Analiza: Šta rade Partizanovci u drugim klubovima?

Redovna su crno-bela deca, na margini pojačanja od 2. 000. 000 evra.  Osmorica fudbalera pod ugovorima sa klubom iz Humske 1 se dokazuju na različitim adresama. . .

Fudbal 11.10.2018 | 23:00
Analiza: Šta rade Partizanovci u drugim klubovima?
Nije sramota otići na pozajmicu. Mada se u srpskom fudbalu, posebno u velikanima sa Topčiderskog brda, privremeno otisnuće u drugu sredinu mahom tumači kao degradacija, primeri Darka Brašanca (i u Partizanu kad se dokazivao u Smederevu i u Španiji kad kao fudbaler Alavesa pod ugovorom sa Betisom obara Real) pokazuju da „daleko od očiju“ ne mora da znači i „daleko od srca“, međutim...

Kako igraju momci koje su crno-beli poslali van Humske ne deluje da će – u danu kad se budu vratili – osigurati bolji status od onog koji su imali do nedavno. Uz ogradu da je prošla tek četvrtina sezone i da ima još dosta vremena da na različitim adresama predstave sebe u boljem svetlu, čini se da se niko od drugopozivaca pod komandom Miroslava Đukića i Zorana Mirkovića nije, bar zasad, izdigao do tog nivoa da natera poslodavce da ih zadrže ili im pruže novu priliku. Pogotovo kad je reč o skupo plaćenim i(li) fudbalerima angažovanih iz drugih klubova, dok su se deca Partizana uvek gledala drugim očima i njima se, s obzirom na mladost i potencijal, druga šansa u prvom timu čini izvesnijom.

Poslednji je na pozajmicu otišao Sejduba Suma, ali ni u Makabiju iz Haife nije izašao iz senke koja ga je prekrivala u Beogradu. Holandski trener Fred Ruten poslao ga je na teren samo u završnici susreta sa imenjakom iz Petah Tikve, dok na preostala tri meča dvaput nije bio ni u protokolu, a jedan je presedeo na klupi. Ako Gvinejac nastavi ovako teško će Partizan uspeti da izvuče 1.000.000 evra, na koliko je postavljena granica za obeštećenje narednog leta. Podsetimo, omaleni vezista je plaćen 1.650.000 evra Slovanu, u međuvremenu je Slovacima prebačeno još 200.000 evra povodom bonusa za lanjski plasman u Ligu Evrope i zasad ne deluje da će i polovinu uloženog novca osvajač Kupa Srbije vratiti.

Za mesec i kusur dana van Srbije nije se (još) snašao ni Ognjen Ožegović u Arsenalu iz Tule. Došao je u finišu prelaznog roka, da bi od šest utakmica na teritoriji Rusije (pet u prvenstvu, jedna u kupu) samo jednom bio starter – asistirao u remiju sa Rubinom – jednom je ušao s klupe, pa će i on morati da zapne ne bi li se nametnuo ljudima u Partizanu, među kojima i ima i onih koji su „garantovali za tog momka“, i na ekonomskom planu vratio uloženo u vrednosti od 300.000 evra.

Suma i Ožegović – čije je dovođenje koštalo crno-bele više od 2.000.000 evra - čak mogu da se pohvale da su u konkurenciji ili da igraju, a Juri Vakulko ni toliko. Ukrajinski Ozil, kako su ga prozvali mediji u otadžbini, letos je otišao u Arsenal iz Kijeva, ali nije nijednom uspeo da „uđe“ u protokol utakmica tamošnje Premijer lige, odigrao je i on, kao i Suma, samo pet minuta (u Kupu Ukrajine), s tim da je i dalje mladi reprezentativac (u septembru starter protiv Letonije i neiskorišćena rezerva na meču sa Andorom).

Za razliku od stranaca i pridošlica, Partizanova deca igraju, uglavnom redovno, na terenima Superlige. Najviše od njih u očima navijača pomalo zaboravljeni Veljko Birmančević. Davnog februara 2016. IvanTomić ga je promovisao u prvotimca, ali je posle ne baš pohvalnog proleća morao na pozajmice u Teleoptik i Rad, da bi od letos zadužio opremu Čukaričkog, u početku bio rezerva, ali je potom nanizao sedam mečeva kao starter (jednom i asistent). Tek mu je 20 godina i svakako da za njega ima vremena.

Baš kao i za godinu mlađe Strahinju Jovanovića i imenjaka mu Bošnjaka, koji su zbog jake konkurencije u Partizanu rešili da minute skupljaju u novosadskom Proleteru i Zemunu. Talentovani krilni vezista zasad je na „koti 279“, uz izjednačujući gol Mladosti iz Lučana u šesnaestini finala Kupa Srbije, dok je bivši kapiten omladinske reprezentacije Srbije za Zemun odigrao tri utakmice kao štoper.

Jednako dobro kao Birmančeviću ide i golmanu Nemanji Stevanoviću, vratio se u Čukarički i zasad je jedan od protagonista viskog plasmana Brđana na četvrto mesto superligaške tabele, ima deset utakmica u ruikavicama, od kojih na tri nije savladan.

I za kraj, mladi Salu Draman (20), zimus angažovan kao slobodan igrač, prosleđen je na zajam Teleoptiku. Po opštim ocenama, dobro gura, od deset kola u Prvoj ligi Srbije bio je starter devet puta (plus jednom u kupu), asistent protiv lidera Zlatibora iz Čajetine, pa možda zadnji vezni iz Burkine Faso bude jedno od iznenađenja na zimu ili na leto, ako Zoran Mirković odluči da ga pozove u prvi tim, pa da Partizan iz sopstvenih resursa dobije pojačanje.

UČINAK POZAJMLJENIH IGRAČA PARTIZANA

Sejduba Suma   Makabi Haifa      1              5              -
Ognjen Ožegović              Arsenal Tula       2              98           -
Juri Vakulko        Arsenal Kijev      -              -              -
Veljko Birmančević          Čukarički              10           563         -
Nemanja Stevanović      Čukarički              10           855         8
Strahinja Bošnjak             Zemun  3              220         -
Strahinja Jovanović         Proleter Novi Sad             7              279         1
Salu Draman       Teleoptik             10           832         -

Napomena: Iza imena i prezimena igrača je naziv kluba, broj utakmica, minuti provedeni na terenu i golovi (za golmana primljeni)

FOTO: Star sport

Komentari / 0

Ostavite komentar