Свјетски дан менталног здравља

Око 450 милиона људи у свету живи са неком менталном сметњом. Две трећине њих никада не затражи помоћ због стида или страха од сурове реакције околине, саопштено је поводом Светског дана менталног здравља, који се обележава 10. октобра.

Здравље 10.10.2018 | 15:30
Свјетски дан менталног здравља
Особе са менталним сметњама често су стигматизоване, дискриминисане, занемарене и одбачене из друштва, па чак и из круга најближих. О њима се говори подругљиво и са много предрасуда. Окружење је склоно и да негира постојање њихове болести, па ове људе често карактерише и као „лење и безобразне особе које само скрећу пажњу на себе”.

Хуманитарна организација Каритас (Царитас) део је кампање "Може да се деси свакоме", чији је циљ да укаже на то да су менталне сметње болести као све друге, кардиоваскуларне или пулмолошке, које уз одговарајући третман могу ефикасно да се лече, нарочито ако лечење почне на време.

"Такође, желимо да истакнемо да, за разлику од људи, ментални поремећај не дискриминише и не бира ни пол, ни узраст, ни занимање, ни ниво интелигенције или образовања... Нико није имун! Може да се деси свакоме!", наводи се у саопштењу те организације.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СРПСКИ СОКО

13.10.2018 12:37

ПРОСТОРИ ЕXYУ,,ЗАХВАЦЕНИ ПРЕДРАТНОМ РЕТОРИКОМ МРЗЊЕ..РАТОМ,,НАСИЈЕМ,,ПОРАТНИМ СТРАХОТАМА,,БОМБАРДОВАНО ОД СВИХ И СВАКО,,СРБИ ХРВАТЕ,, ХРВАТИ СРБЕ,, БОСЊАЦИ ХРВАТЕ,,ХРВАТИ БОСЊАКЕ И НА СВЕ ТО НАТО ПАКТ,,НАРОДИ ДОВЕДЕНИ ДО КОЛЕКТИВНОГ ЛУДИЛА,,НА ЗАЛОСТ НИКО НЕ ПРИЗНА ДА СМО НЕ САМО ПУКЛИ НЕГО ДА СМО ОДАВНО ЗРЕЛИ ЗАД ДИЛКАРНИЦУ,,75% СТАНОВНИКА ЕXYУ.

ОДГОВОРИТЕ