Бајерн још тражи Видаловог насљедника...

Да ли је то Де Јонг? Двојица имају одређених разлика, мада су донекле и слични.

Фудбал 12.10.2018 | 10:00
Бајерн још тражи Видаловог насљедника...
Бајернова тренутна криза у игри неодољиво подсећа на прошлосезонска дешавања, пре него што је Карло Анчелоти смењен и на његово место постављен Јуп Хајнкес. Главне звезде тима поново су се дигле глас, Нику Ковачу се тресе клупа, а као један од разлога Бајернове слабе игре подвлачи се слаба организација у средини терена и посебно синхронизација у дефанзиви и уклањању опасности када противник крене напред.

Ту су педантни немачки статистичари указали на проблем изостанка Артура Видала у Бајерновом систему. Нови Барселонин везиста је само прошле сезоне освајао чак 26 дефанзивних дуела на средини терена и тако имао озбиљан утицај у првој линији одбране, што ове сезоне не успева да надокнади ниједан фудбалер у тиму. И тај простор сада неко мора да попуни. Због тога и не чуди што је Бајерн ступио у контакт сХасаном Четинкајом, агентом Френкија де Јонга. Ајаксов бисер одавно је на листи жеља Барселоне, а због својих дефанзивних квалитета и умећа с лоптом постао је интересантан и Бајерновој врхушки. 

Артуро Видал и Френки де Јонг су донекле слични типови играча, али имају и неколико битних разлика које их раздвајају. Видал је велики борац, често кажу да је као „пит-бул“ на терену и његов ратнички менталитет често је уносио стабилност у игру. Де Јонг је Ајаксова школа, префињенији и школованији фудбалер који опет одрађује многе битне задатке на средини терена у оба смера. Да не буде забуне, Видал и те како зна с лоптом и његове дуге лопте у простор често имају очи, али се његова игра превасходно заснивала на заустављању противника у раној фази напада, на добрим стартовима и превасходно дефанзивним задацима.Де Јонг је неко ко се ипак више бави лоптом и игром кратких додавања, чак и организације игре по потреби. Али то му не умањује учинак у одбрани, посебно што покрива сличне позиције на терену као и Видал. Он је везиста, али и штопер по потреби, што га чини врло разноврсним решењем за сваког тренера. 

Бајернов проблем дефинитивно ће бити - како да убеди челнике Ајакса да седну за преговарачки сто. Де Јонг је један од недодирљивих у систему и сви досадашњи покушаји потенцијалних купаца завршавали су се неуспешно. А Барселона га је баш хтела летос, па чак и у комбинацији да га узме наредне године, само да потпише сада предуговор. Ни сума од 40.000.000 евра тренутно не би била довољна да се у овом тренутку добије Де Јонгов потпис, а Бајерну треба играч који би не само ојачао тим, већ га и подмладио и био решење бар за наредну деценију. Бајерн када неког бира, ради то да убије више мува једним ударцем.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар