Nova promjena u filozofiji igre...

Posed je mrtav, živela kontra! Zanimljiva statistika iz uvodnih kola Primere.

Fudbal 12.10.2018 | 14:45
Nova promjena u filozofiji igre...
Negde sa pojavom Pepa Gvardiole, mada nije on tu baš bio prvi, pa ni jedini, Evropom se proširila ta ideja: ne možeš da primiš gol, ako je lopta u tvojim nogama. I evo već skoro deceniju i kusur za najbolje timove smatramo one koji insistiraju na posedom, nebitno da li je to Barselona u Španiji, Bajern u Nemačkoj ili u skorije vreme Mančester Siti u Engleskoj. Međutim, možda će se to uskoro promeniti, s obzirom da statistika iz uvodnih osam kola u Primeri – a tamo je sve i počelo – nagoveštava da je posed lopte već sada prevaziđena kategorija?

Dobro, bilo bi to preterano reći, jer je uzorak utakmica previše mali, ali zapanjujuće deluju pojedinici podaci. Recimo, da su od 10 utakmica španskog prvensta ovog vikenda sedam dobili timovi koji su statistički gledano bili u potčinjenom položaju.

Atletik iz Bilbaa je recimo u sudaru sa Real Sosijedadom 69 odsto vremena držao loptu u nogama, ali je izgubio sa 1:3. Real Madrid je dobacio do 70 odsto, ali je Alaves minimalcem sačuvao bodove. Barselone je išla čak na 76 odsto poseda, ali je mogla samo do boda na gostovanju kod Valensije (1:1).

I nije to samo jedno kolo. Od dosadašnjih 79 utakmica u Primeri samo u 24 slučaja pobedili su timovi sa većim posedom. Dakle, 30 odsto. Gledali smo i 25 remija i 30 utakmica u kojima je tim sa manjim posedom slavio. Odnosno, čak 38 odsto utakmica.

Tiki-taka odavno više nije nerešiva enigma. Prosto, defanzivci su naučili kako da se brane od nje. I sada sve zavisi od toga koliko je dobro igraš. Ili pre svega od toga: koliko si konkretan sa loptom u nogama. U Španiji dobro znaju šta to znači. Protiv Rusije su na Mundijalu imali više od 1.000 pasova, a jedva da su stvorili pravu šansu na gol, pa su i ispali sa Svetskog prvenstva.

Onda je došla klupska sezona, ali Real, Barselona i Betis – što je karakteristično za sve timove Kikea Setjena – nisu odustali od ideje da oni budu ti koji će diktirati ritam igre. Ta tri timova su u svim dosadašnjim utakmicama, po osam dakle, držali loptu u nogama više od protivnika. Real i Barsa su ostvarili po četiri pobede, Betis samo tri.

Možda je Horhe Sampaoli bio u pravu kada je rekao da je došlo vreme kada se titule osvajaju agresivnom igrom na sredini terena i kontrama? A možda će Real i Barsa početi da koriste svoje šanse, pa ćemo kroz nekoliko meseci svi da se smejemo i sećamo kako nas je statistika prevarila?

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar