Буфонов интервју: Ако си ломљив, немој да будеш голман!

Када сам био млађи радио сам шта сам хтео, било је лепше и много лакше! “Познајем историју своје земље, знам вредности које носи химна Италије, памћење на оне који су умрли за Италију. И сам сам имао деду који је погинуо у Првом светском рату. Нисам желео да било ко мисли да ће Италија звиждати химни и укаљати такво сећање ", рекао је чувени голман објашњавајући један поступак из своје богате каријере.

Фудбал 14.10.2018 | 23:20
Буфонов интервју: Ако си ломљив, немој да будеш голман!
Ђанлуиђи Буфон је један од најбољих голмана у историји фудбала. Неки би рекли и најбољи. Имао је невероватну каријеру, почео је у Парми, играо скоро цео фудбалски век у Јувентусу и под старе дане своје каријере одлучио да оде Пари Сен Жермен.

Многи су очекивали да ће окачити рукавице о клин после одласка из Јувентуса, али он је одлучио да стави зарез, а не тачку.

Сада је у ПСЖ-у и дао је интервју за Л'Екипов "Спорт & Стyле" магазин у ком је говорио о многим аспектима своје каријере.

Некако прво питање које се поставља је - докле ће Буфон играти?

"Научио сам претходних година да је грешка постављати лимите. Када сам има 32 мислио сам да ћу играти до 35. После тога околности су диктирале да сам наставио да играм. Тада сам рекао себи стаћу са 38. Али са 38 сам рекао стаћу са 40. Живот је то тако направио да сам и даље овде, могао бих да престанем да играм за шест месеци, годину дана или 10 година. Не желим да постављам то питање, не желим да знам", рекао је Буфон.

Да ли је Ђиђи размишљао о одласку из Јувентуса пре него што је дошло време за то?

"Сигуран сам да емоције и живот који сам имао, чак и у свлачионици, јесу нешто што не могу да пронађем било где. Нисам сигуран да би просечан играч живео живот онако како сам ја. Морате да прихватите да живот има неколико фаза и да никада не будете изненађени. Тако да сам знао да ће се једног дана то догодити и да то не смем да узмем као изненађење. Али знао сам да ће све бити комплетно другачије".

Има много критицизма када су голмани у питању. Како један од најбољих икада гледа на то? Да ли му је то сметало?

"Тешко је разумети. Нико не може да суди о професији којом се не бави. Како ја могу да судим нуклеарном инжињеру ако не знам ништа о томе? Неки би могли да буду мање арогантни када коментаришу ствари. Али знам да је фудбал веома популаран и да свако има потребу да коментарише. Као играч то прихватам. Ако нас неки новинар критикује, тада то можемо да схватимо овако или онако, али то прихватамо. Не осећамо се заштићено. Рањиви смо од оних што не знају шта радимо и имају утицај на јавно мњење".

Које су појединости које се не виде, а важне су за голмана?

"Не делује ми да неко разуме, на пример, да су најтеже ствари за голмана оне које људи не виде - причање у право време, савет одбрамбеном играчу. То није спектакуларно, али јесте одлучујуће. То нико не види, али ми то знамо".

Како Буфон реагује када погреши на утакмици?

"Веома сам самокритичан, али само на крају утакмице. Током меча настављам, останем фокусиран, јер би у супротном изгубио нит. Али после меча гледам уназад”.

Ђиђија су једном питали да пружи савет младима који желе да буду голмани, а он је одговорио са "радите нешто друго".

"Желео сам тада да кажем да не можеш да будеш голман ако ниси јака особа, ако на твој карактер могу да утичу мишљења и критицизам. Веома је компликовано са менталне стране, тако да ако си ломљив боље немој да будеш голман", рекао је Буфон.

Добио је Буфон питање због чега је остао у Јувентусу када је Стара дама испала у Серију Б. А могао је да оде у било који клуб на свету.

"У фудбалу морате да пошаљете поруку свету својом лојалношћу. Кажеш навијачима да ћеш бити ту у тешком моменту. Играмо за славу, новац, трофеје и још доста других ствари, али играмо и за тај осећај припадности".

Италијан је имао добар углед у Француској пре доласка у ПСЖ јер је зауставио италијанске навијаче када су ови почели да звижде химни Триколора - Марсељези.

"Никада не правим прорачуната дела. Никада. И због тога понекад упаднем у невољу. То је посебан осећај када осетим нешто у цревима, глави и срцу. Осетио сам да треба нешто да урадим. То јесте био начин да покажем поштовање Французима и Француској, али и начин да одбраним Италију, да кажем да моја земља није она у којој народ звижди противничкој химни".

Потом је Буфон ушао у дубље објашњавање својих ставова.

"Познајем историју своје земље, знам вредности које носи химна Италије, памћење на оне који су умрли за Италију. И сам сам имао деду који је погинуо у Првом светском рату. Нисам желео да било ко мисли да ће Италија звиждати химни и укаљати такво сећање".

Такви акти су показали и твоју зрелост.

"Да, у последњих 10 година. Био сам капитен Италије, капитен Јувентуса. Имао сам много већу одговорност. То је логичан низ у животу, нормална еволуција играча у спортској каријери између 30. и 40. године. Када сам био млађи, био сам другачији, радио сам шта сам хтео. Било је лепо и много лакше. Нисам много пратио правила. Али ако се понашаш на исти начин са 40 као са 20, онда имаш проблем", закључио је Буфон.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар