Нова промјена у филозофији игре...

Посед је мртав, живела контра! Занимљива статистика из уводних кола Примере.

Фудбал 12.10.2018 | 14:45
Нова промјена у филозофији игре...
Негде са појавом Пепа Гвардиоле, мада није он ту баш био први, па ни једини, Европом се проширила та идеја: не можеш да примиш гол, ако је лопта у твојим ногама. И ево већ скоро деценију и кусур за најбоље тимове сматрамо оне који инсистирају на поседом, небитно да ли је то Барселона у Шпанији, Бајерн у Немачкој или у скорије време Манчестер Сити у Енглеској. Међутим, можда ће се то ускоро променити, с обзиром да статистика из уводних осам кола у Примери – а тамо је све и почело – наговештава да је посед лопте већ сада превазиђена категорија?

Добро, било би то претерано рећи, јер је узорак утакмица превише мали, али запањујуће делују појединици подаци. Рецимо, да су од 10 утакмица шпанског првенста овог викенда седам добили тимови који су статистички гледано били у потчињеном положају.

Атлетик из Билбаа је рецимо у судару са Реал Сосиједадом 69 одсто времена држао лопту у ногама, али је изгубио са 1:3. Реал Мадрид је добацио до 70 одсто, али је Алавес минималцем сачувао бодове. Барселоне је ишла чак на 76 одсто поседа, али је могла само до бода на гостовању код Валенсије (1:1).

И није то само једно коло. Од досадашњих 79 утакмица у Примери само у 24 случаја победили су тимови са већим поседом. Дакле, 30 одсто. Гледали смо и 25 ремија и 30 утакмица у којима је тим са мањим поседом славио. Односно, чак 38 одсто утакмица.

Тики-така одавно више није нерешива енигма. Просто, дефанзивци су научили како да се бране од ње. И сада све зависи од тога колико је добро играш. Или пре свега од тога: колико си конкретан са лоптом у ногама. У Шпанији добро знају шта то значи. Против Русије су на Мундијалу имали више од 1.000 пасова, а једва да су створили праву шансу на гол, па су и испали са Светског првенства.

Онда је дошла клупска сезона, али Реал, Барселона и Бетис – што је карактеристично за све тимове Кикеа Сетјена – нису одустали од идеје да они буду ти који ће диктирати ритам игре. Та три тимова су у свим досадашњим утакмицама, по осам дакле, држали лопту у ногама више од противника. Реал и Барса су остварили по четири победе, Бетис само три.

Можда је Хорхе Сампаоли био у праву када је рекао да је дошло време када се титуле освајају агресивном игром на средини терена и контрама? А можда ће Реал и Барса почети да користе своје шансе, па ћемо кроз неколико месеци сви да се смејемо и сећамо како нас је статистика преварила?

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар