ЕК: Зенит је "пао" у гротлу "Пионира"!

Фантастични Загорац подигао Партизан! Кошаркаши Партизана победили су Зенит у другом колу групе Ц Еврокупа са 89:82.  Загорац "упалио машину"! Црно-бели обрадовали навијаче други пут у размаку од три дана. Преокретом против ослабљеног Зенита дошли су до прве победе у Еврокупу 2018/19.  Није ово Партизанов зенит, ово је тек почетак! И утицај промењених патика Радета Загорца на исход меча другог кола Ц групе Еврокупа.

Кошарка 09.10.2018 | 22:15
ЕК: Зенит је "пао" у гротлу "Пионира"!
Апсолутни јунак победе Партизана био је Раде Загорац који је у трећој четвртини практично сам уздигао своју екипу и преокренуо ток меча. Пресудне поене за Партизан је ипак у самом финишу погодио Банџа Си тројком за 81:78.

Такође, не треба занемарити ни дефанзивне роле Сија и Алексеја Николића, али је Загорац уз Џока Лендејла у трећој деоници украденим лоптама и тројкама донео поентерски повратак.

Ово је после пораза од Трента прва победа Партизана ове сезоне у Еврокупу. Загорац је меч завршио са 16 поена, пет скокова, шест асистенција и чак пет украдених лопти. 

Лендејл је такође имао 16 поена, а Гагић, Си и Маринковић су имали по 12 поена. На другој страни, апсолутно је доминирао Џарод Јутоф који је имао 25 поена (тројке 5/5) и десет скокова. Џејлен Рејнолдс је био добар са 16 поена и Фил Скраб са 14. 

Резултат се кретао у "таласима" и смењивале су се серије једне и друге екипе где је Зенит био чвршћи на скоку када треба и бољи у пробијању спољних линија Партизана током првог полувремена. 

Партизан је остављао простора на бековским и крилним позицијама па су Јутоф и Скраб погађали тројке и било је јасно да је тим из Санкт Петербурга у тим тренуцима бољи. 

Зенит је од почетка меча преузео контролу у своје руке. Изузев почетног вођства црно-белих после поена Вање Маринковића, гости праве серију десет узастопних поена за 10:2.

Партизан је грешио у нападу, олако препуштао лопту, неколико напада је сам пробао да искреира Маринковић продорима, није пролазило и деловало је да ће Руси само повећати предност. 

Уследили су одговори Лендејла и Пејџа, Загорац је украо лопту и отишао до обруча, а Партиан је одбраном експресно ухватио прикључак до половине прве четвртине на 10:8. 

Трушким и Скраб су наставили да погађају тројке, али је Ђорђе Гагић унео потребну енергију својој екипи. У једном нападу је отворио "ливаду" за Николића у другом асистирао Маринковићу и Партизан је прву деоницу завршио са поеном заостатка. 

У другој четвртини Маринковић тројком враћа предност Партизану први пут од почетних 2:0 (26:24), али је уследила фуриозна серија Зенита 12:0 и прва двоцифрена предност 36:26.

Партизан је после тога успео да спусти разлику, али је Зенит на полувреме отишао са плус 7, 36:29. Оно што је црно-белима фалило у првом полувремену, дошло је са три украдене лопте Радета Загорца. 

Три контре Партизана, две тројке Џока Лендејла и Зенит је после четири минута треће четвртине био у малом "нокдауну", а Партизан у предности 52:51. 

Загорац је у тим тренуцима био незаустављив, подигао је одбрану своје екипе, одатле је кренуо и напад и Партизан је повео са 63:55. 

Успони и падови су се наставили, Зенит је за само два напада тројком Скраба и продором Мекела брзо спустио на 63:60. 

Партизан је у последњу четвртину могао да уђе с предношћу 65:63 да Скраб није ухватио офанзивни скок после промашеног слободног бацања свог саиграча. 

Фаулиран је, био је прецизан оба пута и пред последњих десет минута је на семафору стајало 65:65. 

Партизан је држао егал све до 37. минута када се Си нашао у ћошку и погодио кључну тројку. Скраб је Мекел су потом промашили споља, Лендејл је потом из окрета погодио хорог, Гагић се добро заградио под кошем за Партизанових 85:78 и на нешто мање од два минута до краја меч је практично био готов. 

Партизан сада иде у госте Валенсији за осам дана.

Раде Загорац у трећој четвртини је убацио 12 од својих 16 поена и "украо" три од укупно пет лопти, чиме је израстао у творца преокрета и јунака тријумфа над некомплетним, али и даље веома јаким ривалом из Русије.

Партизан (1-1) - Зенит (1-1) 89:82 (21:22, 18:24, 26:19, 24:17) у мечу 2. кола Ц групе Еврокупа, пред око 6.000 људи у дворани "Александар Николић".

Црно-бели су већим делом првог полувремена играли слабо и млако у одбрани, па су гости са тек ангажованим Галом Мекелом на позицији плејмејкера лако проналазили решења, што преко центра Џејлена Рејнолдса, што далекометном паљбом Скраба и Јутофа, који су заједно шутирали тројке 8/10.

Заостајао је Партизан 10 или нешто мање поена током целе друге четвртине, такође је било 42:51 на почетку треће деонице, када је Џок Лендејл са две тројке (обе из "пик" игре са Загорцем) донео прикључак, а Загорац се разгоропадио и у размаку од 32 секунде пресекао чак три напада Зенита!

Следила су слободна бацања, из треће "крађе" и закуцавање некадашњег капитена Меге за 52:51.

Загорац је потом, пун самопоуздања, погодио две тројке из неизрађених позиција и повећао на 61:55, док је Алексеј Николић успешним продором завршио серију црно-белих од 21:4.

Гости су одмах реаговали и ухватили прикључак, пет минута пре краја имали су и благу предност (75:78), али онда су Николић и Банџа Си тројкама повели Партизан у серију од 10:0. Последња четири поена у том налету била су дело Ђорђа Гагића - 85:78.

Минут и по пре краја, то је значило да је мање-више решено питање победника.

Последњи трзај био је покушај Воронова да тројком смањи на 85:83, али руски репрезентативац је, као и Марко Симоновић, био шутерски нерасположен (по 0/4 ван линије 6,75 метара). Без повређених Брендона Џенингса, Шона Арманда и Сергеја Карасјова, само тројица-четворица расположених играча била су премало за енергију домаћина, пре свега у другом полувремену.

Подсећамо да су се црно-бели на прошлосезонских 1-9 у Еврокупу надовезали поразом од Трента прошле среде (82:73), тако да је ово био прави тренутак за заокрет. Идуће среде је на распореду гостовање Валенсији.

Кошаркаши Партизана уписали су првенац у Еврокупу после велике борбе у хали Пионир против богатог руског Зенита. У мечу другог кола било је 89:82 за тим Ненада Чанка који је овим потврдио да се са разлогом нада пласману у наредну фазу такмичења.

Одиграли су црно-бели храбро, са срцем и веома дрчно када се утакмица ломила. Заостајали су у већем делу првог полувремена, у једном тренутку било је и десет разлике за госте, али су одбили да одустану. И то им се исплатило, а Раде Загорац, Џок Лендејл (по 16 поена) и Бонџа Си (12) били су људи који су преузели одговорност када се ломило.

Без обзира на све, и вечерас се показало да ова екипа Партизана има таленат, иако јој недостаје искуство, има чему да се нада у сезони која је пред нама. Много простора за напредак је пред црно-белима и у овом тренутку само од њих зависи где им је граница.

У напетој завршници црно-беле је носио Ђорђе Гагић са неколико везаних кошева док није зарадио пету личну грешку.

Раде Загорац је трећу четвртину одиграо као у трансу. Да ли је на то утицала чињеница да је на полувремену променио патике или му је нешто рекао тренер Чанак, није ни важно, колико да је погађао тројке, крао лопте, скакао, "мешао" чуваре... Константно је преузимао одговорност и показао да жели да буде лидер овог тима. Поврх свега, сјајно је неколико пута проиграо Аустралијанца Лендејла. Управо захваљујући њима двојици Партизан је направио велики преокрет и у завршници трећег периода дошао до предности од осам поена (63:55). Мада, и тада је било јасно да није готово.

Атмосфера на трибинама, иако ватрена, није утицала на играче гостујуће екипе који су играли прилично хладнокрвно и већ после три минута стекли предност од осам поена. Новајлија у Зениту, а опет добро познат овдашњој публици, Гал Мекел деловало је незаустављиво иако је тек стигао у екипу. Мењао је Ненад Чанак чуваре на њему - Маркуса Пејџа, Алексеја Николића, па и Амара Гегића, али ништа није помогло.

Тек када је Раде Загорац средином прве деонице украо једну лопту и закуцао у контранападу, Партизан се пробудио, а бука са трибина тада му је постала ветар у леђа. У нападу се разиграо Вања Маринковић, Бонџа Си је неколико пута успео да заштити обруч и Партизан се спустио на минус један заостатка.

Ипак, Зенит је показао колико је искусна екипа и шта јој то доноси пре свега у нападу. У првом полувремену гости су погодили пет од девет тројки, док је Партизан ван линије за три поена био прецизан само једном. Такође, у другој четвртини огромне проблеме у одбрани домаћину је задавао центар Џејлен Рејнолдс који је на момента деловао као булдожер у рекету.

Од тренутка када је Маринковић, на почетку другог периода, погодио тројку за тек друго вођство Партизана на утакмици (26:24), руска екипа направила је серију од 10:0 и поново потпуно преузела контролу над утакмицом. У овом периоду посебно расположен за игру био је Џерод Утхоф који је београдској публици демонстрирао како прецизан шут има. Само захваљући Загорцу и Алексеју Николићу у завршници првог полувремена Зенит није отишао на двоцифрену предност и и било је за очекивати Партизанови кошаркаши после великог одмора покажу реакцију.

Успели су!

ЕВРОКУП, ГРУПА Ц, ДРУГО КОЛО

ПАРТИЗАН - ЗЕНИТ 89:82
/21:22, 18:24, 26:19, 24:17/

Београд
Дворана: Александар Николић;
Гледалаца: око 8.100;
Судије: Мигел Анхел Перез, Олегс Латисевс, Рено Гелер.

ПАРТИЗАН: Пејџ 7, Си 12, Аранитовић, Маринковић 12, Гегић 1, Величковић, Пецарски 2, Гавриловић, Загорац 16, Лендејл 16, Гагић 12, Николић 11.

ЗЕНИТ: Рејнолдс 16, Мекел 12, Десјатников, Трушкин 5, Воронов 4, Симоновић 4, Панин 2, Утоф 25, Скраб 14, Валијев.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар