Detalji belgijskog ''Kalčoplija''...

Dva nameštena meča, 8. 000. 000 evra u luksuznim satovima! Ivan Leko pušten iz pritvora.

Fudbal 12.10.2018 | 08:45
Detalji belgijskog ''Kalčoplija''...
Prva tema u Belgiji ovih dana. Privođenja najuticajnijih menadžera u tamošnjem fudbalu – među njima i Srbina Dejana Veljkovića – bivšeg direktora Anderlehta, trenera šampionske ekipe Klub Briža Ivana Leka. Hrvatski strateg je doduše danas pušten iz pritvora, ali najvažnije informacije stižu sa konferencije za novinare državnog tužilaštva.

Tamo je, između ostalog, pojašnjeno da je Veljković u pritvoru zato što je su mu klubovi – Mehelen, genk, Lokeren, Klub Briž i Standard – na crno isplaćivali deo provizija od transfera. Išle su preko prijatelja, rodbine, naplaćivale su se usluge skautiranja, savetovanja...

Takođe, Veljković je osumnjičen da je preko prijaelja sudija pokušavao da utiče na rezultate utakmica. Konkretnih dokaza da je bio sumnjivih radnjii ima za dva meča iz prošle sezone: duel Antverpena i Eupena (2:0) iz 29. kola, a iz 30. i sudar Mehelena i Vasland-Beverena (takođe 2:0). Veljković se sumnjiči da je sa četiri člana Mehelenove uprave uspostavio kontakt sa njihovim kolegama iz Beverena. Srpski menadžer je navodno kontaktirao i sudiju Bertam Vertentena, koji je delio pravdu na meču Antverpena i Eupena.

Tužilaštvo je dalje saopštilo da je izvršio pretrese u devet klubova, te da su pod lupom bili i direktori šest timova i četvorica menadžera. Sve skupa, zaplenjeno je oko 8.000.000 evra u luksuznim satovima i nakitu. To je zato što je najuticajniji menadžer Belgije, Arnaud Mođi Bajat, satovima koji nisu na prpisan način ocarinjeni – tako je izbegavao da plaća porez – održavao svoje veze. On je takođe varao klubove i igrače kako bi sebi preko treće strane obezbedio veći profit od transfera.

Većina optuženih je ipak puštena da se brani sa slobode, ali ne svi, pa je tako finansijski direktor Mehelena Tijeri Stemans još iza rešetaka. Pritvoreni su bili i glavni akcionar tog kluba Oliver Somers, predsednik Vasland-Beverena Dirk Hujk, sudija Sebastijen Delferijer.

Ovom poslednjem je Veljković navodno obezbedio i popust kod jednog prodavca automobila u Alstu. Ali taj prodavac kaže da je u pitanju bio samo jedan odsto: na “folksvagen tiguan“ od 30.000 evra samo 300 evra. Isti preduzetnik se seća da je na Veljkovićevu preporuku i sadašnji trener Genka Filip Klemon, još dok je bio igrač, kupovao automobil za suprugu. Klemon ga je doduše demantovao, rekavši da su mu saigrači rekli da tu može da dobije popust, jer je gazda veliki navijač kluba.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar