Прича: Пљачка која 20 година потреса Хрватску!

Армада памти “отету” титулу из 1999. године, управа не мари – Игор Бишћан нови тренер Ријеке! Некадашњи фудбалер Динама, Ливерпула и Панатинаикоса нови шеф струке клуба са Рујевице!

Фудбал 11.10.2018 | 13:00
Прича: Пљачка која 20 година потреса Хрватску!
Званично је, илити службено што би наше комшије рекле: Игор Бишћан је после обећавајућег почетка тренерске каријере преузео функцију шефа стручног штаба Ријеке, упркос жестоком противљењу најватренијих навијача клуба са Рујевице, популарне Армаде.

Навијачи наиме нису Бишћану заборавили гест из сезоне 1998/1999 када им је по њиховом мишљењу отета титула шампиона Хрватске. У последњем колу Ријечким бијелима недостајала је само победа над Осијека на домаћем терену на култној Кантриди. Али подно тих чувених зидина уместо славља очај. Иако у 89. минуту Адмир Хасанчић бежи чуварима и тресе мрежу гостију за 2:1. Међутим, судија Алојзије Шупраха на сигнализацију помоћника Зорана Кречака – који је од тог тренутка персона нон грата у Ријеци – поништава погодак због наводног офсајда. Шампион је Динамо.

Толики је то скандал био да свако мало исплива на површину, иако је прошло ево већ 19 година. Тачно 10 година након по мишљењу Ријечана највеће пљачке у историји хрватског фудбала тамошњи јавни сервис покушао је уз помоћ видео технологије да утврди да ли су судије заиста покрале домаћина. Доста успешно - измерено је да је последњи играч Осијекове одбране био тачно 12 центиметара испред Хасанчића. И тада је наравно било супротних мишљења, али је уврежено оно да су Шупрах и Кречак погрешили.



Или можда “погрешили” није права реч? Још четири године после објављивања видео анализе на ХРТ-у цео случај је поново испливао на површину. Тада је Насионал објавио текст у коме тврди да је Динамо платио Осијеку 200.000 немачких марака на име премија, а да су у аферу прсте умешали и државне службе безбедности и то директно по налогу тадашњег председника Фрања Туђмана. Титула је тада просто морала да припадне његовој Кроацији како се Динамо звао од 1991. до 2000. године.

“И дан данас ме многи гледају као злочинца”, говорио је касније судија Кречак.

Таман што је сећање на ту спорну сезону почело да бледи успомене поново навиру. Сада због Бишћана. А где је ту његова кривица? Он је просто био део те Динамове генерације и славио је титулу која није била драга ни многима на Максимиру. И још значајније, изгледа је на утакмици Ријеке и Кроације (0:2) из маја 1999. године (три кола пре дуела Ријеке и Осијека) припадницима Армаде показао “лакат”. Па је тако Армада, чим је прострујала гласина о Бишћановом доласку на Рујевицу, на званичној Фејсбук страници објавила његову прецртану фотографију уз паролу: “Никада заборавити, никада опростити! Игоре, одлази!!! Прваци 98/99”.

Управа клуба се ипак није обазирала, већ се концетрисала на Бишћанов обећавајући потенцијал. Некадашњи фудбалер Динама, Ливерпула и Панатинаикоса – 15 пута члан хрватске репрезентације, коју је због не баш сасвим утврђених шиканирања самоиницијативно напустио малтене на почетку каријере на Енфилду, док су му биле тек 23 године  - важи за врло талентованог стручњака. Афирмисао се када је већ у првој сезони на месту шефа струке увео Рудеш из друге у прву лигу, а приде избацио Ријеку избацио из Купа и то након пораза од 3:5 на страни. На домаћем терену славио је са 3:0. Потом је водио љубљанску Олимпију, али га је газда клуба Милан Мандарић неочекивано отпустио после освајања дупле круне. Замерао му је наводно на стилу игре, тј. недовољној агресивности, мањку минута за младе играче који би се могли продати… Део те Олимпијине екипе били су и Дарио Чанађија и Џејсон Дејвидсон, фудбалери Ријеке који су те сезоне били на позајмици у Љубљани.

Сад је ред да и на Рујевици докаже да је заиста тренер за велика дела. Само што у Ријеци неће имати подршку навијача. Бар не одмах.



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар