Svjetski dan mentalnog zdravlja

Oko 450 miliona ljudi u svetu živi sa nekom mentalnom smetnjom. Dve trećine njih nikada ne zatraži pomoć zbog stida ili straha od surove reakcije okoline, saopšteno je povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, koji se obeležava 10. oktobra.

Zdravlje 10.10.2018 | 15:30
Svjetski dan mentalnog zdravlja
Osobe sa mentalnim smetnjama često su stigmatizovane, diskriminisane, zanemarene i odbačene iz društva, pa čak i iz kruga najbližih. O njima se govori podrugljivo i sa mnogo predrasuda. Okruženje je sklono i da negira postojanje njihove bolesti, pa ove ljude često karakteriše i kao „lenje i bezobrazne osobe koje samo skreću pažnju na sebe”.

Humanitarna organizacija Karitas (Caritas) deo je kampanje "Može da se desi svakome", čiji je cilj da ukaže na to da su mentalne smetnje bolesti kao sve druge, kardiovaskularne ili pulmološke, koje uz odgovarajući tretman mogu efikasno da se leče, naročito ako lečenje počne na vreme.

"Takođe, želimo da istaknemo da, za razliku od ljudi, mentalni poremećaj ne diskriminiše i ne bira ni pol, ni uzrast, ni zanimanje, ni nivo inteligencije ili obrazovanja... Niko nije imun! Može da se desi svakome!", navodi se u saopštenju te organizacije.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SRPSKI SOKO

13.10.2018 12:37

PROSTORI EXYU,,ZAHVACENI PREDRATNOM RETORIKOM MRZNJE..RATOM,,NASIJEM,,PORATNIM STRAHOTAMA,,BOMBARDOVANO OD SVIH I SVAKO,,SRBI HRVATE,, HRVATI SRBE,, BOSNJACI HRVATE,,HRVATI BOSNJAKE I NA SVE TO NATO PAKT,,NARODI DOVEDENI DO KOLEKTIVNOG LUDILA,,NA ZALOST NIKO NE PRIZNA DA SMO NE SAMO PUKLI NEGO DA SMO ODAVNO ZRELI ZAD DILKARNICU,,75% STANOVNIKA EXYU.

ODGOVORITE