Bufonov intervju: Ako si lomljiv, nemoj da budeš golman!

Kada sam bio mlađi radio sam šta sam hteo, bilo je lepše i mnogo lakše! “Poznajem istoriju svoje zemlje, znam vrednosti koje nosi himna Italije, pamćenje na one koji su umrli za Italiju. I sam sam imao dedu koji je poginuo u Prvom svetskom ratu. Nisam želeo da bilo ko misli da će Italija zviždati himni i ukaljati takvo sećanje ", rekao je čuveni golman objašnjavajući jedan postupak iz svoje bogate karijere.

Fudbal 14.10.2018 | 23:20
Bufonov intervju: Ako si lomljiv, nemoj da budeš golman!
Đanluiđi Bufon je jedan od najboljih golmana u istoriji fudbala. Neki bi rekli i najbolji. Imao je neverovatnu karijeru, počeo je u Parmi, igrao skoro ceo fudbalski vek u Juventusu i pod stare dane svoje karijere odlučio da ode Pari Sen Žermen.

Mnogi su očekivali da će okačiti rukavice o klin posle odlaska iz Juventusa, ali on je odlučio da stavi zarez, a ne tačku.

Sada je u PSŽ-u i dao je intervju za L'Ekipov "Sport & Style" magazin u kom je govorio o mnogim aspektima svoje karijere.

Nekako prvo pitanje koje se postavlja je - dokle će Bufon igrati?

"Naučio sam prethodnih godina da je greška postavljati limite. Kada sam ima 32 mislio sam da ću igrati do 35. Posle toga okolnosti su diktirale da sam nastavio da igram. Tada sam rekao sebi staću sa 38. Ali sa 38 sam rekao staću sa 40. Život je to tako napravio da sam i dalje ovde, mogao bih da prestanem da igram za šest meseci, godinu dana ili 10 godina. Ne želim da postavljam to pitanje, ne želim da znam", rekao je Bufon.

Da li je Điđi razmišljao o odlasku iz Juventusa pre nego što je došlo vreme za to?

"Siguran sam da emocije i život koji sam imao, čak i u svlačionici, jesu nešto što ne mogu da pronađem bilo gde. Nisam siguran da bi prosečan igrač živeo život onako kako sam ja. Morate da prihvatite da život ima nekoliko faza i da nikada ne budete iznenađeni. Tako da sam znao da će se jednog dana to dogoditi i da to ne smem da uzmem kao iznenađenje. Ali znao sam da će sve biti kompletno drugačije".

Ima mnogo kriticizma kada su golmani u pitanju. Kako jedan od najboljih ikada gleda na to? Da li mu je to smetalo?

"Teško je razumeti. Niko ne može da sudi o profesiji kojom se ne bavi. Kako ja mogu da sudim nuklearnom inžinjeru ako ne znam ništa o tome? Neki bi mogli da budu manje arogantni kada komentarišu stvari. Ali znam da je fudbal veoma popularan i da svako ima potrebu da komentariše. Kao igrač to prihvatam. Ako nas neki novinar kritikuje, tada to možemo da shvatimo ovako ili onako, ali to prihvatamo. Ne osećamo se zaštićeno. Ranjivi smo od onih što ne znaju šta radimo i imaju uticaj na javno mnjenje".

Koje su pojedinosti koje se ne vide, a važne su za golmana?

"Ne deluje mi da neko razume, na primer, da su najteže stvari za golmana one koje ljudi ne vide - pričanje u pravo vreme, savet odbrambenom igraču. To nije spektakularno, ali jeste odlučujuće. To niko ne vidi, ali mi to znamo".

Kako Bufon reaguje kada pogreši na utakmici?

"Veoma sam samokritičan, ali samo na kraju utakmice. Tokom meča nastavljam, ostanem fokusiran, jer bi u suprotnom izgubio nit. Ali posle meča gledam unazad”.

Điđija su jednom pitali da pruži savet mladima koji žele da budu golmani, a on je odgovorio sa "radite nešto drugo".

"Želeo sam tada da kažem da ne možeš da budeš golman ako nisi jaka osoba, ako na tvoj karakter mogu da utiču mišljenja i kriticizam. Veoma je komplikovano sa mentalne strane, tako da ako si lomljiv bolje nemoj da budeš golman", rekao je Bufon.

Dobio je Bufon pitanje zbog čega je ostao u Juventusu kada je Stara dama ispala u Seriju B. A mogao je da ode u bilo koji klub na svetu.

"U fudbalu morate da pošaljete poruku svetu svojom lojalnošću. Kažeš navijačima da ćeš biti tu u teškom momentu. Igramo za slavu, novac, trofeje i još dosta drugih stvari, ali igramo i za taj osećaj pripadnosti".

Italijan je imao dobar ugled u Francuskoj pre dolaska u PSŽ jer je zaustavio italijanske navijače kada su ovi počeli da zvižde himni Trikolora - Marseljezi.

"Nikada ne pravim proračunata dela. Nikada. I zbog toga ponekad upadnem u nevolju. To je poseban osećaj kada osetim nešto u crevima, glavi i srcu. Osetio sam da treba nešto da uradim. To jeste bio način da pokažem poštovanje Francuzima i Francuskoj, ali i način da odbranim Italiju, da kažem da moja zemlja nije ona u kojoj narod zviždi protivničkoj himni".

Potom je Bufon ušao u dublje objašnjavanje svojih stavova.

"Poznajem istoriju svoje zemlje, znam vrednosti koje nosi himna Italije, pamćenje na one koji su umrli za Italiju. I sam sam imao dedu koji je poginuo u Prvom svetskom ratu. Nisam želeo da bilo ko misli da će Italija zviždati himni i ukaljati takvo sećanje".

Takvi akti su pokazali i tvoju zrelost.

"Da, u poslednjih 10 godina. Bio sam kapiten Italije, kapiten Juventusa. Imao sam mnogo veću odgovornost. To je logičan niz u životu, normalna evolucija igrača u sportskoj karijeri između 30. i 40. godine. Kada sam bio mlađi, bio sam drugačiji, radio sam šta sam hteo. Bilo je lepo i mnogo lakše. Nisam mnogo pratio pravila. Ali ako se ponašaš na isti način sa 40 kao sa 20, onda imaš problem", zaključio je Bufon.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar