Bajern još traži Vidalovog nasljednika...

Da li je to De Jong? Dvojica imaju određenih razlika, mada su donekle i slični.

Fudbal 12.10.2018 | 10:00
Bajern još traži Vidalovog nasljednika...
Bajernova trenutna kriza u igri neodoljivo podseća na prošlosezonska dešavanja, pre nego što je Karlo Ančeloti smenjen i na njegovo mesto postavljen Jup Hajnkes. Glavne zvezde tima ponovo su se digle glas, Niku Kovaču se trese klupa, a kao jedan od razloga Bajernove slabe igre podvlači se slaba organizacija u sredini terena i posebno sinhronizacija u defanzivi i uklanjanju opasnosti kada protivnik krene napred.

Tu su pedantni nemački statističari ukazali na problem izostanka Artura Vidala u Bajernovom sistemu. Novi Barselonin vezista je samo prošle sezone osvajao čak 26 defanzivnih duela na sredini terena i tako imao ozbiljan uticaj u prvoj liniji odbrane, što ove sezone ne uspeva da nadoknadi nijedan fudbaler u timu. I taj prostor sada neko mora da popuni. Zbog toga i ne čudi što je Bajern stupio u kontakt sHasanom Četinkajom, agentom Frenkija de Jonga. Ajaksov biser odavno je na listi želja Barselone, a zbog svojih defanzivnih kvaliteta i umeća s loptom postao je interesantan i Bajernovoj vrhuški. 

Arturo Vidal i Frenki de Jong su donekle slični tipovi igrača, ali imaju i nekoliko bitnih razlika koje ih razdvajaju. Vidal je veliki borac, često kažu da je kao „pit-bul“ na terenu i njegov ratnički mentalitet često je unosio stabilnost u igru. De Jong je Ajaksova škola, prefinjeniji i školovaniji fudbaler koji opet odrađuje mnoge bitne zadatke na sredini terena u oba smera. Da ne bude zabune, Vidal i te kako zna s loptom i njegove duge lopte u prostor često imaju oči, ali se njegova igra prevashodno zasnivala na zaustavljanju protivnika u ranoj fazi napada, na dobrim startovima i prevashodno defanzivnim zadacima.De Jong je neko ko se ipak više bavi loptom i igrom kratkih dodavanja, čak i organizacije igre po potrebi. Ali to mu ne umanjuje učinak u odbrani, posebno što pokriva slične pozicije na terenu kao i Vidal. On je vezista, ali i štoper po potrebi, što ga čini vrlo raznovrsnim rešenjem za svakog trenera. 

Bajernov problem definitivno će biti - kako da ubedi čelnike Ajaksa da sednu za pregovarački sto. De Jong je jedan od nedodirljivih u sistemu i svi dosadašnji pokušaji potencijalnih kupaca završavali su se neuspešno. A Barselona ga je baš htela letos, pa čak i u kombinaciji da ga uzme naredne godine, samo da potpiše sada predugovor. Ni suma od 40.000.000 evra trenutno ne bi bila dovoljna da se u ovom trenutku dobije De Jongov potpis, a Bajernu treba igrač koji bi ne samo ojačao tim, već ga i podmladio i bio rešenje bar za narednu deceniju. Bajern kada nekog bira, radi to da ubije više muva jednim udarcem.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar