ту може да добије попуст, јер је газда велики навијач клуба.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар