Анализа: Шта раде Партизановци у другим клубовима?

Редовна су црно-бела деца, на маргини појачања од 2. 000. 000 евра.  Осморица фудбалера под уговорима са клубом из Хумске 1 се доказују на различитим адресама. . .

Фудбал 11.10.2018 | 23:00
Анализа: Шта раде Партизановци у другим клубовима?
Није срамота отићи на позајмицу. Мада се у српском фудбалу, посебно у великанима са Топчидерског брда, привремено отиснуће у другу средину махом тумачи као деградација, примери Дарка Брашанца (и у Партизану кад се доказивао у Смедереву и у Шпанији кад као фудбалер Алавеса под уговором са Бетисом обара Реал) показују да „далеко од очију“ не мора да значи и „далеко од срца“, међутим...

Како играју момци које су црно-бели послали ван Хумске не делује да ће – у дану кад се буду вратили – осигурати бољи статус од оног који су имали до недавно. Уз ограду да је прошла тек четвртина сезоне и да има још доста времена да на различитим адресама представе себе у бољем светлу, чини се да се нико од другопозиваца под командом Мирослава Ђукића и Зорана Мирковића није, бар засад, издигао до тог нивоа да натера послодавце да их задрже или им пруже нову прилику. Поготово кад је реч о скупо плаћеним и(ли) фудбалерима ангажованих из других клубова, док су се деца Партизана увек гледала другим очима и њима се, с обзиром на младост и потенцијал, друга шанса у првом тиму чини извеснијом.

Последњи је на позајмицу отишао Сејдуба Сума, али ни у Макабију из Хаифе није изашао из сенке која га је прекривала у Београду. Холандски тренер Фред Рутен послао га је на терен само у завршници сусрета са имењаком из Петах Тикве, док на преостала три меча двапут није био ни у протоколу, а један је преседео на клупи. Ако Гвинејац настави овако тешко ће Партизан успети да извуче 1.000.000 евра, на колико је постављена граница за обештећење наредног лета. Подсетимо, омалени везиста је плаћен 1.650.000 евра Словану, у међувремену је Словацима пребачено још 200.000 евра поводом бонуса за лањски пласман у Лигу Европе и засад не делује да ће и половину уложеног новца освајач Купа Србије вратити.

За месец и кусур дана ван Србије није се (још) снашао ни Огњен Ожеговић у Арсеналу из Туле. Дошао је у финишу прелазног рока, да би од шест утакмица на територији Русије (пет у првенству, једна у купу) само једном био стартер – асистирао у ремију са Рубином – једном је ушао с клупе, па ће и он морати да запне не би ли се наметнуо људима у Партизану, међу којима и има и оних који су „гарантовали за тог момка“, и на економском плану вратио уложено у вредности од 300.000 евра.

Сума и Ожеговић – чије је довођење коштало црно-беле више од 2.000.000 евра - чак могу да се похвале да су у конкуренцији или да играју, а Јури Вакулко ни толико. Украјински Озил, како су га прозвали медији у отаџбини, летос је отишао у Арсенал из Кијева, али није ниједном успео да „уђе“ у протокол утакмица тамошње Премијер лиге, одиграо је и он, као и Сума, само пет минута (у Купу Украјине), с тим да је и даље млади репрезентативац (у септембру стартер против Летоније и неискоришћена резерва на мечу са Андором).

За разлику од странаца и придошлица, Партизанова деца играју, углавном редовно, на теренима Суперлиге. Највише од њих у очима навијача помало заборављени Вељко Бирманчевић. Давног фебруара 2016. ИванТомић га је промовисао у првотимца, али је после не баш похвалног пролећа морао на позајмице у Телеоптик и Рад, да би од летос задужио опрему Чукаричког, у почетку био резерва, али је потом нанизао седам мечева као стартер (једном и асистент). Тек му је 20 година и свакако да за њега има времена.

Баш као и за годину млађе Страхињу Јовановића и имењака му Бошњака, који су због јаке конкуренције у Партизану решили да минуте скупљају у новосадском Пролетеру и Земуну. Талентовани крилни везиста засад је на „коти 279“, уз изједначујући гол Младости из Лучана у шеснаестини финала Купа Србије, док је бивши капитен омладинске репрезентације Србије за Земун одиграо три утакмице као штопер.

Једнако добро као Бирманчевићу иде и голману Немањи Стевановићу, вратио се у Чукарички и засад је један од протагониста виског пласмана Брђана на четврто место суперлигашке табеле, има десет утакмица у руикавицама, од којих на три није савладан.

И за крај, млади Салу Драман (20), зимус ангажован као слободан играч, прослеђен је на зајам Телеоптику. По општим оценама, добро гура, од десет кола у Првој лиги Србије био је стартер девет пута (плус једном у купу), асистент против лидера Златибора из Чајетине, па можда задњи везни из Буркине Фасо буде једно од изненађења на зиму или на лето, ако Зоран Мирковић одлучи да га позове у први тим, па да Партизан из сопствених ресурса добије појачање.

УЧИНАК ПОЗАЈМЉЕНИХ ИГРАЧА ПАРТИЗАНА

Сејдуба Сума   Макаби Хаифа      1              5              -
Огњен Ожеговић              Арсенал Тула       2              98           -
Јури Вакулко        Арсенал Кијев      -              -              -
Вељко Бирманчевић          Чукарички              10           563         -
Немања Стевановић      Чукарички              10           855         8
Страхиња Бошњак             Земун  3              220         -
Страхиња Јовановић         Пролетер Нови Сад             7              279         1
Салу Драман       Телеоптик             10           832         -

Напомена: Иза имена и презимена играча је назив клуба, број утакмица, минути проведени на терену и голови (за голмана примљени)

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар