Годину дана на веганској исхрани

Некада је било тешко "сварити" и вегетаријанце, а сада, као печурке после кише, ничу вегани. Избацивање меса и млечних производа постало је веома популарно, па је у последњих десет година забележен пораст броја вегана за 350 одсто.

Здравље 10.10.2018 | 15:02
Годину дана на веганској исхрани
Неки се овој исхрани окрећу из етичких, други из помодних, трећи из здравствених разлога. Нутриционисти су сложни - ако је правилно избалансирана и добро осмишљена, веганска исхрана може донети много доброг.

Добро избалансирана веганска исхрана са мање соли и прерађених намирница може да доведе до смањеног ризика за болести срца, као и дијабетес. Треба обратити пажњу на унос гвожђа, цинка и калцијума јер се они мање уносе у веганском режиму. А ево шта се дешава у телу током годину дана на веганској исхрани:

После неколико дана - Ако одлучите да постанете веган, у првом тренутку осетићете прилив енергије који долази због избацивања меса и доминације исхране засноване на воћу, поврћу и орашастим плодовима. Потребно је унапред размишљати о оброцима, да би се осигурало константно одржавање нивоа енергије.

После неколико недеља - Након неколико недеља неконзумирања меса, догодиће се промена у цревима, углавном набоље, мада нису искључени ни појачани гасови и надимање због тога што веганска исхрана има више влакана и појачаног уноса угљених хидрата који ферментирају у цревима и могу да узрокују иритацију.Неколико месеци - После неколико месеци, кожа ће бити чистија, али ће ниво витамина Д можда опасти јер њега највише има у месу, риби, млечним производима. Овај витамин је веома важан за кости, зубе, мишиће, а мањак је повезан са обољењима срца, мигренама, депресијом. Резерве се чувају у телу само два месеца. Пошто га тело производи захваљујући сунцу, не би било лоше да на веганску исхрану пређете крајем зиме. 

Годину дана - Како се приближавате години, резерве витамина Б12 су вероватно истрошене. Умор, остајање без даха, трнци у рукама и ногама, лоше памћење неки су од симптома да вам недостаје витамин који се једино може наћи у животињским производима. Зато је важно надокнадити га, у супротном све добробити за кардиоваскуларни систем нестају.

Неколико година - Дугогодишњи вегански режим може да остави трага на костима. За 30 одсто је већа шанса да веган сломи ногу него месождер или вегетаријанац, зато је важан унос калцијума, ког у поврћу има у броколију и кељу, мада се тако унет калцијум теже апсорбује, па су важни и суплементи.
 
Новости
фото:интернет
 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Б.Н. 76315

12.10.2018 21:39

Јос ту фали неколико предности за организам....

ОДГОВОРИТЕ