СП: Српски цунами креће по свјетски рекорд и медаљу!

Наше одбојкашице чекају тежи ривали и већа борба.

Остали спортови 09.10.2018 | 23:40
СП: Српски цунами креће по свјетски рекорд и медаљу!
Казнена експедиција у дресовима са грбом Србије претходних дана тутњи Јапаном и попут цунамија носи све што јој се нађе на путу. Одбојкашице Србије блистају на светском првенству и дају нам све могуће разлоге да очекујемо медаљу, па и ону најсјајнију која би била највећи успех у историји женске одбојке на овим просторима.

Има неке симболике да се то дешава баш у Јапану. Тамо где је пре 12 година све почело… Тада су српске одбојкашице изникле из европског просека и освојиле брзнзану медаљу чија вредност ће касније још више потврдити као најава свих нових успеха успеха и константног битисања у светском врху. Сећате се раних устајања и преноса мечева током којих су одбојкашице за неколико дана постале миљенице спортске Србије.

И тада је на клупи репрезентације седео Зоран Терзић као и данас. Човек челичних живаца и стваралац који је синоним за нашу женску одбојку. И пре 12 година је маестрално саиграчице разигравала Маја Огњеновић. Тада таленатована 22-годишњакиња је данас један од најцењенијих и најбољих техничара на планети у лову на успех каријере. Та генерација Ање Спасојевић, Иване Ђерисило, Весне Читаковић, Брижитке Молнар, Сузане Ћебич и осталих девојака је ударила темеље каснијих успеха и прокрчила пут данашњој генерацији која их је већ надмашила.

Колико је женска одбојка напредовала у Србији од тог пионирског подухвата, најбоље се види данас. Од тада су освојена два европска злата, једна бронза и олимпијско сребро. А три од поменуте четири медаље су освојене у претходне три године. Да је реч о најбољој генерацији наше одбојке, која нема никакве комплексе и може да игра са свима и победи свакога, говори тај континуитет успеха са европским златом као круном прошле јесени.

Једино је до сада изостајао успех на светским првенствима пошто је Србија од бронзе 2006. године подбацила на два мундијслка турнира освојивши седмо и осмо место. Али време је да се и то промени. И било би чудо да се не промени с обзиром како наше девојке немилосрдно газе све пред собом претходних дана.

Србија је у досадашњем делу првенства најубедљивија репрезентација. Изабранице Зорана Терзића су прегазиле конкуренцију са свих седам победа на седам мечева уз сет-количник 21:0! Очекивано, лако су прошле прву фазу, а у другој су пласман на Ф6 обезбедиле два кола пре краја. Није могло више од тога. За сада…

Српске одбојакшице сутра од 12.30 часова играју са Јапаном у претпоследњем колу друге групне фазе. Победа им није неопходна, али са њом могу да уђу у историју одбојке. Изједначиле су рекорд Кубе која је на СП 1994. године нанизала седам победа на старту и против Јапана могу да постану поносне власнице новог рекорда.

Очекује их пуна хала, неугодан домаћин, али квалитет је без сумње на страни наших девојака. У првој фази су Српкиње очекивано лако прегазиле Доминиканску Републику, Кенију, Казахстан и Порторико који су аутсајдери и класу или неколико класа испод. Међутим, оно што је било посебно импресивно је фантастична игра и максимална победа против Бразилки које су одувале са терена. Тада се видело да Србија игра фантастичну одбојку и да су се коцкице поклопиле.

Пренеле су максималан број бодова у другу фазу где су наставиле у истом ритму. Прегазиле су аутсајдера Мексико што се и очекивало, али су исто тако биле максимално убедљиве и против Немачке која није противник за потцењивање и која је изненадила Бразил. Изјава немачког селектор Феликса Кословског после тог меча најбоље говори о доминацији српских одбојкашица.

“Српскиње су сада на врхунцу. Више то личи на мушку одбојку. Надам се да могу да задрже тај ниво. Два прва сета су била много тешка. Имале су само једну неизнуђену грешку. И са добрим сервисом нисмо могли да добијемо”, рекао је Феликс Кословски.

Осим што је до сада убедљиво савладала све противнице, Србија је успела и да одмори неке кључне играчице за праве битке које тек следе. Јер, од сутрашњег меча са Јапаном креће права борба за најбољима. Већ дан касније, Србију очекује дуел са Холанђанкама које још немају пораз а пре тога играју са Бразилкама. Биће то крај друге групне фазе пред почетак треће и последње групне фазе, такозваног Ф6, где ће по три најбоља тима бити распоређена у две групе, а одатле по два најбоља иду у полуфинале.

Али прво сутра Јапан… Домаће одбојкашице имају само један пораз до сада. Додуше, и оне су били велики фаворити против Камеруна, Мексика, Порторика и Мексика где су победиле убедљиво. Немачку су такође декласирали, али су поражене под Холанђанки и кроз пет сетова морали да траже победу над Доминиканкама. Дакле, имају своје лимите… И нису играле против тако добре екипе као што је Србија. Пуна хала у Нагоји ће им бити ветар у леђа, али ако Србија буде играла као до сада, низ ће се наставити.

Потом следи Холандија која је задужила Србију недавно у маратонском мечу лиге нација у Ротердаму када је славила 20:18 у петом сету. Али Српкиње слађе памте финале у Азербејџану прошле јесени када су европску круну освојиле убедљивом победом над Слутјес, Бујс, Дијкемом и осталим Холанђанкама

Иако нема императив победе у мечевима са Јапаном и Холандијом, Србији ће то бит најбољи тестови пред укрштање у Ф6 фази са фаворитима попут Кине, Италије, Русије или Америке.  Тада креће оно најбоље.

А утисак је да је Зоран Терзић мудрим потезима сачувао у нашој екипи још муниције за одлучује битке и да оно најбоље тек следи. Иако су Српкиње газиле све пред собом, Терзић је мешао карте, одмарао најбоље, дао шансу свима, а истовремено одржао носиоце игре у топ форми.

Дијагонала “Билећа – Брчко” се показује као највећа снага Србије. као у Рију или на ЕП. Нападачка сила коју доносе Тијана Бошковић и Бранкица Михајловић је нешто од чега противнице немају одбране. А опет, нису се много умпориле и мале су времена за предах у неким мечевима.

Тијана осим егезкуције ради још много доброг посла за Србију. Поуздана је у блоку, агресивна на сервису и свестрана у нападу. О смечерским квалитетима најбоље европске одбојкашице не треба трошити речи… Са 85 поена до сада, Тијана је на 15. месту најефикаснијих одбојкашица на првенству. Међутим, она је играла много мање сетова и провела на терену много мање времена од немице Липман која је прва са 114 освојених поена. Много важнија је она категорија у проценту успешности у нападу. Са 56,74 одсто успешности из 121 напада, Тијана је друга најуспешнија на првенству. А то је фантастичан проценат за коркетора. Испред је само Италијанка Сила са 57,85 одсто успешности. На четвртом месту је БранкицаМихајловић са 54,47 одсто успешности. И то најбоље говори о страшном нападачком потенцијалу које Србија има у Херцеговки и Босанки. Само још Италија у тој категорији има две играчице међу 10 најбољих…

Тијана и Бранкица су на истом или бољем нивоу у односу на ЕП прошле јесени, али оно у чему је Србија јача су техничар и блокер. Маја Огњеновић се после паузе вратила по још један велики успех. Одлична је била Бојана Живковић на ЕП прошле године, заслужила све похвале, али Маја је Маја. Геније у одбојкашком свету који све око себе чини бољим. Што се види и на овом првенству. Огњеновићева игра феноменално и једно је од најјачих оружја Србије.

Други плус у односу на првенство у Азербејџану је што Терзић има на располагању здраву Милену Рашић. Популарна Раша спада у сам врх најбољих блокера света и до сада је на првенству показала да је у одличној форми. Када се зна да ту још имамо Стефану Вељковић и Јовану Стевановић са којима је освојено европско злато, онда је јасно какав капацитет Србија има на мрежи. Тешко ко има таква три блокера у тиму.

И ту долазимо до пријема. Ако он буде на нивоу као до сада, Србија неће имати слабу тачку. Велики хендикеп је повреда Бојане Миленковић која је завршила такмичење. Доносила је стабилност у пријему, али и додатно решење у нападу када би био потребан предах Тијани и Бранкици. Без Бојане ћемо морати даље, али ту је Тијана Малешевић која је и почела првенство у стартној постави. Била је стартер и на ЕП када је сјајним пријемима одговарала на тактику ривала да је оптерете сервисом и била једно од јачих оружја. Ту је и Бјанка Буша која би могла да добро да одигра ролу са клупе. Силвија Поповић као либеро показује константност, али тек јој следи тежи део посла када се суочи са сервисима и нападима против најјачих противника. Ако пријем буде на високом нивоу, Србија може да победи све и да иде до самог краја.

Ко ће бити препреке Српкињама на путу ка полуфиналу, знаћемо прекосутра после расплета у Ф групи. Тамо Италијанке и Американке имају максималан учинак од седам победа, али нису сигурне јер им за вратом дувају Кинескиње и Рускиње које имају победу мање. Неко од четири сјајне екипе ће морати да извиси за Ф6. Расплет почиње дуелима Италије и Русије, односно Кине и САД.

Италија за сада делује одлично предвођена Паолом Егону која игра у великој форми. Ако сутра победе, завршиле су посао за Ф6. Рускиње су доживеле тежак ударац пошто им се најбоља играчица НаталијаГоначрова повредила и за њу је првенство завршено. Због тога се њима дају најмање шансе у борби за пласман у трећу фазу. Али ако победе Италију, имаће скоро сигуран пролаз…

Кинескиње и Американке ће одиграти један од дербија у којем је Кина под већим притиском после неочекиваног пораза од Италије у првој фази. Вероватно ће Џу Тинг узети ствари у своје руке и подсетити зашто је годинама најбоља на свету. Али ако она закаже, олимпијски шампион ће бити у огромним проблемима пред дуел са Рускињама у последњем колу. У том мечу би могла да падне одлука…

Американке сутра могу да против Кине да овере Ф6, али и да упадну у ситуацију да морају да се чупају против Италије у последњем колу. Актуелне светске шампионске су победиле све до сада, али су имале и неке чудне моменте као што је меч у пето сетова са Тајландом, док су Русију такође савладале у тајбрејку. Дакле, имају мане. Пријем и блок су им најјаче оружје, али у нападу нису тако убедљиве јер КелиМарфи и није у некој форми.

Од сутра почиње оно право на СП у Јапану. Србија је до сада највише показала и било би лепо да уз светски рекорд по броју узастопних победа пошаље ривалима поруку пред борбу за медаље. Холанђанке вребају шансу као фаворит из сенке, док ће у другој групи бити жестока борба у четири меча између четири сјајна тима.

А онда креће Ф6 фаза у којој ће се вадити полуфиналне визе. Немогуће је предвидети са ким ће Србија бити у групи и од сутра нема више лаких противника. Ипак, можда је име противника мање битно од тога да наше девојке задрже досадашњу форму и ритам. Ако то буде случај, противници ће се прижељкивати да избегну Србију. Јер, како рече онај Немац: Српкиње су на врхунцу.

Било би лепо да се то крунише светском медаљом. По могућности оном најсјајнијом. Имамо све адуте за тај подвиг…

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар