Priča: Pljačka koja 20 godina potresa Hrvatsku!

Armada pamti “otetu” titulu iz 1999. godine, uprava ne mari – Igor Bišćan novi trener Rijeke! Nekadašnji fudbaler Dinama, Liverpula i Panatinaikosa novi šef struke kluba sa Rujevice!

Fudbal 11.10.2018 | 13:00
Priča: Pljačka koja 20 godina potresa Hrvatsku!
Zvanično je, iliti službeno što bi naše komšije rekle: Igor Bišćan je posle obećavajućeg početka trenerske karijere preuzeo funkciju šefa stručnog štaba Rijeke, uprkos žestokom protivljenju najvatrenijih navijača kluba sa Rujevice, popularne Armade.

Navijači naime nisu Bišćanu zaboravili gest iz sezone 1998/1999 kada im je po njihovom mišljenju oteta titula šampiona Hrvatske. U poslednjem kolu Riječkim bijelima nedostajala je samo pobeda nad Osijeka na domaćem terenu na kultnoj Kantridi. Ali podno tih čuvenih zidina umesto slavlja očaj. Iako u 89. minutu Admir Hasančić beži čuvarima i trese mrežu gostiju za 2:1. Međutim, sudija Alojzije Šupraha na signalizaciju pomoćnika Zorana Krečaka – koji je od tog trenutka persona non grata u Rijeci – poništava pogodak zbog navodnog ofsajda. Šampion je Dinamo.

Toliki je to skandal bio da svako malo ispliva na površinu, iako je prošlo evo već 19 godina. Tačno 10 godina nakon po mišljenju Riječana najveće pljačke u istoriji hrvatskog fudbala tamošnji javni servis pokušao je uz pomoć video tehnologije da utvrdi da li su sudije zaista pokrale domaćina. Dosta uspešno - izmereno je da je poslednji igrač Osijekove odbrane bio tačno 12 centimetara ispred Hasančića. I tada je naravno bilo suprotnih mišljenja, ali je uvreženo ono da su Šuprah i Krečak pogrešili.



Ili možda “pogrešili” nije prava reč? Još četiri godine posle objavljivanja video analize na HRT-u ceo slučaj je ponovo isplivao na površinu. Tada je Nasional objavio tekst u kome tvrdi da je Dinamo platio Osijeku 200.000 nemačkih maraka na ime premija, a da su u aferu prste umešali i državne službe bezbednosti i to direktno po nalogu tadašnjeg predsednika Franja Tuđmana. Titula je tada prosto morala da pripadne njegovoj Kroaciji kako se Dinamo zvao od 1991. do 2000. godine.

“I dan danas me mnogi gledaju kao zločinca”, govorio je kasnije sudija Krečak.

Taman što je sećanje na tu spornu sezonu počelo da bledi uspomene ponovo naviru. Sada zbog Bišćana. A gde je tu njegova krivica? On je prosto bio deo te Dinamove generacije i slavio je titulu koja nije bila draga ni mnogima na Maksimiru. I još značajnije, izgleda je na utakmici Rijeke i Kroacije (0:2) iz maja 1999. godine (tri kola pre duela Rijeke i Osijeka) pripadnicima Armade pokazao “lakat”. Pa je tako Armada, čim je prostrujala glasina o Bišćanovom dolasku na Rujevicu, na zvaničnoj Fejsbuk stranici objavila njegovu precrtanu fotografiju uz parolu: “Nikada zaboraviti, nikada oprostiti! Igore, odlazi!!! Prvaci 98/99”.

Uprava kluba se ipak nije obazirala, već se koncetrisala na Bišćanov obećavajući potencijal. Nekadašnji fudbaler Dinama, Liverpula i Panatinaikosa – 15 puta član hrvatske reprezentacije, koju je zbog ne baš sasvim utvrđenih šikaniranja samoinicijativno napustio maltene na početku karijere na Enfildu, dok su mu bile tek 23 godine  - važi za vrlo talentovanog stručnjaka. Afirmisao se kada je već u prvoj sezoni na mestu šefa struke uveo Rudeš iz druge u prvu ligu, a pride izbacio Rijeku izbacio iz Kupa i to nakon poraza od 3:5 na strani. Na domaćem terenu slavio je sa 3:0. Potom je vodio ljubljansku Olimpiju, ali ga je gazda kluba Milan Mandarić neočekivano otpustio posle osvajanja duple krune. Zamerao mu je navodno na stilu igre, tj. nedovoljnoj agresivnosti, manjku minuta za mlade igrače koji bi se mogli prodati… Deo te Olimpijine ekipe bili su i Dario Čanađija i Džejson Dejvidson, fudbaleri Rijeke koji su te sezone bili na pozajmici u Ljubljani.

Sad je red da i na Rujevici dokaže da je zaista trener za velika dela. Samo što u Rijeci neće imati podršku navijača. Bar ne odmah.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar